Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 28. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 28. júna 2022 – 11.45 h.


Bratislava - Celková výška zdrojov z fondov EÚ pre Program Slovensko je 12,594 miliardy eur. Investície z fondov EÚ sa budú realizovať prostredníctvom grantov, ako aj prostredníctvom návratnej formy pomoci. Vyplýva z materiálu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, ktorý predpoludním schválila vláda.



Bratislava - Slovensko nakúpi pásovú techniku od Švédska. Za 152 pásových bojových obrnených vozidiel a pásových obrnených vozidiel CV9035 by vrátane nákladov na infraštruktúru malo zaplatiť vyše 1,6 miliardy eur. Obstaranie techniky pre Ozbrojené sily dopoludnia schválila vláda.



Bratislava - Jesenné spojené voľby majú stáť vyše 18 miliónov eur. Sumu tvorí 14.707.888 eur z rozpočtu Ministerstva vnútra a 3.349.500 eur z rozpočtu Štatistického úradu. Vyplýva to z harmonogramu organizačno-technického zabezpečenia volieb, ktorý schválila vláda.



Bratislava - Poslanci Národnej rady sa ráno vrátili k diskusii k návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi. Mimoriadne rokovanie inicioval opozičný Smer-SD.



Moskva - Akýkoľvek zásah súvisiaci so situáciou na polostrove Krym zo strany členského štátu NATO sa rovná vyhláseniu vojny Rusku, ktorá by mohla viesť až k tretej svetovej vojne. Vyhlásil to podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. Uvádza agentúra Reuters.



Kyjev - Na najmenej 18 stúpol počet obetí, ktoré si vyžiadal včerajší raketový útok ruských okupačných síl na nákupné stredisko v ukrajinskom meste Kremenčuk. Oznámil to ráno na Telegrame gubernátor Poltavskej oblasti Dmytro Lunin, ktorého cituje agentúra DPA. Pri útoku utrpelo zranenia ďalších 60 osôb.

Hasiči odpratávajú trosky z budovy nákupného centra po ruskom raketovom útoku v ukrajinskom meste Kremenčuk 28. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Garmisch-Partenkirchen - Lídri skupiny G7 včera odsúdili raketový útok Ruska na preplnené nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk. Označili ho za ohavný útok a vojnový zločin. Informovala agentúra DPA.



Istanbul - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes pred odletom na summit NATO v Madride vyhlásil, že od Švédska a Fínska očakáva činy, a nie len prázdne slová. Najvyšší predstaviteľ Ankary opäť zopakoval, že proces vstupu oboch krajín do NATO sa nepohne dopredu, pokiaľ sa nevezmú do úvahy bezpečnostné obavy Turecka.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dopoludnia v telefonáte s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom uviedol, že Ukrajina potrebuje obranné raketové systémy, aby zamedzila ruským útokom.



Bratislava - Od 1. júla tohto roku nadobúda účinnosť novela zákona o cenách, ktorou sa na Slovensku pri platbách v hotovosti zavedie zaokrúhľovanie. Zaokrúhľovať sa bude na päť centov, pripomína Slovenská komora daňových poradcov.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 2621 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 770 mužov, 1491 žien a 360 detí.



Bratislava - Prostredníctvom 1674 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 470 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli dve obete.



Moskva - Rusko sa v súvislosti so splátkami zahraničného dlhu dostalo do platobnej neschopnosti. Potvrdila to ratingová agentúra Moody's.



San Antonio - Telá najmenej 46 mŕtvych migrantov našli včera v návese nákladného ťahača na predmestí San Antonia v americkom štáte Texas. Ďalších 16 osôb previezli do nemocníc.



Mníchov - Nelegálnu zásielku so 72 šteňatami zadržala polícia v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko. Podľa informácií tamojšej polície bola zásielka na ceste zo Slovenska do Španielska a Portugalska.



Berlín - Na päť rokov väzenia odsúdili dnes 101-ročného Josefa Schütza za spoluúčasť na vražde tisícok väzňov v nacistickom koncentračnom tábore Sachsenhausen. Obžalovaný počas procesu do poslednej chvíle tvrdil, že v tábore severne od Berlína dozorcom nebol.

Na snímke zo 16. mája 2022 obžalovaný na vozíku prichádza na súd.
Foto: TASR/AP


Miláno - Do boja o získanie slovenského futbalového reprezentanta Milan Škriniara výrazne vstúpila londýnska Chelsea. Konkrétnu ponuku za obrancu už predtým dostal Inter Miláno od Paríža St. Germain, no zatiaľ sa obe strany nezhodli na prestupovej čiastke a rokovania majú pokračovať v tomto týždni.