Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 20. mája 2022 - 11.45 h.


Bratislava - Poslanci parlamentu začali dnešný rokovací deň návrhom opatrení v boji proti zdražovaniu. Národná rada včera rozhodla, že návrh zákona prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

- O protiinflačnej pomoci, zdanení mimoriadnych príjmov z ropy, ako aj o podpore starostlivosti o deti a odídencov s postihnutím budú poslanci Národnej rady hlasovať na budúci týždeň v utorok.



Bratislava - Členovia parlamentného školského výboru vyzývajú ministra školstva Branislava Gröhlinga prijať potrebné opatrenia na zavedenie tretej hodiny telesnej výchovy na základných a stredných školách, a to fixáciou disponibilnej hodiny.



Zürich - Prezidentka Zuzana Čaputová si predpoludním vo švajčiarskom Zürichu uctila pamiatku slovenského vedca, vynálezcu, konštruktéra a univerzitného profesora Aurela Stodolu. Pri príležitosti tohtoročného 80. výročia Stodolovho úmrtia položila veniec k jeho buste v budove Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu.



Bratislava - Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. sa snaží spochybniť dôveryhodnosť kľúčových svedkov v jeho procese, keď poukazuje na možnú účelovosť konania tzv. kajúcnikov. Najvyšší súd pokračuje dnes v odvolacom konaní voči verdiktu Špecializovaného trestného súdu, ktorý ho neprávoplatne poslal za mreže na 14 rokov.



Bratislava - Prostredníctvom 1524 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 214 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli dve obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 259 pacientov.



Bratislava - V rámci pomoci pre Ukrajinu spustil Úrad vlády výzvu pre univerzity a výskumné inštitúcie vo výške 15 miliónov eur. Jej cieľom je podporiť výskumných pracovníkov, ktorí sú ohrození v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na vstupe do Slovenskej republiky 2844 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 162 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi včera 3355 osôb.



Oslo - Najmenej tri osoby boli pobodané reznou zbraňou pri incidente v juhovýchodnom Nórsku. Jedna zo zranených osôb je vo vážnom stave. Páchateľ bol krátko po čine zadržaný, informujú agentúry AFP a Reuters.

Na snímke policajné auto a policajná páska po útoku reznou zbraňou, ku ktorému došlo neďaleko metropoly Oslo na juhovýchode Nórska v piatok 20. mája 2022. Pri incidente boli pobodané najmenej tri osoby. Jedna zo zranených osôb je vo vážnom stave. Páchateľ bol krátko po čine dolapený.
Foto: TASR/AP


Washington - Prezident USA Joe Biden oznámil svoj zámer poskytnúť Ukrajine nový balík vojenskej pomoci. Informovala o tom v noci na dnes rozhlasová stanica Deutsche Welle. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol, že nový balík bude stáť 100 miliónov dolárov.



Londýn - Rusko pravdepodobne presunie svoje sily z ukrajinského prístavného mesta Mariupol do Donbasu ihneď po tom, ako toto dlho obliehané mesto strategicky zabezpečí. V najnovšej hodnotiacej správe to uviedlo britské ministerstvo obrany s tým, že pre tlak, ktorý je vyvíjaný na ruských veliteľov, sa tento presun zrejme uskutoční bez adekvátnej prípravy. TASR prevzala správu z denníka The Guardian.



Berlín - Dolná komora nemeckého parlamentu (Bundestag) schválila zníženie cien cestovných lístkov na verejnú dopravu a daňové úľavy na pohonné hmoty. Cieľom je zastaviť nárast cien. TASR prevzala správu z agentúry DPA a webovej stránky týždenníka Die Zeit. Návrh ešte musí odobriť horná komora nemeckého parlamentu Bundesrat.



Rím - Proruskí hackeri zaútočili na webové stránky viacerých talianskych inštitúcií a ministerstiev, informovala predpoludním tamojšia polícia.



Viedeň - Moslimské dievčatá v rakúskych materských školách už nebudú podliehať zákazu zahaľovania si hlavy, ktorý zaviedla pravicová vláda v roku 2018.



Helsinki - V bránke slovenskej hokejovej reprezentácie nastúpi aj proti Kazachstanu Adam Húska. Slováci sa proti svojmu piatemu súperovi na MS v Helsinkách (dnes o 19.20 SELČ) predstavia so zmenami v útokoch, trinástym útočníkom bude Jakub Minárik. Premiéru na šampionáte absolvuje center Andrej Kollár.



New York - Hokejisti Tampy Bay Lightning vyhrali aj v druhom dueli 2. kola play off NHL na ľade Floridy Panthers. Vďaka víťazstvu 2:1 vedú v semifinále Východnej konferencie 2:0 na zápasy. Slovenský obranca Erik Černák odohral za dvojnásobného obhajcu Stanleyho pohára vyše 20 minút.