Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 11. augusta 2022 - 11.45 h.



Brusel - Členské štáty EÚ už nemôžu dovážať uhlie z Ruska. O polnoci na dnes sa totiž skončilo prechodné obdobie a začalo platiť embargo na import ruského uhlia. Embargo bolo súčasťou piateho balíka sankcií schváleného v apríli a plne vstúpilo do platnosti dnes.



Vatikán – Vo vatikánskej Bazilike sv. Petra sa predpoludním začala posledná rozlúčka so zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom. Zádušnú omšu vedie kardinál Giovanni Battista Re a záverečný rozlúčkový obrad vykoná osobne pápež František.

Dekan kardinálskeho zbor, taliansky kardinál Giovanni Battista Re celebruje pohrebnú omšu za zosnulého slovenského kardinála Jozefa Tomka v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne vo štvrtok 11. augusta 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - V júni tohto roka medziročne rástli tržby v štyroch z piatich sektorov ekonomiky, pričom dvojciferný rast si udržali najmä v doprave a skladovaní, ale aj v podnikoch informačných a komunikačných činností. Informoval dopoludnia Štatistický úrad.



Bratislava V júni tohto roka vzrástla zamestnanosť vo väčšine odvetví, ale v priemysle, ktorý je hľadiska počtu zamestnancov najväčší, pokračoval už štvrtý mesiac za sebou medziročný pokles počtu pracovníkov.



Bratislava - Služby ubytovania v rámci cestovného ruchu na Slovensku využilo v júni 491.000 hostí. V medziročnom porovnaní navštívilo hotely a ostatné ubytovacie zariadenia o 71 % viac návštevníkov. Bolo to však stále takmer o pätinu menej ako v rovnakom období pred pandémiou, v júni 2019.



Bratislava – V prvom polroku 2022 Národná diaľničná spoločnosť predala 2,24 milióna kusov diaľničných známok. Príjem z úhrady elektronických diaľničných známok za toto obdobie predstavoval takmer 51 miliónov eur bez DPH.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva už zverejnilo avizované usmernenie k hniezdam záchrany. Hniezda sa majú dôsledne kontrolovať. Nové opatrenia oznámil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, po tom, ako v apríli v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave našli v hniezde záchrany mŕtveho novorodenca.



Tchaj-pej – Armáda Taiwanu uskutočnila dnes ďalšie cvičenie s ostrou streľbou po tom, ako Peking ukončil svoje dosiaľ najväčšie manévre okolo tohto ostrova a zopakoval hrozbu jeho ovládnutia.



Simferopol - Družicové zábery zachytávajú po explóziách zo začiatku týždňa rozsiahle škody a niekoľko zničených ruských bojových lietadiel na leteckej základni Saky na Krymskom polostrove. Informoval ráno portál stanice BBC.

Na satelitnej snímke americkej spoločnosti Planet Labs letecká základňa Saky pri Novofedorivke na západe Krymu po sérii výbuchov, pri ktorých zahynul jeden človek v utorok 9. augusta 2022.
Foto: TASR/AP


Soul - Severokórejský vodca Kim Čong-un počas vlny šírenia covidu v KĽDR ochorel a dostal vysokú horúčku. Priznala to vplyvná vodcova sestra Kim Jo-džong. Kimova sestra súčasne vyhlásila, že šírenie nového koronavírusu v Severnej Kórei zavinila Južná Kórea a pohrozila odplatou.



Bratislava - Prostredníctvom 2078 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 853 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo šesť obetí.



Bratislava - Hraničnými priechodmi včera prešlo 3308 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 834 mužov, 1835 žien a 639 detí. O dočasné útočisko požiadalo 138 žiadateľov.



Sofia - Stovky Bulharov vyšli včera do ulíc hlavného mesta Sofia protestovať pre obavy, že dočasná vláda sa odkloní od politiky svojej prozápadnej predchodkyne a vráti sa v energetike k úzkym vzťahom s Ruskom.



Bratislava - Slovenským hasičom sa včera podaril výsadok z vrtuľníka do nedostupného terénu v Českom Švajčiarsku. Bol nevyhnutný na doplnenie hadíc a čerpadla, ktoré na hrebeň nebolo možné priviezť kolesovou technikou a ručné vynášanie by bolo náročné.



Topoľčany - Na mestských hodoch v Topoľčanoch sa kuchári pokúsia o slovenský i svetový rekord. V rámci podujatia Stôl štedrého žochára budú túto sobotu pripravovať najväčšiu lokšu na svete.



Melbourne - Pohreb britsko-austrálskej herečky a speváčky Olivie Newton-Johnovej so štátnymi poctami sa uskutoční v austrálskom štáte Viktória.

Herečka a speváčka Olivia Newton-John 30. augusta 1977 v Los Angeles počas nakrúcania filmu „Pomáda“.
Foto: TASR/AP


Rím - Slovenský plavec Richard Nagy sa na ME v Ríme prebojoval do večerného finále na 400 m pol.pr. V rozplavbách dosiahol vo Foro Italico ôsmy najrýchlejší čas.



Rím - Slovenská reprezentantka v synchronizovanom plávaní Viktória Reichová postúpila na ME v Ríme do nedeľňajšieho finále voľného sóla. V kvalifikácii obsadila v konkurencii akvabel z 22 krajín 12. miesto.