Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 10. júna 2022 - 11.45 h.



Bratislava Dnes sa začala oficiálna volebná kampaň do spojených jesenných volieb. V Zbierke zákonov totiž uverejnili rozhodnutie o vyhlásení volieb do orgánov samosprávy obcí a do orgánov samosprávnych krajov. Predseda parlamentu Boris Kollár ich vyhlásil na 29. októbra.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 2856 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 174 žiadateľov.



Bratislava – Súdna rada Slovenskej republiky prešla za 20 rokov búrlivým a rozporuplným vývojom. Pri príležitosti výročia vzniku rady to uviedol jej šéf Ján Mazák. Súdna rada bude podľa jeho slov klásť naďalej dôraz na to, aby sa sudcami stávali morálne pevné, odborne pripravené a zrelé osobnosti.

Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák počas príhovoru v rámci podujatia pri príležitosti 20. výročia vzniku Súdnej rady Slovenskej republiky v priestoroch Primaciálneho paláca v Bratislave v piatok 10. júna 2022.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Londýn/Kyjev - Britské ministerstvo obrany dnes vo svojej pravidelnej zvodke o vývoji situácie na bojiskách Ukrajiny informovalo, že v oblasti Severodonecka pokračujú prudké boje. Ruská armáda opäť kontroluje väčšinu mesta, ale jej jednotky boli málo úspešné pri pokuse obkľúčiť rozsiahlejšiu oblasť na severe a juhu.



Londýn - Za absurdné označila ľudskoprávna organizácia Amnesty International rozsudky smrti vynesené súdom v samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republike nad dvojicou Britov a jedným Maročanom. Upozornila, že ide o porušenie Ženevských dohovorov, ktoré Rusko podpísalo.

Dvaja britskí občania Aiden Aslin (vľavo) a Shaun Pinner (vpravo) a Maročan Brahím Saaudún (v strede) sedia za mrežami v súdnej sieni v Donecku, na území, ktoré je pod kontrolou vlády Doneckej ľudovej republiky, východná Ukrajina, štvrtok, 9. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - V nedeľu (12. júna) vstúpi do platnosti pravidelná zmena cestovného poriadku vlakov osobnej dopravy. Informovala o tom Železničná spoločnosť Slovensko.



Bratislava - Situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 sa pravdepodobne na jeseň zhorší. Odhaduje to infektológ Peter Sabaka. Kolaps nemocníc ani prijímanie tvrdých opatrení však neočakáva.



Budapešť - Najlepším spôsobom zdolania vysokej inflácie, na ktorú vplýva aj vojna, je dosiahnuť mier –financovať by bolo potrebné mier, a nie vojnu. Vyhlásil to predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podľa ktorého americký finančník George Soros vojnu na Ukrajine podnecuje a zarába na nej.



Washington - Osobitný výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, ktorý vyšetruje okolnosti útoku na washingtonský Kapitol zo 6. januára 2021, v noci na dnes pripísal vinu za tento incident bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Exprezident vyšetrovanie odmieta a na sociálnej sieti včera útok svojich podporovateľov z januára 2021 označil za "najväčšie hnutie v dejinách" USA.

Na archívnej snímke zo 6. januára 2021 vtedajší americký prezident Donald Trump reční počas zhromaždenia vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Prostredníctvom 858 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 168 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli tri obete. Celkový počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 je 127.



Berlín - Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo včera vyzvali Irán, aby ukončil eskaláciu sporu o svoj jadrový program a "urýchlene uzavrel dohodu, ktorá je v súčasnosti na stole".



Bratislava - Meteorológovia upozorňujú, že búrky hrozia najmä na strednom a východnom Slovensku aj počas dnešného dňa.



Bratislava - Vývoj spotrebiteľských cien pohonných látok v 22. týždni 2022 v porovnaní s cenami v 21. týždni 2022 ovplyvnili vyššie ceny 95-oktánového a 98-oktánového benzínu, skvapalneného ropného plynu, ako aj motorovej nafty. Klesli ceny stlačeného zemného plynu. Ceny skvapalneného zemného plynu sa nezmenili.



Budapešť - Epidemiológovia maďarského Centra národného zdravia identifikovali ďalšie dva prípady opičích kiahní.



Mys Canaveral - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír oznámil, že zriaďuje nezávislý tím, ktorý bude vedecky skúmať tzv. neidentifikované úkazy na oblohe.



Tampa - Hokejistom Tampy Bay chýba krok k postupu do finále NHL. V piatom stretnutí finálovej série Východnej konferencie zvíťazili na ľade New Yorku Rangers 3:1. Slovenský obranca Erik Černák v drese víťazov odohral 22:11 min a zaznamenal jeden plusový bod, jednu strelu na bránu, dve trestné minúty a 4 hity.



Middleton - Slovenské hokejové reprezentantky do 18 rokov postúpili na MS v americkom štáte Wisconsin do vyraďovacej časti. V záverečnom treťom vystúpení v B-skupine zdolali v Middletone v noci na dnes Nemky 6:2. V súboji o semifinále ich čaká Kanada.