Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 9. augusta 2022 - 11.45 h.


Bratislava - Generálna prokuratúra už jasným a zrozumiteľným spôsobom informovala o dôvodoch nepodania žaloby na rozpustenie politickej strany ĽSNS. Nemá potrebu ich dopĺňať. Uviedol to hovorca prokuratúry Dalibor Skladan v reakcii na stanovisko ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, že Generálna prokuratúra má k rozhodnutiu zverejniť analýzu.



Bratislava - Na Úrade vlády dnes pokračujú rokovania k zvyšovaniu platov zdravotníkov. Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský pred stretnutím potvrdil, že lekári svoj postoj nemenia a trvajú na svojich požiadavkách. Aktuálne je podľa neho ochotných podať výpovede za požiadavky približne 3500 lekárov.

Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský počas tlačovej konferencie pred rokovaním zdravotníkov s premiérom SR Eduardom Hegerom 9. augusta 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava – Inštitút finančnej politiky Ministerstva financií pripravil kalkulačku štátnej rodinnej pomoci. Prináša informatívny výpočet, na základe ktorého ľudia získajú lepší prehľad o novej výške ich prídavkov na dieťa, daňového bonusu a príspevku na služby deťom po schválení rodinného balíčka.



Istanbul - Ďalšie dve lode s obilninami vyplávali ráno z ukrajinského prístavu Čornomorsk. Oznámilo turecké ministerstvo obrany. Nákladná loď Ocean Lion vezie 64.720 ton obilnín do Južnej Kórey a plavidlo Rahmi Yagci preváža 5300 ton slnečnicovej múky do Istanbulu.



Londýn - Rusko počas uplynulého víkendu pokračovalo v posilňovaní svojich obranných radov na juhu Ukrajiny. Moskva zároveň pokračuje v útokoch na pozície Kyjeva v Doneckej oblasti. V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to dopoludnia uviedlo britské ministerstvo obrany.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripomenul včera večer svetu jadrovú katastrofu v Černobyli. Vyjadril sa tak v súvislosti s nedávnym ostreľovaním Záporožskej atómovej elektrárne. Lídrov západných mocností zároveň vyzval na prijatie ďalších sankcií voči Rusku. Informovala o tom agentúra AFP.

Na videosnímke zo 7. augusta 2022 pohľad na Záporožskú atómovú elektráreň pri meste Enerhodar na juhovýchode Ukrajiny.
Foto: TASR/AP


Tokio - Po ruskej invázii na Ukrajinu predstavujú jadrové zbrane skutočnú a prítomnú krízu, povedal dopoludnia starosta japonského mesta Nagasaki Tomihisa Taue, v deň 77. výročia jeho zničenia atómovou bombou.



Bratislava - Prostredníctvom 2262 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 874 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo šesť obetí. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 598 pacientov.



Bratislava - Počet hospitalizácií po úrazoch klesá od roku 2017, výraznejší pokles sa zaznamenal v období pandémie nového koronavírusu. Vlani ich bolo 58.909. Oproti roku 2019, poslednému pred pandémiou, tak ide o pokles o 25,2 percenta. Vyplýva to zo štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií.



Berlín - Nemecká ekonomika do roku 2030 stratí viac než 260 miliárd eur v pridanej hodnote pre vojnu na Ukrajine a vysoké ceny energií. Uviedol vo svojej štúdii nemecký Inštitút pre výskum zamestnanosti.



Varšava - Poľský školský systém môže prijať v nasledujúcom školskom roku ďalších 200.000 až 300.000 ukrajinských detí, oznámil dopoludnia poľský minister školstva Przemyslaw Czarnek. Ako ďalej povedal pre Poľský rozhlas, školy dokážu zvládnuť ďalší prílev ukrajinských detských utečencov.



Bratislava - Hraničnými priechodmi včera prešlo 2421 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 714 mužov, 1200 žien a 507 detí. O dočasné útočisko požiadalo 282 žiadateľov.



Bratislava - Na zmenu klímy by sa mali mestá adaptovať, mali by najmä sadiť stromy. Projekty developerov však majú opačné dôsledky a často dochádza k nezmyselnému výrubu stromov napríklad pre parkovanie. Uviedol to klimatológ Pavel Matejovič.



Matanzas - Hasiči z viacerých krajín za pomoci vrtuľníkov sa počas včerajška usilovali dostať pod kontrolu požiar v skladisku paliva v provincii Matanzas na Kube. Najmenej jedna osoba prišla o život, 125 ďalších utrpelo zranenia a po 16 ľuďoch ešte stále pátrajú.



Tchaj-pej - Taiwanská armáda usporiadala ráno delostrelecké vojenské cvičenia zahŕňajúce paľbu ostrou muníciou. Zámerom bolo simulovať reakciu tohto ostrova pred prípadným útokom zo strany Číny.



Bratislava - Rakva s telesnými ostatkami kardinála Jozefa Tomka bude vystavená aj v Bratislave, a to v piatok a sobotu. Verejné uctenie pozostatkov bude verejnosti prístupné v čase od 9.00 do 12.00 h v Katedrále sv. Martina v Bratislave.