Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR – 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 2. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 2. augusta 2022 – 11.45 h.



Frankfurt nad Mohanom - Akcie po celom svete dnes oslabujú. Dôvodom je eskalácia napätia vo vzťahoch medzi USA a Čínou a nárast obáv zo spomalenia globálnej ekonomiky. Investori sa preto zbavujú rizikových aktív a nakupujú napríklad vládne dlhopisy.



Bratislava - Treba pochopiť, čo znamenajú nenávisť, ponižovanie a diskriminácia pre ľudí a ich rodiny, ktorí ich zažívajú, aby sa história neopakovala. Pri príležitosti dnešného Pamätného dňa rómskeho holokaustu to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.



Bratislava – Tragédia rómskeho holokaustu bola v slovenskej spoločnosti dlho zabudnutá a ignorovaná, dôsledkom čoho čelia rómske komunity ešte aj v súčasnosti predsudkom a diskriminácii. Pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu na to upozornil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.



Bratislava - Na príspevkoch za ubytovanie odídencov z Ukrajiny za jún vyplatia vyše 5,7 milióna eur. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra Zuzana Eliášová. Príspevky podľa nej v súčasnosti samosprávy rozosielajú ubytovateľom.



Istanbul - Príchod prvej lode s dodávkou ukrajinských obilnín, ktorá včera vyplávala z Odesy a smeruje do libanonského mesta Tripolis, sa v Istanbule očakáva dnes po polnoci. Oznámilo to turecké ministerstvo obrany.



Bratislava - Železnice Slovenskej republiky evidujú od 4. júla do 31. júla tri smrteľné zrážky s vlakom. V dvoch prípadoch išlo o zrážku vlaku s osobami, v ďalšom prípade o zrážku s cyklistom. Železnice v tejto súvislosti vyzvali verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate.



Bratislava - Tohtoročný júl na Slovensku bol mimoriadne teplý. V niektorých regiónoch až rekordne. Počas väčšiny jeho obdobia sa zvýrazňoval deficit zrážok z predchádzajúcich mesiacov. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Roman Hanc


Bratislava - Ministerstvo životného prostredia predloží vláde na jeseň akčný plán na ochranu vôd v Chránenej vodohospodárskej oblasti Žitný ostrov. Súčasťou plánu budú opatrenia na efektívne zabezpečenie zdrojov pitnej vody.



Bratislava - Zámer rušenia detských ambulantných pohotovostí sa robí bez konzultácií, analýz a najmä bez hľadania riešení na ich zachovanie. Uviedol exminister zdravotníctva a podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Richard Raši.



Madrid - Španielska vláda odsúhlasila včera zavedenie naliehavých oparení zameraných na úsporu energie. Madrid k takémuto kroku pristúpil v čase ruskej invázie na Ukrajinu, respektíve z dôvodu hroziacej energetickej krízy v Európe.



Rijád - Saudská Arábia privítala dnešné vyhlásenie amerického prezidenta Joea Bidena o zabití vodcu teroristickej siete al-Kádia Ajmana Zawahrího americkými jednotkami v Afganistane. Zawahrí patril medzi najhľadanejších teroristov sveta a bol jedným zo strojcov útokov v USA z 11. septembra 2001.



Kyjev - Ukrajinská bezpečnostná služba predpoludním oznámila, že vyšetruje 752 prípadov podozrenia z vlastizrady či kolaborácie. Uvádza denník The Guardian.



Jackson - Na prinajmenšom 37 mŕtvych sa zvýšil počet obetí ničivých záplav na východe amerického štátu Kentucky. V noci na dnes o tom informovala agentúra AFP. Očakáva sa, že bilancia obetí záplav spôsobených prívalovými dažďami ešte porastie.

Na snímke žena sa pozerá do zablatenej pivnice svojho domu v Garrette v americkom štáte Kentucky 30. júla 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Prostredníctvom 2426 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 934 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo päť obetí.



Bratislava - Hraničnými priechodmi včera prešlo 2468 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 630 mužov, 1350 žien a 488 detí. O dočasné útočisko požiadalo 258 žiadateľov.



Domaniža - Poranenie stehna, zlomeninu a tržné rany utrpel včera po útoku medveďa v miestnej časti Domaniže v okrese Považská Bystrica v Strážovských vrchoch lesný taxátor. Hospitalizovali ho v nemocnici.



Rio de Janeiro - Takmer štvorročné brazílske siamské dvojčatá zrastené v oblasti lebky sa lekárom podarilo úspešne oddeliť pomocou virtuálnej reality. Operáciu označili lekári ráno za najkomplexnejší zákrok svojho druhu.



Atény - Grécky futbalový klub Olympiakos Pireus, najbližší súper ŠK Slovan Bratislava v európskych súťažiach, pristúpil len tri dni pred vzájomným stretnutím k výmene trénera. Odvolaného Portugalca Pedra Martinsa vystriedal včera Carlos Corberan.