Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR – 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 6. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 6. septembra 2022 – 11.45 h.



Londýn - Odchádzajúci britský premiér Boris Johnson sa poďakoval za podporu a vyzval konzervatívcov, aby podporili jeho nástupkyňu Liz Trussovú. Konzervatívna vláda podľa jeho slov krajinu dostane z krízy.

Boris Johnson sa po prejave vydal na cestu na zámok Balmoral v Škótsku, kde britskej kráľovnej Alžbete II. oficiálne odovzdá rezignáciu. Kráľovná potom poverí zostavením vlády novú premiérku Liz Trussovú.

Na snímke britský premiér Boris Johnson končiaci vo funkcii sa prihovára pred sídlom britského premiéra na Downing Street 10 v Londýne 6. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán zablahoželal Liz Trussovej, ktorá bude vymenovaná do funkcie britskej premiérky.

Viktor Orbán vo svojom telegrame adresovanom Trussovej uviedol, že vzťahy Maďarska a Británie stoja na pevných základoch a vyznačujú sa vzájomným rešpektom, ako aj spoločnými záujmami a cieľmi.



Londýn - Britská ministerka vnútra Priti Patelová ohlásila, že dnes, keď bude na post novej premiérky Spojeného kráľovstva oficiálne vymenovaná Liz Trussová, odstúpi zo svojej funkcie. Odchod z ministerskej funkcie svojim spolupracovníkom avizovala aj šéfka rezortu kultúry Nadine Dorriesová.

Na archívnej snímke z 5. októbra 2021 britská ministerka vnútra Priti Patelová reční na konferencii britskej Konzervatívnej strany v Manchestri.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Štát by mal chudobnejším domácnostiam poskytnúť v období od októbra 2022 do marca 2023 energetický šek vo výške 300 eur mesačne, a to ako kompenzáciu za vysoké ceny energií. Uviedol to predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini.



Bratislava - Hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska v 2. štvrťroku 2022 medziročne vzrástol o 1,8 percenta (v stálych cenách, sezónne neočistený). Slovenská ekonomika rástla aj v druhom štvrťroku, v porovnaní s prvým štvrťrokom sa však tempo rastu spomalilo. Objem HDP v bežných cenách dosiahol 26,5 miliardy eur, bol medziročne vyšší o 10 percent. Informoval o tom Štatistický úrad.



Bratislava - Prostredníctvom 1511 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 337 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli štyri obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 366 pacientov.



Kyjev - Ukrajinská armáda zničila dôležitý ruský muničný sklad, kde Moskva skladovala rakety pre systém S-300, ktorými ostreľovala mesto Charkov. Včera to v príhovore vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, citoval ho webový portál americkej televízie CNN.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin navštívil spoločné vojenské cvičenie Ruska s Čínou a ďalšími krajinami, ktoré sa konajú v Prímorskom kraji na východe Ruska. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova.



Bratislava - Dvanásti Slováci získali včera večer v Zlatej sále na zámku Šimák v Pezinku izraelské štátne vyznamenanie Spravodliví medzi národmi. Za záchranu židovských spoluobčanov počas holokaustu im ho udelil štát Izrael.

Na snímke zľava izraelský veľvyslanec v SR Eitan Levon, rodinná príbuzná ocenenej Antónie Nikodémovej - Antónia Mojžišíková a zachránená Daisy Gross Leier, v pozadí vnuci.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 2734 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 253 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2944 osôb.



Kyjev - Traja ľudia vrátane staršej ženy zahynuli pri raketovom útoku v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, oznámil tamojší gubernátor Oleh Synehubov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.



Brusel/Berlín - Toky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu boli dnes ráno stabilné, zatiaľ čo plynovod Nord Stream 1 z Ruska do Nemecka zostal uzavretý. Toky plynu smerujúce na východ cez plynovod Jamal-Európa z Nemecka do Poľska pokračovali na nízkych úrovniach.



Washington - Rusko podľa amerických tajných služieb nakupuje delostreleckú muníciu od Severnej Kórey. Informoval o tom denník The New York Times. Krátko pred tým sa objavili správy, že ruská armáda začala používať bezpilotné lietadlá iránskej výroby, informovala tlačová agentúra Reuters.



Bratislava - Kvinteto slovenských tenistov Alex Molčan, Norbert Gombos, Filip Horanský, Lukáš Klein a Igor Zelenay figuruje v slovenskej nominácii na zápas I. svetovej skupiny Davisovho pohára proti Rumunsku. Hrá sa 16. a 17. septembra na antuke v bratislavskom NTC. Víťaz duelu postúpi do budúcoročnej kvalifikácie o finálový turnaj 2023.



New York - Prvýkrát od roku 2017 sa španielsky tenista Rafael Nadal lúčil na grandslamovom turnaji pred bránami štvrťfinále. Držiteľ rekordných 22 titulov z podujatí veľkej štvorky vypadol v osemfinále US Open s domácim Francesom Tiafoem.

Španielsky tenista Rafael Nadal opúšťa kurt po prehre s Američanom Francesom Tiafoem v osemfinále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open v New Yorku 5. septembra 2022. Druhého najvyššie nasadeného hráča zdolal domáci Američan Frances Tiafoe v štyroch setoch 6:4, 4:6, 6:4, 6:3.
Foto: TASR - AP