Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 31. mája 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Mimoriadna situácia vyhlásená pre výskyt ochorenia COVID-19 zostane v platnosti. Ústredný krízový štáb dopoludnia neodsúhlasil jej zrušenie. Informoval o tom dopoludnia minister vnútra Roman Mikulec.



Brusel - Výsledky prvej časti dvojdňového mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli sú dobrou správou pre Slovensko. Tak opísal predseda vlády Eduard Heger včerajšie rokovania lídrov EÚ, ktorým sa podarilo dohodnúť sa na zavedení čiastočného ropného embarga voči Rusku.



Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán dopoludnia privítal výnimku zo zákazu EÚ na dovoz ruskej ropy. To umožní jeho krajine aj naďalej dostávať lacnú ropu od Moskvy. Po týždňoch rokovaní medzi EÚ a Budapešťou lídri bloku uzavreli kompromisnú dohodu, ktorá zakazuje dovoz ruskej ropy tankermi po mori, ale umožňuje jej dodávky ropovodom.

Na snímke z 30. mája 2022 maďarský premiér Viktor Orbán na mimoriadnom summite prezidentov a premiérov krajín Európskej únie o vojne na Ukrajine a energetickej situácii v EÚ v Bruseli.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Sumy životného minima by sa mali od júla 2022 zvýšiť o 7,5 %, presne o takúto hodnotu medziročne vzrástli príjmy slovenských domácností na osobu v prvom štvrťroku 2022.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera vo videopríhovore k Ukrajincom povedal, že dohoda na nových sankciách proti Rusku trvala v Európe príliš dlho. Poukázal na to, že posledný balík sankcií Európskej únie bol zavedený takmer pred dvoma mesiacmi.



Kyjev - Ruské sily dobyli časť ukrajinského mesta Severodoneck v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, no v meste sa stále nachádzajú aj ukrajinskí vojaci. Oznámil to dopoludnia gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Informuje agentúra AFP a denník The Guardian.



Bratislava - Realizačné ceny nehnuteľností určených na bývanie počas prvého štvrťroka 2022 medziročne vzrástli o 14,2 %, čo predstavovalo nový rekord medziročného vzostupu. Skutočné predajné ceny nehnuteľností na Slovensku dosiahli v úvode roka vysoký rast najmä vďaka rastu cien pri predaji nových domov a bytov.



Bratislava - Zo slovensko-ukrajinskej hranice od zajtra sťahujú sanitky. Informoval o tom minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Ako uviedol, situácia je stabilizovaná a zvýšená zdravotná starostlivosť na hranici aktuálne nie je potrebná.



Bratislava - Od 1. júna budú môcť lekári vystaviť elektronickú práceneschopnosť, vďaka čomu pacienti vybavia všetky administratívne záležitosti elektronicky. Komunikácia medzi lekármi, Sociálnou poisťovňou, poistencom a zamestnávateľom bude online a po návšteve lekára tak občan nebude mať žiadne povinnosti voči zamestnávateľovi ani Sociálnej poisťovni.



Budapešť - V Maďarsku už evidujú prípady krádeže evidenčných čísiel z maďarských vozidiel, za pomoci ktorých sa pokúšajú zahraniční motoristi tankovať pohonné látky za zvýhodnené regulované ceny. V okolí Mosonmagyaróváru na severozápade krajiny evidujú už zhruba 30 prípadov krádeží maďarských evidenčných čísiel.



Tchaj-pej - Spojené štáty plánujú spoluprácu medzi svojou Národnou gardou a taiwanskou armádou, oznámila dnes taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. USA a Taiwan tak prehĺbia vzájomnú bezpečnostnú spoluprácu v čase, keď sa Tchaj-pej sťažuje na narastajúcu hrozbu zo strany Číny.



Bratislava - Od 1. júla sa majú zmeniť podmienky bezplatnej prepravy pre odídencov a občanov Ukrajiny. Dôvodom je časté zneužívanie systému. Osoby, ktoré budú opakovane vstupovať z Ukrajiny na Slovensko, by mali nárok na bezplatnú prepravu stratiť.



Bratislava - Hraničnými priechodmi z Ukrajiny na Slovensko včera prešlo 2452 osôb. Z toho bolo 638 mužov, 1486 žien a 328 detí.



Teherán - Na 34 mŕtvych sa dnes zvýšil počet obetí pádu nedokončenej budovy, ktorá sa minulý týždeň zrútila v prístavnom meste Ábádán na juhozápade Iránu. K nešťastiu došlo 23. mája.



Káthmandu - Nepálski záchranári objavili telá všetkých 22 ľudí z paluby lietadla, ktoré sa v nedeľu zrútilo v hornatom teréne na Himalájach. Nájdenie tiel všetkých obetí potvrdil nepálsky úrad civilného letectva s tým, že teraz bude nasledovať ich identifikácia.



Káhira - Archeológovia objavili neďaleko egyptskej metropoly Káhira stovky egyptských sarkofágov a bronzových sôch znázorňujúcich rôznych bohov. Objav uskutočnili na pohrebisku v Sakkáre, zhruba 30 kilometrov južne od Káhiry.

Na archívnej snímke z 30. mája 2022 maľované sarkofágy s múmiami, ktoré pochádzajú z obdobia okolo roku 500 pred n.l., teda z Neskorej doby, predstavujú egyptské úrady na provizórne zriadenej výstave pri Džoserovej stupňovitej pyramíde pri Sakkáre, zhruba 30 km juhozápadne od Káhiry.
Foto: TASR/AP