Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 20. júna 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera z Ukrajiny na Slovensko 3379 ľudí. Z toho bolo 902 mužov, 1776 žien a 701 detí. O dočasné útočisko požiadalo 11 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 3282 osôb.



Berlín - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyjadrila presvedčenie, že Ukrajina získa oficiálny štatút kandidátskej krajiny Európskej únie. Povedala to pred kľúčovým summitom EÚ, ktorý sa uskutoční počas štvrtka a piatka a 27 členských štátov eurobloku sa na ňom bude zaoberať odporúčaním EK udeliť Ukrajine kandidátsky štatút.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v súvislosti so summitom EÚ, ktorý má rokovať o udelení kandidátskeho štatútu Ukrajine upozornil, že ruské sily môžu tento týždeň zintenzívniť útoky na ukrajinské územie.



Kyjev - Ukrajina dnes oznámila, že stratila kontrolu nad dedinou Meťolkine nachádzajúcou sa severovýchode od mesta Severodoneck, kde už niekoľko týždňov prebiehajú ťažké boje proti ruským inváznym silám. TASR prevzala správu z agentúry AFP.



Luxemburg - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vyhlásil, že voči Rusku by mala byť vyvodená zodpovednosť, ak bude naďalej blokovať vývoz životne dôležitého obilia z Ukrajiny. "Vyzývame Rusko, aby odblokovalo (ukrajinské čiernomorské) prístavy," apeloval.



Paríž - Oficiálne výsledky včerajšieho druhého kola parlamentných volieb potvrdili, že francúzsky prezident Emmanuel Macron prišiel o doterajšiu väčšinu kresiel. V 577-člennom Národnom zhromaždení bude mať jeho blok napriek víťazstvu iba 245 kresiel. Druhá skončila ľavicová koalícia pod vedením Jeana-Luca Mélenchona. Výrazné zisky zaznamenala krajne pravicová strana Marine Le Penovej, ktorá sa stane v parlamente najsilnejším pravicovým zoskupením.



Peking - Čína zvýšila dovoz ruskej ropy minulý mesiac o viac než polovicu na rekordnú úroveň, keďže čínske rafinérie sa snažia využiť zľavy, ktoré Rusi ponúkajú na svoju ropu odmietanú obchodníkmi zo západných štátov. Rusko tým zároveň vytlačilo z pozície najväčšieho dodávateľa komodity do Číny Saudskú Arábiu.



Jakarta - Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus vyzval vlády štátov sveta, aby nenadobúdali dojem, že pandémia choroby COVID-19 sa skončila. Upozornil, že riziká objavenia sa nových nebezpečných variantov nového koronavírusu zostávajú reálne.



Bratislava - Prostredníctvom 255 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 64 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli štyri obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 127 pacientov.



Bratislava - Prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower, ktorý je momentálne neďaleko Mosta Apollo v Bratislave vo výstavbe, prekonal v uplynulých dňoch po dokončení 38. nadzemného podlažia výšku 125 metrov. Stal sa tak najvyššou budovou na Slovensku. Eurovea Tower bude mať po dokončení 47 nadzemných podlaží a dosiahne 168 metrov metrov. Najvyšší bod by mala budova dovŕšiť do konca tohto roka.



Rosemont - Slovenský hokejista Richard Pánik sa gólovo presadil v prvom zápase finále play off zámorskej AHL, jeho tím Chicago Wolves však prehral doma so Springfield Thunderbirds 4:5 po predĺžení. Thunderbirds sa tak ujali vedenia v sérii hranej na štyri víťazné stretnutia.



Londýn - Ruský tenista Daniil Medvedev je druhý týždeň za sebou na čele svetového rebríčka ATP. V jeho dnešnom vydaní vedie o 1130 bodov pred Nemcom Alexandrom Zverevom. Na tretej a štvrtej priečke figurujú Srb Novak Djokovič a Španiel Rafael Nadal. Najlepší slovenský singlista Alex Molčan klesol zo 45. na 50. pozíciu.



St. Petersburg - Na čele svetového rebríčka WTA je naďalej suverénne poľská tenistka Iga Swiateková. Pred druhou Anett Kontaveitovou z Estónska má náskok 4120 bodov, na tretie miesto sa posunula Ons Jabeurová z Tuniska. Najlepšia slovenská singlistka Anna Karolína Schmiedlová figuruje na 84. priečke, v elitnej stovke je ešte 90. Kristína Kučová.