Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 30. septembra 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady prerokovali v úvode deviateho rokovacieho dňa 72. schôdze návrh na skrátené legislatívne konanie k umožneniu vyplatenia 13. dôchodku aj v novembri. Venovali sa aj novele zákona o civilnom mimosporovom poriadku. Najbližšie hlasovanie bude v utorok 4. októbra o 11.00 hodine. Poslanci by mali vtedy rozhodnúť o všetkých prerokovaných bodoch, a tiež o návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi financií Igorovi Matovičovi.



BratislavaSlovenská vláda rozhodne o opatreniach na zmiernenie vplyvu vysokých cien energií až po výsledkoch rokovaní na pôde Európskej únie. Existuje však desať rozličných riešení, ktoré by mohlo Slovensko prijať. Vo včerajšej diskusnej relácii televízie Joj Na hrane to povedal minister financií Igor Matovič.



Bratislava - Slovenská republika jednoznačne odsudzuje anexiu ďalších častí ukrajinského územia zo strany Ruska. Ministerstvo zahraničných vecí to uviedlo v reakcii na kroky ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý dnes uznal nezávislosť Záporožskej a Chersonskej oblasti, ležiacich na juhu Ukrajiny.



Bratislava - Viaceré ambulancie všeobecných lekárov by v budúcom roku pre neudržateľnosť prevádzkových nákladov nemuseli otvoriť. Upozornila na to Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska. Vyzvala preto vládu a ministerstvo zdravotníctva k rokovaniam o stabilizácii prevádzky ambulancií.



Bratislava - Prostredníctvom 1287 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 465 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli dve obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 564 pacientov.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 3005 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 170 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2764 osôb.



Bratislava - Rozhodnutie sudkyne pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku o prepustení obvineného starostu Záhorskej Vsi Borisa Š. zo zadržania na slobodu je právoplatné.



Bratislava - Desiatky obcí nemajú hlavného kontrolóra, ktorý by dozeral na zákonnosť a efektívnosť ich hospodárenia. Nadácia Zastavme korupciu na to upozornila na dnešnej tlačovej konferencii. Volá tiež po nezávislom postavení či zvýšení odbornej úrovne hlavného kontrolóra samospráv.

Na snímke zľava riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková, členka Nadácie Zastavme korupciu Xénia Makarová, hlavný kontrolór mesta Vrútky Dušan Chrastina a riaditeľ Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Ľubomír Andrassy počas tlačovej konferencie na tému – Korupcia v mestách, obciach a krajoch 30. septembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR – Jakub Kotian


Bratislava - Lekári Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave zrealizovali tento týždeň unikátny zákrok na odstránenie brušnej aneuryzmy. Išlo o prvú operáciu tohto typu v strednej a východnej Európe.



Luxemburg - Miera inflácie v eurozóne sa zrýchlila v septembri na nový rekord 10 percent z augustovej hodnoty 9,1 percenta.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil ostreľovanie civilného humanitárneho konvoja pri meste Záporožie, ktoré si vyžiadalo najmenej 23 obetí, a nazval ho "teroristickým útokom".



Kyjev/Washington - Americký inštitút pre štúdium vojny vo svojej správe o udalostiach na fronte tvrdí, že ukrajinské ozbrojené sily "prakticky zovreli" v obkľúčení mesto Lyman, ktoré leží na severe Doneckej oblasti a je dôležitým oporným bodom ruskej armády na východe Ukrajiny.



Londýn - Ruským inváznym jednotkám na Ukrajine chýba podľa odhadov britských vojenských expertov na bojisku obväzový materiál i ďalšie zdravotnícke produkty. Vyplýva to z najnovšej analýzy vojny na Ukrajine, ktorú ministerstvo obrany v Londýne denne zverejňuje na základe poznatkov britských tajných služieb.



Londýn - Britská premiérka Liz Trussová obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina, že anektovaním okupovaných regiónov na Ukrajine porušil medzinárodné právo.

Britská premiérka Liz Trussová.
Foto: TASR/AP


Praha - Šírenie nového koronavírusu v Českej republike sa zrýchľuje, za ostatných sedem dní tam zaznamenali 17.100 nových prípadov nákazy, čo je zruba o 1300 viac než v predchádzajúcom sedemdňovom období.



New York - Tomáš Tatar sa v noci na dnes strelecky presadil v drese tímu New Jersey. V prípravnom stretnutí pred novou sezónou NHL pomohol k víťazstvu Devils na ľade New Yorku Rangers 5:2. V príprave zaznamenal druhý gól. V bránke domácich sa nepredstavil Jaroslav Halák.