Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 12. augusta 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová považuje za dôležité, aby sa vnútropolitická koaličná kríza riešila čo najskôr a s čo najjasnejším výsledkom. K svojmu ďalšiemu postoju a krokom sa hlava štátu vyjadrí po stretnutí koaličných predstaviteľov, ktorí sa majú dnes zaoberať riešením situácie.



Bratislava - Premiér Eduard Heger očakáva od koaličných partnerov, že na dnešné stretnutie prídu s presvedčením, že Slovensko potrebuje stabilnú vládu, ktorá sa opiera o fungujúcu parlamentnú väčšinu. Verí v ochotu spolupracovať. Zopakoval možnosť transparentnejších pravidiel fungovania koalície.

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Strana SaS sa zúčastní na dnešnom stretnutí v bratislavskom hoteli Bôrik, na ktoré pozvalo predstaviteľov strán koalície hnutie OĽANO. Na stretnutie príde vyjednávací tím v zložení predsedu SaS a vicepremiéra Richarda Sulíka, ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej a podpredsedu strany a ministra školstva Branislava Gröhlinga.



Bratislava - Na dnešnom stretnutí predstaviteľov koalície sa zúčastní aj strana Za ľudí. Uviedla to poslankyňa parlamentu zo strany Za ľudí Jana Žitňanská, ktorá dúfa, že sa štvorkoalícia ešte môže dohodnúť na tom, aby v nejakej podobe dovládla do konca volebného obdobia. Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová uviedla, že na rokovaniach budú presadzovať zotrvanie štvorkoalície.



Bratislava - Hnutie Sme rodina ide na dnešné stretnutie koaličných predstaviteľov v súvislosti s riešením vládnej krízy. Zastupovať ho bude jeho predseda a šéf Národnej rady Boris Kollár s predsedom poslaneckého klubu Petrom Pčolinským.



Bratislava - V blížiacom sa novom školskom roku 2022/2023 budú školy fungovať ako v čase pred pandémiou ochorenia COVID-19, a to bez zásadných obmedzení. Do lavíc zasadnú žiaci bez nutnosti nosenia rúšok a respirátorov, izolácia bude len pre pozitívnu osobu. Riaditeľ školy bude mať v prípade zlej pandemickej situácie možnosť zatvoriť triedu na päť dní alebo vyhlásiť chrípkové prázdniny.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Branislav Gröhling (SaS) počas tlačovej konferencie na tému - Opatrenia prevencie proti ochoreniu Covid-19 na nový školský rok v Bratislave v piatok 12. augusta 2022.
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - Okrem generálneho prokurátora by mohol podať žalobu na rozpustenie politickej strany aj verejný ochranca práv. Vyplýva to z legislatívneho zámeru na novelizáciu správneho súdneho poriadku, ktorý predložilo ministerstvo spravodlivosti.



Bratislava - Na Slovensko aktuálne prúdi štandardné množstvo ropy a stabilizované sú aj dodávky zemného plynu. Vyplýva to z informácií od prepravcu ropy Transpetrol a prepravcu plynu eustream.



Bratislava - Hraničnými priechodmi včera prešlo 3104 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 767 mužov, 1675 žien a 662 detí. O dočasné útočisko požiadalo 130 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3117 osôb.



Bratislava - Prostredníctvom 1488 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 611 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo deväť obetí. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 574 pacientov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Praha - Dodávky ropy z Ruska cez južnú vetvu ropovodu Družba by sa mali obnoviť aj do Česka. Nemenovaná európska banka totiž súhlasila so spracovaním platby za tranzitné poplatky cez Ukrajinu, čo potvrdil aj Slovnaft a ďalší zdroj oboznámený so záležitosťou.



Berlín - Bývalý nemecký spolkový kancelár Gerhard Schröder podnikol právne kroky voči nemeckému parlamentu a žiada o obnovenie výsad, ktoré mu parlament odobral v máji. Právnik Michael Nagel v Schröderovom mene podal žalobu na pôde správneho súdu v Berlíne. Bývalý kancelár žiada navrátenie kancelárie s personálom, ktorú mal ako exkancelár k dispozícii.