Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 14. septembra 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Poslancom Národnej rady sa nepodarilo ani na druhý pokus otvoriť riadnu schôdzu. Plénum opätovne nebolo schopné sa uznášať. Prezentovalo sa len 71 poslancov, pri prvom pokuse ich bolo 64. Predseda parlamentu Boris Kollár preto odložil rokovanie až na budúci utorok.



Bratislava - Poslanci Národnej rady za SaS nepomohli dopoludnia otvoriť riadnu schôdzu, pretože chceli vidieť, ako si koalícia predstavuje vládnutie. Ozrejmil to šéf SaS Richard Sulík.

Na snímke poslanci NR SR zľava Richard Sulík a Anna Zemanová (obidvaja SaS) počas tlačovej konferencie k neotvoreniu 72. schôdze Národnej rady SR 14. septembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Vládna koalícia nedokázala dodať pri otvorení schôdze Národnej rady ani len všetkých svojich poslancov, riešením sú predčasné voľby. Vyhlásil to nezaradený poslanec a expremiér Peter Pellegrini.



Bratislava - Smer-SD navrhne, aby sa ako prvý bod na riadnej schôdzi Národnej rady v utorok prerokovala zmena Ústavy týkajúca sa predčasných volieb. Uviedol to predseda strany Robert Fico.

Na snímke poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD) po neotvorení 72. schôdze Národnej rady SR 14. septembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu včera diskutovali so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom o najnovšom vývoji na Ukrajine a hovorili aj o najnovšej makrofinančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške päť miliárd eur.



Štrasburg - EÚ navrhne dane na nadmerné zisky energetických firiem, uviedla šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. EÚ navrhne strop pre príjmy z nízkonákladovej výroby elektriny, rovnako ako dane na nadmerné príjmy firiem pôsobiacich v oblasti fosílnych palív, ktoré im prinieslo prudké zdraženie energií.



Štrasburg - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová dopoludnia navrhla vypracovanie európskej legislatívy, ktorá by mala zabezpečiť pre EÚ strategické suroviny. Pripomenula pritom, že takmer 90 percent vzácnych hornín a 60 percent lítia sa spracúva v Číne. Zároveň uviedla, že sankcie zavedené EÚ voči Rusku ostanú v platnosti.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová hovorí o Ukrajine na pôde Európskeho parlamentu 14. septembra 2022 v Štrasburgu.
Foto: TASR/AP


Bratislava – Všetky slovenské vysoké školy a univerzity deklarovali k 1. septembru 2022 prechod na nové akreditačné štandardy. Výsledkom toho je úprava väčšiny študijných programov a takmer 2500 zrušených.



Bratislava - Medziročná hodnota inflácie sa zvýšila v auguste 2022 na 14 %. Je to najvyššia úroveň inflácie za posledných vyše 22 rokov. V auguste medzimesačne vzrástla o 0,8 %.



Bratislava – Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska upozorňuje, že energetická a inflačná kríza môže znamenať koniec pre množstvo prevádzok. Vyzýva preto vládu, aby čo najskôr predstavila súbor podporných opatrení.



Singapur - Ceny ropy uprostred týždňa klesli. Dôvodom sú obavy z toho, že americká centrálna banka na budúci týždeň opäť prudko zvýši úrokové sadzby.



New York
- Wall Street sa včera prudko oslabila. Správa o augustovom vývoji spotrebiteľských cien v USA totiž ukázala, že inflačné tlaky v najväčšej svetovej ekonomike nepoľavujú.



Bratislava - Exposlanec parlamentu Ján Herák podal sťažnosť proti ďalšiemu obvineniu, ktoré mu vzniesli v závere augusta pre podozrenia zo spáchania sexuálneho násilia či znásilnenia.



Nur-Sultan - Pápež František počas návštevy Kazachstanu vyhlásil, že náboženstvo nesmie byť zneužívané na ospravedlňovanie zla vojny a že z Boha nemožno robiť rukojemníka ľudskej túžby po moci.

Na snímke pápež František reční na 7. kongrese vodcov svetových a tradičných náboženstiev v kazašskom Nur-Sultane v stredu 14. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 2990 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 180 žiadateľov.



Bratislava - Prostredníctvom 1230 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 418 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli štyri obete.



Ottawa - Čoraz viac Kanaďanov napriek hlbokým historickým väzbám na Britániu nechce, aby bol na čele ich štátu monarcha inej krajiny. V prieskume výskumnej a analytickej skupiny Leger zhruba 77 percent Kanaďanov uviedlo, že k britskej monarchii nepociťuje náklonnosť.



Washington - Bývalý šéf bezpečnosti spoločnosti Twitter Peiter Zatko uviedol, že táto sociálna sieť má slabú ochranu v oblasti kybernetickej bezpečnosti a vystavuje súkromie svojich používateľov nebezpečenstvu.



Londýn - Lietadlo, ktoré prevážalo rakvu s pozostatkami britskej kráľovnej Alžbety II. z Edinburghu do Londýna, sa stalo najsledovanejším letom v dejinách – na portáli Flightradar24 a stránke YouTube ho sledovalo viac ako päť miliónov ľudí.

Príslušníci Kráľovských vzdušných síl (RAF) nesú rakvu s telesnými pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. na letisku v škótskom Edinburghu 13. septembra 2022. Rakvu britskej kráľovnej Alžbety II. prevezú dnes letecky zo Škótska do Londýna. Kráľovná Alžbeta II. zomrela vo štvrtok 8. seprembra popoludní vo svojom škótskom sídle Balmoral. Bola najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Británie – na tróne bola 70 rokov.
Foto: FOTO TASR/AP