Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 23. júna 2022 - 11.45 h.

Brusel - Slovensko na summite EÚ, ktorý dnes začína v Bruseli podporí udelenie štatútu kandidátskej krajiny pre Ukrajinu a Moldavsko a zároveň podporí aj udelenie európskej perspektívy pre Gruzínsko. Uviedol to predseda vlády Eduard Heger po príchode do Bruselu.



Bratislava - Poslanci Národnej rady začali siedmy rokovací deň 66. schôdze diskusiou k novele zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia. Popoludní sa má začať mimoriadna schôdza, ktorú inicioval opozičný Smer-SD. Po jej skončení má nasledovať ďalšie mimoriadne rokovanie, na ktorom má čeliť odvolávaniu minister životného prostredia Ján Budaj.



Bratislava - Plénum Národnej rady odmietlo mimoriadnu jednorazovú valorizáciu dôchodkov. Návrh predložili nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD.



Bratislava - Pacienti so zriedkavým ochorením alkaptonúria, tzv. chorobou čiernych kostí, sa od septembra dostanú k novej liečbe. Bude plne hradená z verejného zdravotného poistenia.



Bratislava - Prostredníctvom 1258 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 338 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli dve obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 160 pacientov.



Bratislava - Počet pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19 sa v júni mierne zvýšil. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva. Riziko objavenia sa nových variantov je podľa neho stále reálne, najväčší nárast prípadov očakáva koncom leta a na jeseň.



Praha - V pražskej štvrti Hostivař sa dnes ráno zrazil autobus plný detí s osobným autom. Zranilo sa pri tom 12 detí a traja dospelí vrátane vodiča osobného auta.

Na snímke autobus po zrážke s osobným automobilom v pražskej štvrti Hostivař.
Foto: Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy


Washington - Ruské jednotky dobyli v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny obce Loskutivka a Raj-Olexandrivka nachádzajúce sa v blízkosti strategicky významného mesta Lysyčansk. S odvolaním sa na ukrajinské úrady o tom dnes informovala agentúra CNN.



Berlín - Nemecko plánuje oznámiť ďalší stupeň varovania v dôsledku neistoty dodávok plynu z Ruska.



Bratislava - Žiaci, ktorí sa v máji zúčastnili na testovaní žiakov piateho ročníka základných škôl, dosiahli v testoch z matematiky priemernú úspešnosť 61 percent. V prípade testu zo slovenského jazyka a literatúry to bolo v priemere 69,2 percenta.



Bratislava – Ministerstvo hospodárstva vyplatilo podnikateľom ako kompenzáciu za zatvorené prevádzky počas tretej vlny pandémie takmer 14,2 milióna eur.



Košice – Post predsedu Košického samosprávneho kraja bude v jesenných voľbách obhajovať Rastislav Trnka. Kandidovať bude za koalíciu KDH a Aliancia.



Kábul - Záchranári i obyvatelia regiónov na východe Afganistanu pokračujú v snahách o záchranu ľudí, ktorí pri včerajšom silnom zemetrasení uviazli pod ruinami svojich domov.

Na snímke zo štátnej tlačovej agentúry Bachtár Afganci sa pozerajú na škody spôsobené zemetrasením v afganskej provincii Paktíká na východe Afganistanu 22. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Intenzívne vzdušné a delostrelecké útoky zo strany Ruska majú za cieľ zničenie celého regiónu Donbas na východe Ukrajiny, uviedol v noci na dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň vyzval spojencov Ukrajiny, aby urýchlili dodávky ťažkých zbraní, ktoré by sa na bojisku vyrovnali Rusku. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.



Londýn - Zamestnanci železničnej dopravy v Spojenom kráľovstve budú dnes opäť štrajkovať po tom, ako sa včera odborom a zamestnávateľom nepodarilo dosiahnuť dohodu.



Tampa - Hokejistov Colorada delí od zisku Stanleyho pohára jediný triumf. V noci na dnes zvíťazili na ľade dvojnásobného obhajcu Tampy Bay 3:2 po predĺžení a vo finálovej sérii play off NHL vedú už 3:1 na zápasy. Slovenský obranca "bleskov" Erik Černák zaznamenal asistenciu pri otváracom góle zápasu, odohral len sedem minút a 37 sekúnd, pretože po zblokovaní strely v druhej tretine zamieril do šatne. Pripísal si plusový bod, tri strely, dva bodyčeky a dva bloky.



Montreal - Slovenskí hokejbalisti si na MS v Kanade pripísali druhý triumf. Obhajcovia titulu po víťazstve nad Britmi 6:1 zdolali aj Haiti po výsledku 7:1. Darilo sa aj ženám, ktoré otočili nepriaznivý stav proti USA 0:2 a napokon dokázali triumfovať 4:3 po nájazdoch.