Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Správy TASR – 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 5. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 5. septembra 2022 – 11.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová deklarovala, že vždy bude zvažovať ponúknutých kandidátov na nových ministrov, no nevidí dôvod predlžovať aktuálnu agóniu v súvislosti s vládnou krízou. Od premiéra Eduarda Hegera očakáva mená kandidátov na uvoľnené miesta po demisii ministrov SaS. Predbežne jej mal hovoriť o dodaní mien v priebehu dneška, nateraz ich nedostala.



Bratislava - Líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík stále nepozná meno svojho nástupcu vo vedení rezortu. Viaceré požiadavky OĽANO sú podľa jeho slov pre SaS neprijateľné, napriek tomu je strana o zvyšku návrhov pripravená rokovať po demisii ministra financií Igora Matoviča. Za najpravdepodobnejšie však považuje, že popoludní podajú ministri z SaS demisiu.




Bratislava – Cena elektrickej energie pre domácnosti by sa napriek piatkovým (2. 9.) informáciám nemala v budúcom roku výrazne zvýšiť. Podmienkou je však ušetrenie 15 percent energie oproti referenčnému obdobiu, ktorým by mal byť rok 2020. Povedal to minister hospodárstva v demisii Richard Sulík. Premiér Eduard Heger pritom v piatok hovoril o raste ceny elektriny o viac ako 50 percent.



Bratislava – Brány základných a stredných škôl sa po dvoch mesiacoch opäť otvorili, začína sa školský rok 2022/2023. V tomto roku ich bude navštevovať viac ako 704.000 žiakov. Do školských lavíc zasadne po úplne prvý raz 60.280 detí, ide o prvákov základných škôl.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová otvorila nový školský rok na Spojenej škole Mokrohájska v Bratislave. Učiteľom i nepedagogickým pracovníkom v školstve zaželala spokojnejší rok, dôstojné podmienky primerané dôležitosti ich profesie a uznanie zo strany štátu a spoločnosti. Veľa úspechov popriala aj žiakom.



Malacky - Je potrebné investovať do toho, aby sa deti neučili opäť dištančne, tak ako to bolo počas pandémie ochorenia COVID-19. Uviedol to minister školstva Branislav Gröhling. Poukázal tak na problém nárastu cien energií, ktorý zasiahol aj školy.

Na snímke vpravo minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling počas slávnostného otvorenia nového školského roka 2022/2023 5. septembra 2022 na ZŠ Dr. Jozefa Dérera v Malackách.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Zamestnanosť podľa výberového zisťovania pracovných síl v 2. štvrťroku medziročne vzrástla o 2,7 percenta, a počet pracujúcich tak dosiahol 2,604 milióna. Rast pokračoval už štvrtý štvrťrok za sebou. Celková zamestnanosť po sezónnom očistení sa oproti predchádzajúcemu štvrťroku zvýšila o 0,8 percenta na 2,620 milióna osôb, informoval Štatistický úrad.



Bratislava - Prostredníctvom 219 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 51 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli dve obete. V nemocniciach je s COVID-19 hospitalizovaných 427 pacientov.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 3464 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 35 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3302 osôb.



Londýn - Británia sa dnes dozvie meno svojho nového predsedu vlády. Favoritkou na premiérsky post, na ktorom nahradí po sérii škandálov Borisa Johnsona, je súčasná ministerka zahraničných vecí Lizz Trussová. Jej rivalom je bývalý minister financií Rishi Sunak.



Teherán - Irán požaduje na obnovenie jadrovej dohody z roku 2015 záruku, že Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu ukončí svoje vyšetrovanie.



Kábul - Samovražedný atentátnik odpálil neďaleko ruského veľvyslanectva v Kábule výbušné zariadenie. Útočník bol zastrelený, keď sa začal blížiť k bráne veľvyslanectva.



Ottawa – Kanadská polícia intenzívne pátra po dvoch mužoch podozrivých zo série útokov nožom, pri ktorých včera na stredozápade krajiny zahynulo desať ľudí a najmenej 15 ďalších utrpelo zranenia.



New York - Ruský tenista Daniil Medvedev príde po US Open o post svetovej jednotky. Po jeho osemfinálovej prehre s Austrálčanom Nickom Kyrgiosom ho má šancu na čele rebríčka vystriedať trojica hráčov. S najväčšou pravdepodobnosťou sa na trón prvýkrát od februára 2020 vráti Rafael Nadal, teoretickú šancu stále majú aj Carlos Alcaraz a Casper Ruud.



Bratislava - Hokejisti MŠK Púchov, HK Brezno Knights a HK Levice skompletizovali zoznam účastníkov skupinovej fázy JOJ Šport Slovenského pohára 2022/2023. Všetky tri tímy si vybojovali účasť v predkole, ktoré vyvrcholilo záverečnými zápasmi cez víkend.