Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 5. augusta 2022 - 11.45 h.



Bratislava - SaS vylučuje akúkoľvek formu opozičnej zmluvy. Strana tak reagovala na vyjadrenia poslankyne Jany Žitňanskej (Za ľudí), že jednou z možností vyriešenia koaličnej krízy je vznik opozičnej zmluvy medzi SaS a zvyškom koalície. "Je na zamyslenie, prečo poslanci Za ľudí vidia radšej alternatívu s Igorom Matovičom, extrémistami a bez SaS ako štvorkoalíciu bez človeka, ktorý škodí našej krajine," reagoval líder SaS Richard Sulík.



Bratislava - Hnutie OĽANO nebude momentálne špekulovať o ďalších scenároch vývoja koaličnej krízy. Pre TASR to uviedol predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Reagoval tak na vyjadrenia Jany Žitňanskej, že jednou z možností vyriešenia koaličnej krízy je vznik opozičnej zmluvy medzi SaS a zvyškom koalície.



Bratislava - Na Slovensku tento týždeň pribudli dva prípady opičích kiahní. Celkový počet potvrdených prípadov sa tak zvýšil na osem. V oboch prípadoch ide o osoby vo vekovej skupine 20 až 59 rokov.



Bratislava - Doterajší starosta bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica Jozef Krúpa bude v jesenných komunálnych voľbách obhajovať mandát.

Na archívnej snímke starosta mestskej časti Bratislava - Záhorská Bystrica Jozef Krúpa.
Foto: TASR - Pavol Zachar




Bratislava - Prostredníctvom 1881 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 947 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo tiež šesť obetí. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 638 pacientov.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo na Slovensko včera z Ukrajiny 2752 osôb. Z toho bolo 721 mužov, 1457 žien a 574 detí. O dočasné útočisko požiadalo 154 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hranicu počas štvrtka 2637 osôb.



Bratislava - Počet prípadov tuberkulózy bol vlani najnižší za posledných 12 rokov. V Národnom registri tuberkulózy sa za rok 2021 eviduje 137 hlásených prípadov ochorenia. Vyplýva to zo štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií.



Záhreb - Dopravnú nehodu na diaľnici A1 v Chorvátsku, ktorá si včera vyžiadala život slovenského občana, zaznamenali bezpečnostné kamery. Pri nehode sa zrazili dovedna tri autá zo Slovenska, Srbska a Slovinska. O život prišiel 46-ročný Slovák a sedem ďalších osôb utrpelo zranenia.



Bratislava - Každý Slovák vypil vlani v priemere 120 pollitrov piva, čo je najmenej za posledných 30 rokov. Informoval o tom Štatistický úrad pri príležitosti Medzinárodného dňa piva, ktorý sa pripomína prvý augustový piatok.



Tchaj-pej - Čínske bojové lietadlá a lode prekročili "stredovú líniu", ktorá vedie cez Taiwanský prieliv. Ozbrojené sily Taiwanu označili najnovšie vojenské cvičenie organizované Čínou za "mimoriadne provokatívne". Čína od včera organizuje rozsiahle vojenské cvičenia v okolí tohto ostrovného štátu na protest proti tohtotýždňovej návšteve predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na Taiwane.

Na snímke stíhačka letí smerom k Taiwanu z vyhliadkového miesta, ktoré je najbližším bodom pevninskej Číny k ostrovu Taiwan, pohľad na lode v Taiwanskom prielive v Pingtane v juhovýchodnej čínskej provincii Fujian, 5. augusta 2022.
Foto: TASR/AP


Istanbul - Povolenie na vyplávanie z ukrajinských prístavov dostali tri lode naložené dovedna vyše 58.000 tonami kukurice.



Brusel/Amsterdam - Jeden z ôsmich ľudí v Holandsku, ktorí prekonali ochorenie Covid-19, trpí postcovidovým syndrómom. Má podobu bolesti na hrudníku, ťažkostí s dýchaním, pocitu ťažkých rúk alebo nôh a celkovej únavy. Vyplýva to z najnovšej lekárskej štúdie dvoch holandských nemocníc, ktorá bola zverejnená v lekárskom časopise The Lancet.



Edmonton - Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov triumfovala v prvom prípravnom zápase pred juniorským šampionátom v Kanade. Nad Nemeckom zvíťazila v noci na dnes 5:3.



Los Angeles - Basketbalistky Phoenix Mercury a Connecticut Sun držali pred nočným zápasom v zámorskej WNBA 42 sekúnd ticha, aby tak podporili svoju kamarátku Brittney Grinerovú, ktorú včera v Rusku odsúdili na deväť rokov väzenia za pašovanie a prechovávanie drog. Tridsaťjedenročná pivotka je hráčka Mercury, kde nosí na drese práve číslo 42.


Americká basketbalistka Brittney Grinerová drží v priestore pre obžalovaných fotografiu, na ktorej je so spoluhráčkami z ruského klubu v súdnej sieni v Moskve vo štvrtok 4. augusta 2022.
Foto: TASR/AP