Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 23. mája 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Predseda vlády Eduard Heger dnes odcestuje do Švajčiarska, kde sa zúčastní na Svetovom ekonomickom fóre v Davose. Vzhľadom na účasť premiéra na Svetovom ekonomickom fóre sa rokovanie vlády tento týždeň uskutoční až vo štvrtok.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na vstupe do Slovenskej republiky 3077 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 122 osôb. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi včera 3395 osôb.



Kyjev - Dobré vzťahy so susedným Poľskom vyzdvihol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Sú založené na úprimnosti, sú bez sporov a starého konfliktného dedičstva, uviedol Zelenskyj v najnovšom videopríhovore zverejnenom v noci na dnes na oficiálnej stránke svojho úradu.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odhaduje, že Ukrajina prichádza počas bojov na východe každý deň o 50 až 100 príslušníkov svojich ozbrojených síl. V dnešnom vydaní o tom informoval nezávislý denník The Kyiv Independent, z ktorého citovala britská spravodajská televízia Sky News.



Berlín/Davos - Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck je sklamaný z toho, že EÚ sa doteraz nepodarilo dohodnúť na uvalení embarga na ruskú ropu. Dodal, že Nemecko je ochotné rokovať o takomto kroku aj bez Maďarska, ak to má celý proces urýchliť.



Tokio - Americký prezident Joe Biden zopakoval záväzok Spojených štátov vojensky brániť Taiwan v prípade čínskej invázie. Šéf Bieleho domu sa takto vyjadril počas návštevy Japonska, informuje agentúra AFP.

Na snímke zľava americký prezident Joe Biden a japonský premiér Fumio Kišida počas tlačovej konferencie v Tokiu 23. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Brusel - Lídri Arménska a Azerbajdžanu sa počas včerajšieho stretnutia v Bruseli dohodli, že pokročia v diskusiách o budúcej mierovej zmluve upravujúcej vzťahy medzi oboma krajinami. Povedal to predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý označil ich rozhovory sprostredkované EÚ za "otvorené a produktívne".



Ženeva - Počet ľudí, ktorí boli nútení utiecť pred konfliktom, násilím, porušovaním ľudských práv a prenasledovaním, po prvý raz v dejinách prekročil hranicu 100 miliónov. To zodpovedá jednému percentu svetovej populácie, uviedol v dnes zverejnenom vyhlásení Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.



Štokholm - Nebezpečná kombinácia environmentálnych a bezpečnostných hrozieb v sebe obsahuje komplexné riziká pre mier vo svete. Píše sa to v správe Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru, ktorej autori varujú, že politici a inštitúcie ešte nie sú pripravení na tento "nový vek rizík".



Bratislava - Maturanti v nasledujúcich dňoch absolvujú internú časť maturitnej skúšky. Ústna časť "skúšky dospelosti" sa na jednotlivých stredných školách uskutoční v termíne od 23. mája do 10. júna.



Bratislava - Prostredníctvom 404 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 38 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli dve obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 258 pacientov.



Viedeň - Rakúsko zaznamenalo prvý prípad opičích kiahní v krajine. Ide o 35-ročného muža, ktorého včera previezli do nemocnice vo viedenskom obvode Favoriten.



Kyjev - Medzinárodný výbor Červeného kríža preverí podmienky a zaobchádzanie s ukrajinskými vojakmi, ktorí sa vzdali v oceliarňach Azovstaľ v prístavnom meste Mariupol.



Varšava - Poľsko sa rozhodlo vypovedať medzivládnu dohodu s Ruskom o plynovode Jamal.



Bratislava - Kapitán slovenských futbalistov Marek Hamšík ukončil reprezentačnú kariéru. Rozhodnutie oznámil dnes na svojej oficiálnej webstránke.

Slovenský futbalový reprezentant v drese tureckého Trabzonsporu Marek Hamšík, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Tampa - Slovenský hokejový obranca Erik Černák pomohol včera svojím gólom k víťazstvu Tampy Bay nad Floridou 5:1 v treťom stretnutí 2. kola play off NHL. Dvojnásobný obhajca Stanleyho pohára vedie v sérii už 3:0 na zápasy a je krok od postupu do finále Východnej konferencie.



Londýn - Slovenský tenista Alex Molčan sa vďaka postupu do finále dvojhry na antukovom turnaji v Lyone posunul v rebríčku ATP na 38. miesto, čo je jeho nové kariérne maximum. V top desiatke svetového rebríčka zmeny nenastali. Vedie naďalej Srb Novak Djokovič s náskokom 680 bodov pred Rusom Daniilom Medvedevom, tretí je Nemec Alexander Zverev.