Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 8. septembra 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Premiér Eduard Heger odcestoval ráno do Talianska. V Ríme sa stretne s talianskym predsedom vlády Mariom Draghim. Heger bude s Draghim hovoriť hlavne o energetickej kríze v Európe a možnostiach jej riešenia, ako aj o diverzifikácii energetických zdrojov.



Nováky - Novácka chemická spoločnosť Fortischem ohlásila hromadné prepúšťanie. Tento krok odôvodnila vojnou na Ukrajine a s ňou súvisiacimi sankciami i extrémne vysokými cenami energií. Ohrozených v nadväznosti na hromadné prepúšťanie by malo byť 362 pracovníkov.



Amsterdam - Cena zemného plynu v Európe dnes klesla na najnižšiu úroveň za mesiac. Komodita si tak pripísala ďalšie straty po tom, ako EÚ navrhla opatrenia na zníženie veľkoobchodných cien energie pred hroziacou zimnou energetickou krízou.



Bratislava - Export aj import v júli medziročne rástli o viac ako 18 %, obchodná bilancia však opäť skončila v záporných číslach. Informoval o tom dopoludnia Štatistický úrad.



New York - Pandémia ochorenia COVID-19 spojená s ďalšími krízami posunula celosvetový rozvoj ľudstva naspäť na úroveň roka 2016. Uvádza sa to v správe OSN zverejnenej dnes.



Bratislava - Policajné hliadky na slovenskej i českej strane hranice sa majú posilniť. Cieľom je zabezpečiť kontrolu nad zvýšeným počtom prichádzajúcich migrantov a zároveň sa vyhnúť zavedeniu hraničných kontrol.



Ramstein - USA pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 675 miliónov dolárov. Oznámil to predpoludním americký minister obrany Lloyd Austin na začiatku rokovania Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny na základni Ramstein v Nemecku.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera večer oznámil, že ukrajinské sily znovu obsadili niekoľko sídel v Charkovskej oblasti, ktoré ovládali príslušníci ruských okupačných síl. Informovala o tom agentúra AFP.



Minsk - Bielorusko začalo vojenské cvičenie v metropole Minsk, vo Vitebskej oblasti na severovýchode krajiny a v meste Brest, ktoré sa nachádza pri hraniciach s Poľskom. Ráno to oznámilo bieloruské ministerstvo obrany.



Ženeva - Novým vysokým komisárom OSN pre ľudské práva by sa mal stať Rakúšan Volker Türk. Vyplýva to z dokumentov OSN. Jeho nomináciu predloží Valnému zhromaždeniu OSN generálny tajomník organizácie António Guterres.



Bratislava – Štátna spoločnosť MH Manažment, ktorá je nástupcom Fondu národného majetku, vyhlásila dnes súťaž na odpredaj svojich menšinových podielov v ôsmich spoločnostiach autobusovej dopravy.



Banská Bystrica Na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, sa dopoludnia začal proces s odsúdeným bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. a podnikateľom Petrom K., ktorý je na úteku.

Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan K., ktorého privádzajú do pojednávacej miestnosti na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici 8. septembra 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bratislava - Prostredníctvom 1162 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 357 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo päť obetí.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 3139 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 172 žiadateľov.



Bratislava - Psychiatrické ambulancie vlani vyšetrili 377.200 osôb, čo predstavuje nárast o 3,5 percenta oproti predchádzajúcemu roku. Najčastejšie išlo o liečbu afektívnych porúch.



Bratislava - Emeritný sudca Ústavného súdu a bývalý štátny tajomník Ministerstva spravodlivosti Ľubomír Dobrík zomrel dnes vo veku 70 rokov.



Soul - Južná Kórea dnes navrhla rokovania s KĽDR s cieľom obnoviť stretnutia rodín oddelených Kórejskou vojnou. Južná Kórea dúfa, že zodpovední predstavitelia oboch štátov sa čo najskôr osobne stretnú, aby mohli otvorene diskutovať.



Peking - Na 82 stúpol počet obetí pondelkového silného zemetrasenia na juhozápade Číny. Zranenia utrpelo viac ako 270 ľudí a 35 osôb zostalo nezvestných.

Na snímke záchranári presúvajú raneného občan po poškodenej ceste po zemetrasení v obci C'-ja-čchang v okrese Lu-ting v čínskej provincii S'-čchuan 6. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Hanoj - Najmenej 32 obetí má už požiar karaoke baru, ktorý vypukol v utorok večer na juhu Vietnamu. Niektoré časti budovy sú stále nedostupné. Požiar vypukol na druhom poschodí niekoľkopodlažnej budovy v meste Thuan An.



Wittelsheim - Slovenskí reprezentanti v bowlingu si na európskom šampionáte vo francúzskom Wittelsheime vybojovali bronzové medaily v súťaži družstiev.