Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 14. júna 2022 - 11.45 h.

Pezinok - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze plánovaných vrážd prokurátorov. Verejnosť je dočasne z pojednávania vylúčená. Vykonávajú sa listinné dôkazy, ktoré obsahujú utajované skutočnosti.



Bratislava - Krajský súd v Bratislave zamietol žalobu českého expremiéra Andreja Babiša voči Ústavu pamäti národa v kauze jeho evidencie vo zväzkoch komunistickej Štátnej bezpečnosti. Pojednávanie sa uskutočnilo bez prítomnosti Babiša.

Na archívnej snímke Andrej Babiš.
Foto: Archív TASR


Bratislava - Postup voči Klubu 500 pri preverovaní dovozu plynu a ropy je podľa Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory neprimeraný. "Takýto postup zo strany vyšetrovateľa voči organizácii, ktorá zastrešuje najväčších slovenských podnikateľov najmä v oblasti priemyslu, je z nášho hľadiska neprimeraný a nemiestny," vyhlásila komora s tým, že toto dožiadanie považuje za najnovší atak na podnikateľský sektor.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 2316 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 642 mužov, 1299 žien a 375 detí. O dočasné útočisko požiadalo 266 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi včera 2298 osôb.



Bratislava - Prostredníctvom 1265 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera 206 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli tri obete. Celkový počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 je 125.



Bratislava - Podľa Štatistického úradu inflácia v máji medziročne rástla už šestnásty mesiac za sebou. Kým jej hodnota v januári bola na úrovni 8,4 percent, v máji sa dostala na nové 22-ročné maximum, a to na 12,6 percenta. Medzimesačný rast cien v máji dosiahol 1,6 percent.



Skalica - O post primátora Skalice sa bude v jesenných komunálnych voľbách uchádzať súčasný poslanec mestského zastupiteľstva Vladislav Horňák.



Brusel - Európska únia dnes podpíše zmluvu s nezverejneným výrobcom vakcín o dodávke približne 110.000 dávok očkovacej látky proti opičím kiahňam, ktoré sa začnú distribuovať koncom júna. Oznámila to eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidisová. Tá ďalej uviedla, že vakcíny budú zakúpené z fondov eurobloku a doručené do všetkých jeho členských štátov.



Kyjev - Bitka o región Donbas na východe Ukrajiny "sa určite do histórie vojen zapíše ako jedna z najbrutálnejších bitiek v Európe a za Európu", vyhlásil vo včerajšom nočnom príhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Počas včerajšieho dňa predstavitelia ukrajinských ozbrojených síl uviedli, že ich vojaci boli ruskými jednotkami vytlačení z centra mesta Severodoneck, ktoré je spolu so susedným mestom Lysyčansk hlavným ohniskom súčasných bojov o územia v Luhanskej oblasti.

Olena Voutenková opúšťa svoj byt v obytnej budove zničenej po nočnom ostreľovaní v meste Sloviansk na Donbase na východe Ukrajiny, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Jeruzalem - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v Izraeli zdôraznila spojenectvo medzi Európskou úniou a Izraelom a spoločné úsilie voči ruskej vojne na Ukrajine i klimatickej kríze. "Európska únia a Izrael musia byť priatelia a spojenci, pretože dejiny Európy sú dejinami židovského národa," povedala von der Leyenová v príhovore na pôde Ben Gurionovej univerzity v izraelskej Beerševe.



New York - Slovenský hokejista Jakub Demek rozhodol o triumfe Edmontonu Oil Kings nad Seattlom Thunderbirds 2:0 v šiestom finálovom zápase juniorskej WHL. Edmonton uspel v sérii 4:2 na zápasy a získal pohár Eda Chynowetha. Jakub Demek strelil víťazný gól, celkovo ich v play off zaznamenal päť. V 19 dueloch vyraďovačky nazbieral 17 bodov.



Piešťany - Piešťanské Čajky povedie aj v sezóne 2022/23 tréner Peter Jankovič. Klub z kúpeľného mesta sa s kormidelníkom, ktorý priviedol piešťanské basketbalistky k zisku historického titulu, dohodol na ďalšom pokračovaní.