Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. augusta - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 10. augusta 2022 - 11.45 h.



Bratislava – Ukrajinská prepravná spoločnosť pozitívne zareagovala na návrh spoločností Slovnaft a MOL uhradiť tranzitné poplatky za prepravu ropy južnou vetvou ropovodu Družba. Slovnaft už platbu uskutočnil na účet spoločnosti a očakáva, že na základe toho sa v najbližších dňoch dodávky ropy obnovia. Informoval o tom hovorca Slovnaftu Anton Molnár, podľa ktorého s týmto riešením súhlasila aj ruská strana.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva chce stransparentniť mechanizmus uznávania a uhrádzania zdravotných výkonov. Zdravotné poisťovne by mali po novom revízne pravidlá zverejňovať na svojej webstránke a meniť ich len raz za kalendárny rok. V prípade neuznania výkonu bude musieť poisťovňa svoje rozhodnutie poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti riadne odôvodniť. Zmeny má priniesť novela zákona o zdravotných poisťovniach.



Kyjev - Ruské sily okupujúce Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny sa pripravujú na jej spojenie s Ruskom anektovaným polostrovom Krym a poškodzujú ju preorientovaním jej výroby elektriny, upozornila ukrajinská jadrová agentúra Enerhoatom. Informovala o tom agentúra AFP.



Bratislava - Generálna prokuratúra nepodaním návrhu na rozpustenie parlamentnej strany ĽSNS legitimizuje nenávistné ideológie. Vyhlásilo to Slovenské národné stredisko pre ľudské práva.



Bratislava - Priemyselná produkcia na Slovensku v júni medziročne poklesla o 5,7 percenta, bol to už štvrtý mesiac od začiatku roka, keď si kľúčové odvetvie ekonomiky pripísalo nižší výkon ako pred rokom. Uviedol to Štatistický úrad.



Kyjev - Najmenej 13 ľudí zahynulo v noci na dnes pri ruskom ostreľovaní ukrajinskej Dnepropetrovskej oblasti, spresnil tamojší gubernátor Valentyn Rezničenko. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.



Bratislava - Prostredníctvom 2105 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 926 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo päť obetí. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 598 pacientov.



Peking/Londýn – Vedci začali sledovať nový vírus identifikovaný v Číne, ktorý sa môže pravdepodobne preniesť zo zvierat na človeka. Infikovalo sa ním 35 ľudí v provinciách Šan-tung a Che-nan. Dôkazy o prenose z človeka na človeka sa zatiaľ nenašli. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.



Bratislava - Stav zdravotníctva je natoľko vážny, že na rokovania o zvýšení miezd zdravotníkov mali prizvať všetkých ich relevantných zástupcov. Skonštatoval to Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív v reakcii na včerajšie rokovanie na Úrade vlády.



Kyjev - Séria výbuchov na ruskej leteckej základni na Krymskom polostrove mohla byť dielom partizánskych sabotérov, povedal poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Zároveň naznačil, že možnou príčinou včerajších explózií, ktoré si vyžiadali jednu obeť a osem zranených, mohla byť aj nekompetentnosť Ruska. Kyjev akúkoľvek zodpovednosť za incident poprel.



Kyjev - Konflikt s Ruskom na Ukrajine sa neskončí dovtedy, kým nebude oslobodený Moskvou anektovaný Krymský polostrov v Čiernom mori, vyhlásil v noci na dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry DPA.



Peking - Čína upozornila, že nebude tolerovať "separatistické aktivity" na Taiwane a v nevyhnutnom prípade nevylúčila vojenský zásah voči nemu. Vyplýva to z bielej knihy čínskeho Úradu pre záležitosti Taiwanu.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera 2512 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 165 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hranicu 2706 osôb.



Bratislava - Vyše 180.000 vakcín proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Moderna je po exspirácii. Pre TASR to potvrdil komunikačný odbor rezortu zdravotníctva.



Paríž - Francúzska polícia dnes zastrelila na parížskom Letisku Charla de Gaulla nebezpečného muža s nožom.



Tokio - Japonský premiér Fumio Kišida uskutočnil zmeny vo svojom vládnom kabinete.



Edmonton - Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov Ivan Feneš označil za hlavný dôvod neúspešného vstupu do MS v Kanade individuálne chyby. Jeho zverenci proti Česku nezužitkovali vedenie 2:0 a po nevydarenej druhej tretine napokon prehrali 4:5.

Na snímke zľava hokejista Jaroslav Chmelař (Česko) a brankár Šimon Latkóczy (Slovensko) počas zápasu A-skupiny Česko - Slovensko na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov 9. augusta 2022 v Edmontone.
Foto: TASR/AP