Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR – 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 1. júla (TASR) – Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 1. júla 2022 – 11.45 h.


Bratislava – Vláda dnes rozhodla o tom, že z plánu obnovy sa bude financovať výstavba nemocníc na bratislavských Rázsochách a v Martine.

– Výstavba hrubej stavby bratislavskej univerzitnej nemocnice na Rázsochách má stáť 281 miliónov eur a má mať 653 lôžok. Postavenie martinskej univerzitnej nemocnice so 660 lôžkami si vyžiada 330 miliónov eur. Na predpoludňajšej tlačovej konferencii o tom informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Na snímke vpravo predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) a vľavo minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas tlačovej konferencie 1. júla 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Švédska automobilka Volvo Cars postaví pri Košiciach závod na výrobu elektromobilov za 1,2 miliardy eur. Výberom Slovenska ako lokality na svoj nový výrobný závod vytvára Volvo európsky výrobný trojuholník, ktorý zahŕňa závody v Gente (Belgicko) v západnej Európe a v Torslande (Švédsko) v severnej Európe. Dnes o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva.

- Príchod švédskej automobilky Volvo do priemyselného parku Valaliky pri Košiciach je historická chvíľa pre Slovensko a ukazuje, že dokážeme byť aj v nepriaznivom období exkluzívnym partnerom pre investorov. Po podpise investičnej zmluvy so zástupcami automobilky to povedal premiér Eduard Heger.



Bratislava - Rozpočet nadnárodnej spolupráce v rámci Interreg Programu dunajského regiónu je viac ako 266,3 milióna eur. Cieľom programu sú opatrenia na lepšiu integráciu. Mali by riešiť pokles počtu obyvateľov, migráciu, ekonomickú nerovnosť, energetickú závislosť a klimatickú zmenu. Vyplýva to z materiálu, ktorý dnes schválila vláda na svojom mimoriadnom rokovaní.



Bratislava - Slovenská republika prebrala dnes predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke (V4). Ide v poradí už o šieste slovenské predsedníctvo v tejto skupine, ktoré sa tentokrát uskutoční v kontexte ruskej invázie na Ukrajinu.



Praha - Česká republika sa na nasledujúcich šesť mesiacov stane predsedníckou krajinou v Rade Európskej únie. Symbolickú štafetu preberie dnes od Francúzska v meste Litomyšl, kam pricestuje kolégium európskych komisárov na čele s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.



Brusel/Kyjev - Členstvo v Európskej únii je pre Ukrajinu "na dosah", povedala členom ukrajinského parlamentu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v dnešnom príhovore prostredníctvom videospojenia. Vyzvala ich zároveň, aby pokračovali v protikorupčných reformách.



Kyjev - Na 18 stúpol počet obetí dnešného útoku na obytnú budovu v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámil to tamojší gubernátor Maksym Marčenko, podľa ktorého sú medzi obeťami aj dve deti.

Zničená obytná budova po ruskom raketovom útoku v ukrajinskom meste Odesa 1. júla 2022.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajinský Hadí ostrov je "opäť slobodný", uviedol v noci na dnes vo svojom pravidelnom príhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.



Budapešť - Maďarsko urýchli program rozvoja svojej obrany, povedal premiér Viktor Orbán v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth rádió. Predseda maďarskej vlády okrem toho povedal, že jeho krajina nie je ochotná rokovať o prípadnom embargu Európskej únie na dovoz ruského zemného plynu alebo o jeho obmedzení, pretože by to oslabilo maďarské hospodárstvo.



Sofia - Bulharský premiér Kiril Petkov vyzval včera Rusko, aby stiahlo diplomatické ultimátum, ktoré dalo Bulharsku po jeho rozhodnutí vyhostiť 70 ruských diplomatov a zamestnancov ruského veľvyslanectva. Moskva sa totiž v nadväznosti na avizované vyhostenie vyhráža Sofii zatvorením svojej ambasády v Bulharsku, informuje agentúra Reuters.



Bratislava - Dnešným dňom sa Metodicko-pedagogické centrum, Slovenská pedagogická knižnica, Štátny pedagogický ústav, Iuventa – Slovenský inštitút mládeže a Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania zlúčili do Národného inštitútu vzdelávania a mládeže (NIVAM). Cieľom je lepšia dostupnosť a adresnosť pomoci učiteľom, skvalitnenie ponuky vzdelávania či posilnenie odbornosti pre modernejšie školstvo.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 3534 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 141 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 3968 osôb.



Bratislava - Prostredníctvom 1320 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 537 prípadov nákazy novým koronavírusom. Nepribudla žiadna obeť. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 247 pacientov.