Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 30. júna 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan ostáva vo funkcii. Poslanci Národnej rady predpoludním odmietli návrh na jeho odvolanie. Za jeho odvolanie hlasovalo len 42 poslancov zo 122 prítomných, 75 boli proti, piati sa zdržali.

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽaNO) počas hlasovania o odvolaní ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuela Vlčana (nominant OĽaNO) na 66. schôdzi NRSR v Bratislave 30. júna 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Poslanci Národnej rady dnes v opakovanej voľbe vyberajú nového generálneho riaditeľa RTVS. Rozhodujú sa medzi Ľubošom Machajom a Jaroslavom Rezníkom, ktorí vo včerajšej voľbe získali najväčší počet hlasov a postúpili do ďalšieho kola.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová na trojdňovom samite NATO v Madride absolvovala osobné rozhovory s viacerými lídrami krajín, napríklad Francúzska, Holandska, Nemecka, Kanady či Veľkej Británie. Francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi zagratulovala k víťazstvu v parlamentných voľbách a pozvala ho na Slovensko.



Kyjev/Moskva - Rusko dnes stiahlo svoje sily z ukrajinského Hadieho ostrova. Odchod ruskej armády z neho potvrdilo ruské ministerstvo obrany i ukrajinské operačné velenie Juh. Informovala agentúra AFP.



Londýn - Ruský marcový nálet na divadlo v ukrajinskom meste Mariupol, kde sa ukrývali stovky civilistov, bol jasným vojnovým zločinom, pri ktorom zahynulo najmenej desať ľudí. Uviedla to včera Amnesty International, ktorá útok prešetrovala.

Na satelitnej snímke Maxar Technologies z 12. mája 2022 vozidlá a žeriavy okolo zničenej budovy divadla v meste Mariupol na východe Ukrajiny.
Foto: TASR/AP


Štrasburg - Európsky súd pre ľudské práva predpoludním oznámil, že žiada od Ruska, aby zabezpečilo, že nebude vykonaná poprava dvoch Britov, ktorí boli zajatí počas bojov na Ukrajine. Súd vydal nariadenie predbežného opatrenia, v ktorom uvádza, že Rusko by malo zabezpečiť, aby nebol vykonaný trest smrti uložený sťažovateľom.



Londýn - Británia prisľúbila včera Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote miliardy libier (1,16 miliardy eur), aby jej pomohla odraziť ruskú inváziu. Uvádza agentúra AFP.



Bratislava – Školské brány sa pre približne 708.000 žiakov v školskom roku 2021/2022 otvoria naposledy dnes. Od zajtra sa pre 468.540 žiakov základných, 25.078 žiakov špeciálnych základných škôl, viac ako 208.000 žiakov stredných škôl v dennom aj externom štúdiu a 6098 školákov špeciálnych stredných škôl začínajú letné prázdniny.



Bratislava - Učitelia sú kategória zamestnancov, ktorá potrebuje výrazne pomôcť. Uviedol to predpoludním predseda vlády Eduard Heger po tom, ako odovzdal piatakom koncoročné vysvedčenia v Základnej škole Pavla Marcelyho v Bratislave.

Na snímke uprostred predseda vlády SR Eduard Heger pri odovzdávaní koncoročného vysvedčenia žiakom 5. ročníka na ZŠ Pavla Marcelyho v Bratislave 30. júna 2022.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Život na jednom vysvedčení nestojí, povzbudila prezidentka Zuzana Čaputová žiakov pri príležitosti konca školského roka. Učiteľom i ďalším zamestnancom škôl poďakovala za celoročné úsilie.



Jeruzalem - Poslanci izraelského parlamentu (Knesetu) dopoludnia odsúhlasili rozpustenie zákonodarného zboru. Tento krok znamená už v poradí piate parlamentné voľby v krajine za uplynulé štyri roky. Hlasovanie sa uskutoční 1. novembra. Dovtedy bude na poste premiéra súčasný šéf diplomacie Jair Lapid.



Oslo - Nórsko neporušuje storočnú Špicberskú dohodu, keď blokuje ruskému tovaru prístup k arktickému súostroviu Špicbergy, známemu tiež pod menom Svalbard. Vyhlásila to včera nórska ministerka zahraničných vecí Anniken Huitfeldtová. Podľa nej sa jej krajina nesnaží klásť prekážky pri zásobovaní ruskej uhoľnej usadlosti, ktorá sa v tejto oblasti nachádza.



Dauha - Nepriame rokovania medzi Iránom a Spojenými štátmi v Katare, ktoré sprostredkovala EÚ v rámci širších snáh o obnovenie jadrovej dohody z roku 2015, sa skončili včera bez výsledku.



Ašchabad - Ruský prezident Vladimir Putin a lídri ďalších štyroch krajín z oblasti Kaspického mora sa včera zaviazali udržiavať zahraničné armády mimo tohto regiónu. Informovala agentúra AP.

Ruský prezident Vladimir Putin, v Moskve 21. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Prostredníctvom 1675 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 619 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudla jedna obeť.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 3425 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 796 mužov, 2067 žien a 562 detí.



Toronto - Kanadsko-vietnamská žena z fotografie, na ktorej ako deväťročné dievča uteká nahá a kričí od bolesti, popálená napalmom počas vojny vo Vietname, absolvovala posledné ošetrenie kože. Stalo sa tak 50 rokov po tom, ako bombardovací nálet navždy zmenil jej život.