Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 17. júna 2022 - 11.45 h.


New York - Pred konfliktmi, násilím či inými krízovými situáciami bolo ku koncu roka 2021 nútených z domova utekať po celom svete viac detí, než kedykoľvek po skončení druhej svetovej vojny, uviedol ráno UNICEF. K úteku z domova bolo prinútených približne 36,5 milióna detí.



Bratislava - Webové sídlo Ministerstva obrany čelilo v noci na dnes rozsiahlemu kybernetickému útoku. Vďaka zabezpečeniu a pripravenosti Centra pre kybernetickú obranu Vojenského spravodajstva však útočníci nezískali žiadne dáta. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď.



Kyjev - Humanitárna situácia na východe Ukrajiny je štyri mesiace po začiatku ruskej vojenskej invázie mimoriadne alarmujúca a naďalej sa zhoršuje, upozornila predpoludním OSN. Informovala agentúra AFP.



Bratislava Pokles dodávok ruského zemného plynu na Slovensko pokračuje. Zatiaľ čo v utorok znížilo Rusko dodávky pre Slovenský plynárenský priemysel o desatinu, v stredu o 15 % a včera o viac ako tretinu, dnes budú dodávky plynu oproti zmluvným objemom skrátené o polovicu.



Luxemburg - Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne sa v máji zrýchlilo na 8,1 % zo 7,4 % v apríli. V celej Európskej únii dosiahlo 8,8 %, čo je nárast z aprílových 8,1 %. Dôvodom bolo najmä zdraženie cien energií.



Bratislava - Za prezidentku Konfederácie odborových zväzov delegáti 11. zjazdu konfederácie zvolili na nasledujúce štyri roky doterajšiu viceprezidentku Moniku Uhlerovú a za viceprezidenta Františka Gajdoša.

Na archívnej snímke viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Monika Uhlerová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Paríž - Toky plynu do Francúzska z Nemecka sú od stredy zastavené. Oznámil to predpoludním francúzsky prevádzkovateľ plynovodu GRTgaz s odvolaním sa na zníženie ruských dodávok.



Štrasburg - Európsky súd pre ľudské práva vyzval včera Rusko, aby zabránilo poprave Maročana Bráhíma Saadúna, ktorého v proruskej separatistickej oblasti na východe Ukrajiny odsúdili na smrť za to, že bojoval na strane ukrajinských síl.



Prespa - Na bezodkladné začatie prístupových rozhovorov EÚ s Albánskom a Severným Macedónskom vyzval včera na konferencii Prespa Forum Dialogue v severomacedónskom Ochride minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.



Bratislava - Nezaradení poslanci Národnej rady okolo Miroslava Suju podali návrh na odvolanie ministra životného prostredia Jána Budaja z funkcie.



Berlín - Proces vedúci k členstvu Ukrajiny v EÚ môže trvať veľmi dlho, toto úsilie sa však vyplatí, pretože vyhliadky na prijatie do únie dajú Ukrajincom nádej. Povedal včera nemecký kancelár Olaf Scholz.



Ženeva – Svetová obchodná organizácia ráno schválila sériu dohôd o dotáciách na rybolov, potravinovej bezpečnosti a vakcínach proti ochoreniu COVID-19.



Londýn - Stovky Ukrajincov, ktorí utiekli pred vojnou do Británie, sú momentálne bez domova alebo im hrozí bezdomovectvo. Prípady sa vyskytli po tom, čo dohodnuté bývanie nebolo po ich príchode do Spojeného kráľovstva dostupné či vhodné alebo došlo k zlyhaniu vzájomnej dohody.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 2833 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 718 mužov, 1707 žien a 408 detí. O dočasné útočisko požiadalo 158 žiadateľov.



Banská BystricaVýpoveďou finančníka Martina K. pokračuje dnes na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, proces v kauze Dobytkár, ktorá sa týka rozsiahlej trestnej činnosti v Pôdohospodárskej platobnej agentúre.

Na snímke finančníka Martina K. privádza eskorta na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici 17. mája 2022.
Foto: TASR


Bratislava - Najvyšší súd odmietol dovolanie Ignáca Ilčišina z kauzy Transpetrol. Odsúdený bol na 11-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody za trestný čin podvodu.



Bratislava - Prostredníctvom 779 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 171 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli štyri obete.



Madeira - Slovenská reprezentantka Tatiana Blattnerová si na MS v paraplávaní v portugalskej Madeire vybojovala druhú bronzovú medailu.



Boston - Basketbalisti Golden State Warriors sa stali víťazmi NBA sezóny 2021/2022. V šiestom stretnutí finále play off uspeli na palubovke Bostonu Celtics a sériu vyhrali 4:2 na zápasy. Klub zo San Francisca vybojoval celkovo svoj siedmy titul v histórii.