Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 8. augusta 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Vo veku 98 rokov zomrel dnes v Ríme kardinál Jozef Tomko. TASR o tom informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.



Bratislava - Odchodom kardinála Jozefa Tomka strácame človeka, ktorý vždy pamätal na Slovensko a jeho záujmy, ktorý pomohol množstvu ľudí utekajúcim pred komunistickým režimom a ktorý nám do posledných chvíľ svojho naplneného života dodával optimizmus a nádej, že všetky krízy zvládneme. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová.



Bratislava - Za roky svojho života sa kardinál Jozef Tomko stal významnou osobnosťou s vplyvom nielen na slovenské, ale celosvetové cirkevné dianie. "Patrí mu obrovská vďaka a uznanie za jeho službu," napísal na sociálnej sieti premiér Eduard Heger.



Bratislava – SaS dnes predkladá do Národnej rady ústavný zákon o dôchodkoch, ktorým chce zabezpečiť udržateľnosť dôchodkového systému. Líder strany a minister hospodárstva Richard Sulík to vyhlásil na tlačovej konferencii. Podotkol, že k týmto zmenám sa zaviazala aj vláda v programovom vyhlásení. Dúfa v dohodu naprieč celým spektrom v parlamente.



Charkov - Dvaja ľudia zahynuli v Charkovskej oblasti za uplynulých 24 hodín po ruskom ostreľovaní. Dnes to uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. TASR informuje na základe správy britského denníka The Guardian.



Moskva - Západ dlhodobo plánuje zničiť Rusko. Uviedol to podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v rozhovore pre agentúru TASS. Moskva podľa neho dosiahne na Ukrajine mier za vlastných podmienok. TASR informáciu prevzala od agentúry Reuters a britského denníka The Guardian.



Bratislava - Hnutie Republika už vyzbieralo 43.000 podpisov za referendum o predčasných voľbách, ďalšie sú ešte na ceste. Informoval o tom predseda hnutia a europoslanec Milan Uhrík. Ocenil, že sa do zberu podpisov zapojili aj Smer-SD a Hlas-SD. V úvode augusta šéf petičného výboru Igor Melicher (Smer-SD) uviedol, že petíciu za referendum o páde vlády podpísalo vyše 320.000 ľudí.



Peking – Čínska armáda oznámila, že pokračuje vo vojenskom cvičení v mori a vo vzduchu v oblastiach okolo Taiwanu. Rozsiahle manévre sa mali pôvodne skončiť včera.



Londýn/Kyjev - Rusko s vysokou pravdepodobnosťou rozmiestňuje v regióne Donbas na východe Ukrajiny protipechotné míny. Britské ministerstvo obrany to uviedlo v správe o invázii na Ukrajine, citoval z nej portál britskej spravodajskej stanice Sky News.



Bratislava - Prostredníctvom 326 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 105 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli štyri obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 627 pacientov.



Bratislava - Slovenskí podnikatelia pri hodnotení prvého polroka 2022 vnímajú najväčšie zhoršenie situácie v oblasti stability cien. Druhé najväčšie zhoršenie podľa nich nastalo v udržateľnosti verejných financií a efektívnosti hospodárenia štátu. Vyplýva to z výsledkov aktuálneho prieskumu Index podnikateľského prostredia Podnikateľskej aliancie Slovenska.



Istanbul - Z ukrajinských čiernomorských prístavov na základe dohody o ich odblokovaní dnes vyplávali ďalšie dve lode s obilninami. Oznámilo to turecké ministerstvo obrany, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko z Ukrajiny 3388 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 34 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hranicu 3240 osôb.



Varšava - V dôsledku ruského útoku na Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine nehrozí Poľsku momentálne žiadne radiačné nebezpečenstvo. Oznámila to Národná agentúra pre atómovú energiu.



Gaza - Izrael a militanti z organizácie Palestínsky islamský džihád dodržiavali v noci na dnes prímerie, ktoré vstúpilo do platnosti včera večer.



Bratislava - Slovenské tenistky získali na majstrovstvách Európy tímov do 12 rokov vo francúzskom Ajacciu zlaté medaily. Družstvo zvíťazilo vo vyrovnanom finále nad rovesníčkami z Rumunska 2:1.



Greensboro - Slovenský golfista Rory Sabbatini obsadil na turnaji PGA Tour Wyndham Championship 61. miesto s bilanciou 4 nad par.