Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 19. septembra 2022 - 11.45 h.



Londýn – Štátny pohreb zosnulej britskej kráľovnej Alžbety sa začne dnes o 11.00 h (12.00 SELČ) v londýnskom Westminsterskom opátstve. Prítomných na ňom bude asi 2000 pozvaných smútočných hostí vrátane členov európskych kráľovských rodín, zástupcov krajín Commonwealthu a svetových politických lídrov. Slovensko zastupuje prezidentka Zuzana Čaputová.

Ľudia čakajú pred štátnym pohrebom britskej kráľovnej Alžbety II. v centre Londýna v pondelok 19. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Za pomoc a podporu Ukrajine a jej kultúre získala ministerka kultúry Natália Milanová vyznamenanie Rád kňažnej Oľgy III. stupňa. O udelení ocenenia rozhodol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.



Pezinok - Po dvoch mesiacoch pokračuje na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze prípravy vrážd prokurátorov.

Senát súdu nariadil policajtom na dnešné pojednávanie predviesť svedka Petra Tótha. Expríslušník Slovenskej informačnej služby napriek predvolaniu neprišiel svedčiť.



Pezinok Dnes sa začal na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku proces v kauze prijímania úplatku dvojicou bývalých zamestnankýň finančnej správy Kornéliou Č. a Denisou Ž. Obvinené boli v rámci akcie Mýtnik III.



Bratislava - Prostredníctvom 248 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 57 prípadov nákazy novým koronavírusom. Nepribudli žiadne obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 359 pacientov.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 3207 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo šesť žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2941 osôb.



Kyjev - Ruskí vojaci útočili v noci na dnes na Juhoukrajinskú jadrovú elektráreň v Mykolajivskej oblasti. Pri útoku nebol poškodený žiaden z reaktorov a elektráreň je naďalej v normálnej prevádzke. Uviedla to štátna spoločnosť Enerhoatom, ktorá prevádzkujúca ukrajinské jadrové elektrárne. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Na satelitnej snímke spoločnosti Planet Labs PBC z 31. mája 2022 sa nachádza Juhoukrajinská jadrovú elektráreň v Mykolajivskej oblasti.
Foto: TASR/AP


Moskva - Rusko a Čína sa dohodli na prehĺbení obrannej spolupráce so zameraním na vykonávanie spoločných vojenských cvičení. Oznámila to Bezpečnostná rada Ruskej federácie, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.



Budapešť/Varšava - Poľsko bude rozhodne proti tomu, aby európske inštitúcie krátili vyplácanie eurofondov pre Maďarsko. Podľa agentúry MTI to vyhlásil predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki.



New York - Iránsky prezident Ebráhím Raísí požaduje od Spojených štátov záruky, že v prípade obnovenia jadrovej dohody Washington od nej opäť neodstúpi. Povedal to v relácii "60 minút" spravodajskej stanice CBS News.



Peking - Za "vážne porušenie" záväzku Washingtonu v spojitosti s Taiwanom označila Čína vyjadrenia amerického prezidenta Joea Bidena o pripravenosti Spojených štátov brániť tento ostrov v prípade čínskeho útoku.



Berlín - Nemeckí odberatelia ruského zemného plynu obnovili nominácie na dodávky suroviny cez plynovod Nord Stream 1 prvýkrát od odstavenia plynovodu pred zhruba tromi týždňami. Nominácie predstavujú požiadavku odberateľov na dodávku plynu, neznamenajú však, že plyn v systéme aj reálne prúdi.



Washington - Americký prezident Joe Biden sa ešte musí rozhodnúť, či bude znova kandidovať za prezidenta v roku 2024. Uviedol to v rozhovore pre americkú televíziu CBS.



Jeruzalem - Izraelskí archeológovia včera oznámili výnimočný objav pohrebnej komory z čias egyptského faraóna Ramesseho II. Obsahovala desiatky kusov keramiky a bronzových predmetov. Nález sa podaril na pláži v Palmachimskom národnom parku, keď počas úpravy terénu prerazili jej strop.



Londýn - Rusko prišlo na Ukrajine za uplynulých desať dní pravdepodobne najmenej o štyri bojové lietadlá. Celkovo ich od začiatku vojenskej invázie 24. februára stratilo už zhruba 55. V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany.



New York - Slováci Juraj Slafkovský, Filip Mešár, Samuel Kňažko, Maxim Čajkovič a Servác Petrovský sa v noci na dnes predstavili na ľade v prípravných dueloch mladých hráčov hokejovej NHL. Žiaden z nich sa však do kanadského bodovania nezapísal.