Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 19. júla 2022 - 11.45 h.



Brusel - EÚ začala dnes prístupové rokovania s Albánskom a so Severným Macedónskom. Na sociálnej sieti Twitter to oznámila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. "Tento historický okamih je vaším úspechom, výsledkom vašej tvrdej práce," uviedla.

Na snímke sprava predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, albánsky premiér Edi Rama, predseda vlády Severného Macedónska Dimitar Kovačevski a predseda vlády Českej republiky Petr Fiala si podávajú ruky pred stretnutím v sídle EÚ v Bruseli v utorok 19. júla 2022.
Foto: TASR/AP


Washington - Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu podporila vstup Švédska a Fínska do NATO rezolúciou, ktorú včera večer odhlasovala v pomere 394 ku 18. Snemovňa rezolúciou vyjadrila podporu historickému rozhodnutiu Fínska a Švédska a vyzvala všetky členské krajiny NATO, aby prístupové protokoly pre tieto dve škandinávske krajiny urýchlene ratifikovali.



Bratislava – Vplyv pandémie na ekonomiku zvýraznil slabé miesta v kvalite života na Slovensku. Zhoršujúca sa dlhodobá udržateľnosť verejných financií, vplyv vojny na Ukrajine a energetická kríza predstavujú riziká pre slovenskú ekonomiku. Vyplýva to z aktuálneho materiálu Národnej banky Slovenska.



Bratislava - Úrad vlády sprístupnil predpoludním polícii areál a všetky potrebné kancelárske priestory v súvislosti s preverovaním svedeckých výpovedí v kauze Súmrak. Národná kriminálna agentúra požiadala úrad vlády o súčinnosť minulý týždeň. Na mieste sa nachádza aj bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít M.



Bratislava - V krajine treba akumulovať čo najviac vody. Dá sa to napríklad vybudovaním vodných nádrží, jazier, rybníkov, vodných kanálov alebo prostredníctvom opatrení v krajinnej infraštruktúre. Uviedol to klimatológ Pavel Matejovič v súvislosti s aktuálnym suchom na Slovensku.

Na archívnej snímke klimatológ Pavel Matejovič.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Luxemburg - Inflácia v eurozóne aj celej EÚ sa minulý mesiac opäť zrýchlila. Tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne v júni vzrástlo na rekordných 8,6 % z 8,1 % v máji, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat. V júni 2021 dosiahla medziročná inflácia v eurozóne 1,9 %.



Washington - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že ukrajinské ozbrojené sily sú teraz schopné spôsobiť ruským jednotkám značné straty. Informovala americká spravodajská televízia CNN. Podľa ďalších ukrajinských vládnych činiteľov prílev zbraní zo Západu, určených pre ukrajinskú armádu, mení situáciu na bojiskách.



Bratislava - Ministerstvo kultúry predstavilo spolu s aktivistami a odborníkmi alternatívnu trasu električky v širšom centre Bratislavy, ktorá by v úseku Olejkárska - Landererova obchádzala budovu SND na Pribinovej ulici a navyše by mohla byť vedená čiastočne pod zemou.



Ružomberok – Z pracoviska v Kalamenoch pri Ružomberku ráno utiekol väzeň Stanislav Oračko. Môže byť ozbrojený a nebezpečný. Odsúdený sa z pracoviska vzdialil o 8.30 h. Podľa polície je muž strednej postavy, má čierne vlasy a hnedé oči.



Bratislava - Minister vnútra Roman Mikulec vyjadril úprimnú sústrasť rodinám a pozostalým hasičov, ktorí prišli o život pri včerajšej dopravnej nehode v Sáse. Udalosť ho mrzí.

Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo včera na Slovensko 2276 ľudí. Z toho bolo 607 mužov, 1248 žien a 421 detí. O dočasné útočisko požiadalo 251 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3015 osôb.



Bratislava - Prostredníctvom 2263 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 982 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli štyri obete.



Káhira - Najmenej 22 ľudí zahynulo a 33 ďalších osôb utrpelo zranenia pri dopravnej nehode, ktorá sa odohrala na juhu Egypta. K nehode došlo v skorých ranných hodinách pri meste Mallawí, keď linkový autobus narazil do nákladného auta odstaveného na krajnici diaľnice spájajúcej hlavné mesto Káhira s egyptským juhom.



Tokio - Motívom atentátnika na bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho bol okrem nenávisti k náboženskej sekte aj strach z chudoby, uviedla ráno s odvolaním sa na zdroje z prostredia vyšetrovania japonská agentúra Džidži.



Budapešť - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava zabojujú o postup do nasledujúcej kvalifikačnej fázy Ligy majstrov proti dávnemu rivalovi. V zajtrajšom úvodnom stretnutí 2. predkola nastúpia na štadióne Ferencvárosu Budapešť a pokúsia sa vypracovať si čo najlepšiu východiskovú pozíciu do domácej odvety, ktorú odohrajú o týždeň neskôr.