Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 4. augusta 2022 - 11.45 h.



Bratislava – Rezort zdravotníctva je otvorený diskusii o rozsahu poskytovanej zdravotnej starostlivosti pre dlžníkov na zdravotnom poistení. Uviedol to v súvislosti s návrhom novely zákona o zdravotných poisťovniach, v ktorej okrem iného navrhuje zrušiť striktné obmedzenia prístupu k zdravotnej starostlivosti pre pacientov s podlžnosťou.



Bratislava - Hnutie OĽANO navrhne v rámci pracovnej skupiny znížiť počet podpisov pod petíciu adresovanú Národnej rade na 50.000. Pôjde o jeden z podnetov v rámci pripravovanej novely rokovacieho poriadku.



Bratislava - SaS je dlhodobo na strane sfunkčnenia referendovej demokracie. Najzodpovednejšia cesta by mala podľa liberálov viesť nielen cez zníženie petičných prahov, ale aj zrušenie kvóra na platnosť referenda. "Toto sa ale musí udiať postupne a začať je podľa nášho názoru potrebné najprv na miestnej, následne regionálnej, až potom na štátnej úrovni," myslí si Martin Klus zo SaS.



Bratislava - Prostredníctvom 2138 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 1031 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo šesť obetí. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 661 pacientov.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko z Ukrajiny 2917 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 146 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hranicu 3241 osôb.



Washington - Senát amerického Kongresu ratifikoval v noci na dnes prístupové protokoly Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie. Rozšírenie NATO podporila drvivá väčšina členov Senátu.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom videopríhovore zverejnenom včera večer kritizoval bezpečnostnú architektúru vo svete, ktorá je podľa neho absolútne neadekvátna. Okrem vojny, ktorú vo februári na Ukrajine rozpútali ruské sily, poukázal aj na konflikty na Balkáne, Taiwane či Kaukaze. TASR správu prevzala z agentúry DPA.



Bratislava - Rodičia môžu požiadať o vydanie občianskeho preukazu s podobou tváre aj pre dieťa mladšie ako 15 rokov. Má však obmedzenú platnosť a cestovať s ním je možné len v rámci EÚ a v štátoch, ktoré ho ako cestovný doklad uznávajú. Uviedla to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.



Tchaj-Pej - Čínska armáda začala vojenské cvičenie v šiestich oblastiach, ktoré obklopujú Taiwan. Čína tieto manévre usporiadala iba deň po tom, čo predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová odcestovala z Taiwanu, ktorý Peking považuje za súčasť svojho územia.



New York - Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval vlády po celom svete, aby zdanili nadmerné zisky ropných a plynárenských firiem, ktoré označil za chamtivé.
Na archívnej snímke z 20. januára 2022 generálny tajomník OSN António Guterres.
Foto: TASR/AP



Bratislava – Dnes popoludní má byť na juhozápade i v južných okresoch stredného a východného Slovenska veľmi teplo. Vo viacerých lokalitách môže teplota vystúpiť na 35 stupňov Celzia. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav.



Bratislava – Za posledných päť rokov sa na Slovensku zaznamenalo 17 prípadov ochorenia malárie. Posledný bol v septembri 2021. Išlo o importované nákazy, keďže všetky prípady mali epidemiologický súvis s pobytom v Afrike. Priblížila to vedúca odboru surveillance infekčných ochorení Úradu verejného zdravotníctva Júlia Adamčíková.



Washington - Spojené štáty vyjadrili "hlboké znepokojenie" z najnovšej eskalácie napätia v oblasti Náhorného Karabachu. Európska únia vyzvala na "okamžité zastavenie nepriateľských akcií" medzi azerbajdžanskými a arménskymi silami. Rusko obvinilo Azerbajdžan z porušenia krehkého pokoja zbraní, pričom dodalo, že s predstaviteľmi oboch krajín "prijíma opatrenia na stabilizáciu situácie".



Bratislava - Na portugalskú Madeiru i Azorské ostrovy možno cestovať bez obmedzení v súvislosti s ochorením COVID-19. Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky o tom informuje na webe.



Bratislava - Zdravotnícki záchranári pomáhali včera pri 84 kolapsoch z tepla.



Red Deer - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov sa v treťom zápase na turnaji Hlinka Gretzky Cup 2022 v kanadskom Red Deere dočkali víťazstva. Zverenci Tibora Tartaľa zdolali v záverečnom súboji A-skupiny Švajčiarov 3:2 po predĺžení a zajtra si zahrajú o konečné 5. miesto proti USA.