Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Správy TASR – 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 3. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 3. júna 2022 – 11.45 h.



Bratislava – Slovensko a Bulharsko chcú spolupracovať nielen na bilaterálnej úrovni, napríklad pri modernizácií ozbrojených síl, ale aj v rámci EÚ a NATO pri presadzovaní spoločných záujmov. Minister obrany Jaroslav Naď to uviedol po dnešnom prijatí bulharského ministra obrany Dragomira Zakova.



Bratislava - Prorodinní aktivisti vyzvali v otvorenom liste prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby podpísala takzvaný protiinflačný balík. Hlava štátu by tým podľa nich ukázala, že je prezidentkou rodín.



Kyjev - Spojené štáty potvrdili, že na Ukrajinu posielajú moderné palebné raketové systémy HIMARS. Vo svojom videopríhovore o tom v noci na dnes informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dodal, že tieto zbrane pomôžu zachrániť životy Ukrajincov a ochrániť krajinu. Informovala televízia CNN.



Bratislava - Českú a slovenskú transatlantickú cenu tento rok získal ukrajinský národ. V rámci konferencie GLOBSEC 2022 Bratislava Forum mu ju udelili včera v súvislosti s obeťami a hrdinstvom Ukrajincov, ktorí od vypuknutia vojny bojujú o prežitie svojho štátu.

Na snímke na displeji mobilného telefónu sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prostredníctvom videospojenia prihovára k účastníkom na bezpečnostnej konferencii Globsec Bratislava Forum 2022 v Bratislave 2. júna 2022.
Foto: TASR - Michal Svítok


Moskva - Tichomorská flotila ruských námorných síl začala týždeň trvajúcu sériu cvičení, na ktorých sa zúčastní vyše 40 lodí a do 20 lietadiel. Uviedla ráno agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské tlačové agentúry a ministerstvo obrany.



Pezinok - Finančníkovi Martinovi K. predĺžili väzbu o tri mesiace. Pôvodne mu mala uplynúť lehota 19. júna. Špecializovaný trestný súd v Pezinku o tom rozhodol dopoludnia na neverejnom zasadnutí. Rozhodnutie nie je právoplatné, obhajoba podala sťažnosť.



Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka dnes vykonal pohovor s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Jánom Šantom. Dôvodom je, že sa pri svojom vystúpení v rámci verejnej diskusnej relácie správal spôsobom nehodným postavenia prokurátora a znižujúcim vážnosť prokuratúry.



Bratislava – Minister hospodárstva Richard Sulík nevyužil príležitosť na dohodnutie lepších podmienok pre Slovensko v súvislosti s embargom EÚ na dovoz ruskej ropy a poškodil tak Slovensko. Povedal to poslanec György Gyimesi, ktorý vyzval Sulíka na odstúpenie.



Moskva - Rusku sa v súčasnosti darí dosahovať taktické úspechy v ukrajinskom Donbase, kde ovláda už vyše 90 percent Luhanskej oblasti. Vyplýva to zo správy britského ministerstva obrany o situácii na Ukrajine, ktorú dnes citoval denník The Guardian.

Dievča jazdí na kolobežke v blízkosti zničených budov po útokoch ruskej armády na Ukrajine vo štvrtok 2. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Tržby v maloobchode v apríli 2022 pokračovali v medziročnom raste, ale pomalším tempom ako v prvých troch mesiacoch roka. Aktuálny rast v stálych cenách počas štvrtého mesiaca roka dosiahol 9,5 %.



Bratislava - Hraničnými priechodmi na Slovensko prešlo včera 2492 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 645 mužov, 1494 žien a 353 detí. O dočasné útočisko požiadalo 195 žiadateľov.



Bratislava - Prostredníctvom 939 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 117 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli dve obete.



Washington - Policajti v americkom štáte Texas zastrelili odsúdeného vraha, ktorý ušiel z väzenia a bol podozrivý zo zabitia rodiny v blízkosti svojho posledného známeho miesta pobytu. Telá piatich ľudí – jedného dospelého a štyroch detí – našli včera v dome neďaleko mesta Centerville v texaskom okrese Leon.



Štokholm - Boj s plastovým odpadom, národné parky a spolužitie ľudí s divými šelmami boli témy rozhovoru ministra životného prostredia Jána Budaja s jeho kenským náprotivkom Keriakom Tobikom. Zároveň pozval na Slovensko estónskeho ministra životného prostredia Erkiho Savisaara. Budaj je na medzinárodnej environmentálnej konferencii o udržateľnom rozvoji vo švédskom Štokholme.



Haag - Európska lieková agentúra rokuje s biotechnologickou spoločnosťou Bavarian Nordic, ktorá vyrába vakcíny proti pravým kiahňam, aby použitie svojej očkovacej látky Imvanex rozšírila aj na opičie kiahne.



Budapešť - Maďarské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo veľvyslanca Rakúska v Budapešti v súvislosti so škandalóznym vyjadrením jedného z riaditeľov rakúskej verejnoprávnej stanice ORF Karla Fachnera, ktorý sa v statuse na Facebooku pohral s myšlienkou smrti premiéra Viktora Orbána.