Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 26. mája 2022 - 11.45 h.



Davos - Ak by Rusko zvíťazilo vo vojne na Ukrajine, bude postupovať ďalej a mohlo by ohroziť aj Slovensko. Pre spravodajskú stanicu Sky News to vo švajčiarskom Davose povedal slovenský premiér Eduard Heger.



Bratislava – Po priemyselných parkoch pri Rimavskej Sobote a pri obci Valaliky by mohol na Slovensku pribudnúť ďalší štátom zriadený priemyselný park, tentoraz v Sabinove. Vyplýva to z materiálu Návrh realizácie investičného projektu s názvom "Priemyselný park Sabinov", ktorý dnes schválila vláda.



Bratislava - Podiel biozložky v motorových palivách by sa mal do roku 2030 postupne zvýšiť zo súčasných 8,2 percent až na 11,4 percent ich energetickej hodnoty. Vyplýva to z novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysokoúčinnej kombinovanej výroby, ktorú schválila vláda.



BratislavaPokiaľ nie je možné znížiť daň z pridanej hodnoty na motorové palivá, existuje veľa možností, ako znížiť iné dane. Pred rokovaním vlády to povedal minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý pôvodne podmienil zavedenie mimoriadnej dane na spracovanú ruskú ropu práve znížením DPH na naftu a benzín na osem percent.

Na sarchívnej snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Mesto Bratislava odmieta parlamentom schválený protiinflačný balíček. Apeluje na prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nový zákon nepodpísala a aby pred opätovným prerokovaním konzultovala vláda návrh so samosprávami.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dôrazne odmieta návrhy, aby sa Ukrajina v záujme dosiahnutia mierovej dohody s Ruskom vzdala kontroly nad oblasťami okupovanými ruskými silami. Informovala o tom britská spravodajská televízia Sky News.



Bratislava – Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov upozorňuje, že za posledné dva mesiace náklady na výrobu pečiva, chleba, ale aj koláčov a cestovín stúpli opäť v dvojciferných číslach. Pekárom tak nezostáva iné ako znova zvýšiť odbytové ceny a pokryť zvýšené náklady.



Kyjev - Ruské jednotky za posledných 24 hodín ostreľovali viac ako 40 obcí a miest v Donbase na východe Ukrajiny. V dôsledku toho prišlo o život šesť ľudí a ďalších 12 ich bolo zranených. Podľa agentúry Reuters o tom dnes informovala Spoločná pracovná skupina ukrajinských ozbrojených síl.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová si zajtra v Prahe pripomenie výročie operácie Anthropoid, stretne sa aj so svojim českým náprotivkom Milošom Zemanom.

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová..
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Kyjev/Moskva - Vodca samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin vyzval na urýchlenie ruskej vojenskej operácie v Donbase. Informáciu priniesla agentúra Reuters.



Bratislava - Na Slovensku zomrelo v apríli 4495 osôb, najmenej za posledných osem mesiacov. Najviac v tomto roku sa tak Slovensko priblížilo k predpandemickým hodnotám.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Washington - Vojna na Ukrajine a jej vplyv na ceny potravín a energií, ako aj na dostupnosť priemyselných hnojív, môže odštartovať celosvetovú recesiu. Uviedol to prezident Svetovej banky David Malpass.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 2836 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 210 žiadateľov. Zo Slovenskej republiky na Ukrajinu prešlo 2775 osôb.



Bratislava - Prostredníctvom 1289 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 172 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli tri obete. V nemocniciach je s COVID-19 hospitalizovaných 220 pacientov.



Washington - Americký prezident Joe Biden nominuje na post mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca na Slovensku amerického diplomata indického pôvodu Gautama A. Ranu.

Americký prezident Joe Biden, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Pezinok – Miroslav M. odmietol pred senátom Špecializovaného trestného súdu vypovedať v kauzách objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov.



Miláno - Zväz slovenského lyžovania sa stal plnoprávnym členom Medzinárodnej lyžiarskej federácie.



New York - Hokejisti St. Louis Blues zvíťazili v piatom stretnutí semifinále Západnej konferencie NHL na ľade Colorada Avalanche 5:4 po predĺžení. Znížili tak stav série na 2:3 na zápasy.



Liptovský Mikuláš - Slovenská kajakárka Eliška Mintálová postúpila do semifinále majstrovstiev Európy vo vodnom slalome.