Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 27. mája 2022 - 11.45 h.


Pezinok - Konkurzný právnik Zoroslav Kollár dostal pre korupciu úhrnný peňažný trest vo výške 70.000 eur. V prípade nezaplatenia náhradný 14-mesačný trest odňatia slobody. Rozhodla o tom sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, keď schválila dohodu o vine a treste uzavretú medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a obvineným. Rozhodnutie je právoplatné.

Na snímke Zoroslav Kollár po skončení hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 27. mája 2022.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera 2445 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 667 mužov, 1445 žien a 333 detí. O dočasné útočisko požiadalo 163 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3000 osôb. Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie Slovenska od začiatku vojny na Ukrajine je 459.304. Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. marca je na úrovni 78.201.



Bratislava - Prostredníctvom 1194 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 164 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli dve obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 209 pacientov.



Bratislava - Jozef Gabčík a Jan Kubiš položili životy za slobodu a demokraciu, ostanú navždy zapísaní v našej histórii. Vyhlásil to minister zahraničných vecí Ivan Korčok pri príležitosti 80. výročia atentátu na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.



Budapešť/Paríž - Vojna na Ukrajine, jej vplyv na ekonomiku, mimoriadny rast cien, kritika sankčnej politiky Európskej únie a eskalácia migračnej krízy boli hlavnými témami schôdzky maďarského premiéra Viktora Orbána s líderkou francúzskej krajnej pravice Marine Le Penovou v Paríži. Podľa Orbánovho hovorcu Bertalana Havasiho sa obaja účastníci schôdzky zhodli na tom, že európske strany presadzujúce tzv. tradičné hodnoty sa musia zomknúť, aby ochránili európske národy aj v časoch hrozieb a vojen. Podľa ich názoru sa totiž v tomto smere nedá spoľahnúť na tzv. bruselských byrokratov ani na ľavicové strany.



New York/Kyjev - Organizácia Spojených národov uviedla, že počas bojov na Ukrajine zahynulo už najmenej 3998 civilistov a prinajmenšom 4693 ich utrpelo zranenia.

Zraneného muža odnášajú na nosidlách po ostreľovaní východoukrajinského mesta Charkov počas 92. dňa ruskej invázie na Ukrajinu vo štvrtok 26. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Madrid - Dolná komora španielskeho parlamentu schválila včera veľkou väčšinou návrh zákona, ktorý ruší rozdiel medzi zneužitím a sexuálnou agresiou, čo v praxi znamená, že na všetky sexuálne útoky sa bude nazerať ako na znásilnenie. Obete tak už nebudú musieť dokazovať, či sa fyzicky bránili alebo v dôsledku strachu páchateľovi neodporovali.



Tampere - Oto Haščák končí na pozícii asistenta generálneho manažéra slovenskej hokejovej reprezentácie a od novej sezóny bude pôsobiť v Slovane Bratislava. Prezradil to po štvrťfinálovom zápase Fínsko – Slovensko, ktorý skončil 4:2 v prospech Fínska.

Na snímke sprava generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan a jeho asistent Oto Haščák počas tréningu pred semifinálovým zápasom Fínsko - Slovensko na ZOH 2022 v Pekingu vo štvrtok 17. februára 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Liptovský Mikuláš
- Slovenská kanoistka Emanuela Luknárová postúpila do semifinále C1 na majstrovstvách Európy vo vodnom slalome. V druhom kole ešte o postup zabojujú Soňa Stanovská a Zuzana Paňková. Mužskú kvalifikáciu C1 ovládli Slováci, najlepší čas najprv stanovil Marko Mirgorodský. O niekoľko minút ho bezchybnou jazdou prekonal krajan Matej Beňuš a v úplnom závere sa na druhé miesto zaradil líder svetového rebríčka tejto disciplíny Alexander Slafkovský.