Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 27. júna 2022 - 11.45 h.


Bratislava - Jednorazový príspevok pre zamestnancov štátnej a verejnej správy vo výške 500 eur nepovažuje Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku za zvýšenie platov, vníma ho ako kompenzačný príspevok. Školskí odborári trvajú naďalej na desaťpercentnom zvýšení tarifných platov pre všetkých zamestnancov školstva.



Kyjev - Úrady v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny dnes vyzvali civilistov, aby sa urýchlene evakuovali z mesta Lysyčansk, ktoré je pod útokom ruských síl. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a denníka The Guardian.

Žena kráča okolo zničenej budovy po ruskom ostreľovaní v meste Lysyčansk, v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny 16. júna 2022, kde prebiehajú ťažké boje.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Prostredníctvom 330 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 95 prípadov nákazy novým koronavírusom. Nepribudli žiadne obete. V nemocniciach je s COVID-19 hospitalizovaných 182 pacientov.



Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz varoval pred rozdelením sveta na dva bloky v dôsledku vojny na Ukrajine. Podľa neho ide o pascu, ktorú nastražil ruský prezident Vladimir Putin. Šéf spolkovej vlády to uviedol na okraj summitu skupiny G7 v rozhovore pre televíznu stanicu ZDF.



Bratislava - S horúčavami a vysokou teplotou nad 33 stupňov Celzia je potrebné popoludní rátať na celej južnej polovici územia Slovenska. Meteorológovia vydali na popoludnie výstrahu pre celé juhozápadné Slovensko a južnú časť stredného a východného Slovenska.



Bohumín - Vysokorýchlostný vlak Pendolino sa dnes ráno v českom meste Bohumín zrazil s posunovacou lokomotívou. Nehoda si vyžiadala jednu obeť.

Snímka z miesta nehody.
Foto: Twitter/ HZS Moravskoslezského kraje


Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 3192 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 23 žiadateľov.



Odesa – Raketový útok v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny si vyžiadal šesť obetí. Raketu odpálil ruský strategický bombardér typu Tu-22, oznámilo dnes ukrajinské operačné veliteľstvo Juh. Informácie priniesla agentúra DPA. Zo správy však nie je jasné, či boli títo ľudia zranení alebo zabití.



Londýn - Britský premiér Boris Johnson a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa dohodli na usporiadaní anglo-francúzskeho summitu s cieľom posilniť vzájomné vzťahy po prísľuboch, že pomôžu Ukrajine poraziť Rusko.



Bratislava - V máji 2022 zomrelo na Slovensku 4197 osôb, čo bolo približne o jedno percento menej než päťročný priemer rokov 2015 – 2019, pred nástupom pandémie. Súčasne to bol najnižší počet zomretých od júna 2020. Vyplýva to z predbežných dát, ktoré zverejnil Štatistický úrad.



Vilnius - Vľúdne zaobchádzanie Litvy s ukrajinskými utečencami je v ostrom kontraste s jej prístupom k utečencom z Blízkeho východu, ktorých práva sa pri vstupe do tejto pobaltskej republiky cez Bielorusko ignorujú. Vyhlásila to ľudskoprávna organizácia Amnesty International.



Bratislava - Bratislavský tunel Sitina na diaľnici D2 je momentálne uzavretý. Dôvodom je výpadok elektriny.



Soul - Severná Kórea obvinila Spojené štáty, že v Ázii zakladajú vojenskú alianciu podobnú NATO a uviedla, že vytrvalý cieľ Spojených štátov zvrhnúť severokórejskú vládu ju núti budovať silnejšiu obranu.



Londýn - Spojené kráľovstvo využije svoje schopnosti testovania DNA plodín, aby sa zabránilo tomu, že ukradnuté ukrajinské obilie sa dostane na svetové trhy. Informoval o tom portál stanice Sky News.



Moskva - Rusko sa dostalo do platobnej neschopnosti. Niektorí majitelia dlhopisov ruskej vlády totiž v uviedli, že nedostali úhradu úrokov, ktoré boli splatné už pred mesiacom. Tolerančné obdobie na úhradu uplynulo včera.



Tampa - Cale Makar získal prestížnu Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off NHL (MVP). Obranca majstrovského Colorada bol najproduktívnejší hráč svojho tímu a celkovo tretí najproduktívnejší hráč tohtoročnej vyraďovačky, 23-ročný kanadský hokejista zaznamenal v 20 zápasoch 29 bodov (8+21).

Hokejista Colorada Cale Makar
Foto: TASR/AP


Budapešť - Slovenský diaľkový plavec Tomáš Peciar obsadil na 19. MS FINA v plaveckých športoch v Budapešti 31. miesto v pretekoch na 5 kilometrov.



Beroun - Slovenská golfistka Katarína Drocárová obsadila na turnaji Czech Ladies Open v Beroune 36. miesto. Na podujatí, ktoré je súčasťou prestížnej série Ladies European Tour, dosiahla celkové skóre tri údery pod par (213/-3).