Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11:45 Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 1. júna 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Mier na Ukrajine je v bytostnom záujme Slovenska. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v po návrate z Ukrajiny. O posilnení spolupráce a pomoci Slovenska rokovala s najvyššími predstaviteľmi Ukrajiny a vystúpila v parlamente. Prezidentka o včerajšej návšteve hovorila ako o jednom z najemotívnejších dní svojho života. "Videla som veľké utrpenie a veľkú bolesť. Navštívili sme predmestie Kyjeva a videli sme množstvo zbombardovaných civilných budov. Z toho miesta bolo jasné, že to nie sú náhodné strely, ktoré sa zatúlali, ale je to cielené ničenie zo strany Ruska," uviedla prezidentka Čaputová.



Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák
Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová oznámi budúci týždeň, či sa rozhodla podpísať tzv. protiinflačný balík. Hlava štátu nepovedala, či dá novú legislatívu posúdiť Ústavnému súdu.



Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP
Bratislava - Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote 21.657.748,52 eura. Vyplýva to z materiálov, ktoré vláda schválila na svojom dnešnom rokovaní.



Bratislava - Pre príslušníkov zahraničných ozbrojených síl, ktorí na Slovensku posilnili vojenskú prítomnosť NATO v reakcii na vojenskú agresiu Ruska na Ukrajine, vybudujú vo výcvikovom priestore Lešť a na letisku Sliač kontajnerové mestečko a stanový kemping. Obstaranie a investíciu do ubytovacích kapacít, vyčíslenú v predloženom materiáli na 31.425.822 eur, schválila vláda.



Na snímke obžalovaný Marian K.
Foto: TASR - Jaroslav Novák
Košice - Ústavný súd odmietol sťažnosť Mariana Kočnera proti uzneseniu Najvyššieho súdu z januára minulého roku, ktorý mu vymeral 19-ročný trest v kauze falšovania televíznych zmeniek. Najvyšší súd uznesením potvrdil predchádzajúci rozsudok Špecializovaného trestného súdu.



Na snímke vojnoví utečenci z Ukrajiny.
Foto: TASR - Jana Ďurašková
Bratislava - Hraničnými priechodmi z Ukrajiny na Slovensko včera prešlo 2811 osôb. Z toho bolo 1759 žien, 701 mužov a 351 detí. O dočasné útočisko požiadalo 206 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za utorok 3075 osôb. Od vypuknutia vojny na Ukrajine vstúpilo na územie Slovenska 474.103 osôb. Dočasné útočisko získalo od marca 79.096 ľudí.



Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP
Bratislava - Prostredníctvom 1266 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 142 prípadov nákazy novým koronavírusom. Nepribudli žiadne obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 174 pacientov.



Bratislava - Na Slovensku vznikol Zväz odpadového priemyslu. Novovzniknutá profesijná organizácia má deväť zakladajúcich členov pôsobiacich v oblasti spracovania odpadov a s tým súvisiaceho poradenstva, školstva a samospráv. Generálnym riaditeľom zväzu sa stal Ján Chovanec.



Nemecký kancelár Olaf Scholz..
Foto: TASR/AP
Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz oznámil, že spolková republika dodá Ukrajine moderné protilietadlové rakety a radarové systémy. Olaf Scholz uviedol nemeckým zákonodarcom v parlamente, že vláda sa rozhodla poskytnúť Ukrajine rakety IRIS-T, vyvinuté Nemeckom spoločne s ďalšími členskými štátmi Severoatlantickej aliancie. Kancelár tiež oznámil, že Nemecko dodá Ukrajine aj radarové systémy včasného varovania, ktoré pomôžu pri lokalizovaní nepriateľského delostrelectva.



Zürich - Švajčiarska vláda vetovala požiadavku Dánska o vývoz ozbrojených vozidiel švajčiarskej výroby na Ukrajinu. Pri tomto rozhodnutí sa odvolala na svoju politiku neutrality, v rámci ktorej odmieta dodávať zbrane do zón konfliktu.



Severodoneck - Ruskí vojaci už majú pod kontrolou väčšinu východoukrajinského mesta Severodoneck, oznámil šéf vojenskej správy Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Odmietol však názory, že ukrajinskí vojaci v tejto oblasti budú obkľúčení. TASR správu prevzala zo stanice CNN.


Na archívnej snímke srbský tenista Novak Djokovič .
Foto: TASR/AP
Paríž - Srbský tenista Novak Djokovič neobháji titul v mužskej dvojhre na grandslamovom Roland Garros. Ako nasadená jednotka prehral s turnajovou päťkou Rafaelom Nadalom po vyše štvorhodinovom boji. Trinásťnásobný parížsky šampión odplatil Djokovičovi vlaňajšiu semifinálovú prehru a upravil vzájomnú bilanciu na 29:30. V semifinále ho v piatok 3. júna čaká tretí nasadený Nemec Alexander Zverev.