Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 29. júna 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Poslanci Národnej rady ani po 10.00 hodine nezačali rokovanie, v sále naďalej chýbali predkladatelia neprerokovaných bodov programu 66. schôdze. Podpredseda parlamentu Juraj Blanár schôdzu opätovne prerušil do hlasovania o 11.00 hodine, po ktorom sa očakáva voľba nového generálneho riaditeľa RTVS. Popoludní je naplánovaná aj mimoriadna schôdza, na ktorej by mal odvolávaniu čeliť šéf rezortu pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Inicioval ju opozičný Smer-SD.



Bratislava - Prostredníctvom 1305 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 522 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli dve obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 243 pacientov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - František Iván


Bratislava - Ministerstvo vnútra chce nakúpiť dva vrtuľníky pre policajtov a záchranárov. Obstarávanie realizuje priamym rokovacím konaním. Poukazuje na problémy pri údržbe a prevádzke súčasných vrtuľníkov Mi-171 v súvislosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine. Jedna zákazka má hodnotu 13,135 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty, druhá 16,253 milióna eur.



Bratislava - Proces voľby poštou zo zahraničia sa má zjednodušiť. Žiadosti by sa mohli podávať cez aplikáciu. Voľba zo zahraničia sa má zároveň umožniť aj pri prezidentských voľbách. Úpravou zákona sa majú tiež vytvoriť podmienky, aby sa druhé kolo voľby prezidenta mohlo konať v rovnaký deň ako voľby do Európskeho parlamentu. Zmeny pripravuje Ministerstvo vnútra v novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva.



Bratislava - Výška príspevku za ubytovanie odídenca poskytnutého v júli až septembri sa strojnásobí. Príspevok za ubytovanie odídenca bude po novom 22 eur s daňou z pridanej hodnoty za noc za dospelého človeka a 11 eur s daňou z pridanej hodnoty za noc za dieťa do 15 rokov. Zmeny vyplývajú z nariadenia vlády a účinné budú od 1. júla 2022.



Bratislava - Štatistický úrad informoval, že dôvera podnikateľov k vývoju ekonomiky na Slovensku sa v júni 2022 po trojmesačnom raste optimizmu medzimesačne opäť zhoršila. K rýchlejšiemu poklesu dôvery došlo najmä v službách a priemysle, pričom v kľúčovom priemysle pesimistickejšie hodnotenia mierne prevažovali. Miernejšie poklesla aj dôvera v stavebníctve. Obchod si síce udržal optimizmus minulého mesiaca, obavy sú však spojené s vývojom cien.



Madrid - Spojenci NATO budú pokračovať v dodávaní zbraní na Ukrajinu počas jej vojny proti Rusku dovtedy, kým to bude nutné. Vyhlásil to nemecký kancelár Olaf Scholz pri príchode na summit NATO, ktorý sa koná v Madride.



Madrid - Americký prezident Joe Biden oznámil, že Spojené štáty pošlú do Európy ďalších vojakov a techniku na posilnenie obrany na pevnine, vo vzduchu i na mori.

Na snímke americký prezident Joe Biden diskutuje počas stretnutia s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom na summite NATO v Madride 29. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Cherson - Chersonská oblasť ležiaca na juhu Ukrajiny sa pripravuje na usporiadanie referenda o pripojení sa k Rusku. Oznámil to dnes promoskovský lokálny predstaviteľ Kyrylo Stremousov, ktorého Moskva označuje za zástupcu šéfa chersonskej civilno-vojenskej regionálnej správy.



Moskva/Paríž/Helsinki - Francúzska spoločnosť Michelin oznámila, že odchádza z Ruska a svoje aktivity presunie do konca roka na ruský manažment. Následne odchod z Ruska oznámila aj fínska firma Nokian Tyres. Sú to prví západní výrobcovia pneumatík, ktorí oznámili odchod z ruského trhu.



Viedeň - Slovenské hádzanárky sa v prvej fáze európskej kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2023 stretnú s Lotyšskom. Prvý duel odohrajú 2. alebo 3. novembra 2022 na domácej pôde, odveta sa bude hrať 5. alebo 6. novembra v Lotyšsku.