Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 3. októbra 2022 - 11.45 h.


Bratislava - Vinníkovi včerajšej nočnej tragickej nehody v centre Bratislavy namerali približne 1,6 promile alkoholu v krvi, jeho spolujazdcovi jedno promile. Obaja boli na mieste zadržaný. Dnes ráno to uviedol prezident Policajného zboru Štefan Hamran. Nehoda si vyžiadala štyri obete a šesť zranených. Okrem opitosti mala byť jej dôvodom aj niekoľkonásobne prekročená rýchlosť, pri ktorej vodič stratil kontrolu nad vozidlom.

Úprimnú sústrasť rodinám, blízkym a priateľom obetí vyjadrila prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady Boris Kollár aj premiér Eduard Heger. Zraneným zaželali skoré uzdravenie.



Bratislava - Minister vnútra Roman Mikulec avizuje v súvislosti so včerajšou tragickou nehodou na zastávke MHD v centre Bratislavy návrh na nekompromisné tresty za jazdu pod vplyvom alkoholu. S exemplárnymi trestami pre opitých vodičov sa stotožňuje aj šéf hnutia OĽANO a minister financií Igor Matovič. Na koaličnú radu chce priniesť vlastný návrh.

Na bratislavskej Zochovej ulici narazilo v nedeľu krátko po 22.15 h auto do zastávky mestskej hromadnej dopravy (MHD). Nehoda si podľa doterajších informácií vyžiadala štyroch mŕtvych a sedem zranených. Na snímke auto, ktoré narazilo do zastávky MHD na Zochovej ulici v pondelok 3. októbra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Bratislava - Zastávka mestskej hromadnej dopravy Zochova v smere z centra Bratislavy do Petržalky je pre dokumentovanie tragickej nehody dočasne uzatvorená. Dopravný podnik Bratislava odporúča cestujúcim, aby využívali najbližšie zastávky Hodžovo námestie alebo Kollárovo námestie.



Praha - Readmisné dohody neplníme úplne vzorne, ale ich systém je zastaralý. Povedal to slovenský minister zahraničných vecí Rastislav Káčer po stretnutí s českým rezortným partnerom Janom Lipavským v Prahe.



Bratislava - Štát chce vyplatiť 50 miliónov eur schválených kompenzácií za tohtoročné sucho do konca roka. Smerovať by mali najmä chovateľom hospodárskych zvierat, ktorí mali zvýšené náklady na krmivá. Informoval o tom minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.



Bratislava - Prostredníctvom 221 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 53 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudla jedna obeť. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 578 pacientov.



Washington - Ak ruský prezident Vladimir Putin použije na Ukrajine jadrové zbrane, USA a ich spojenci zničia ruské jednotky a vybavenie na ukrajinskom území a potopia tiež ruskú Čiernomorskú flotilu. Včera pred tým varoval bývalý riaditeľ americkej výzvednej služby CIA David Petraeus. TASR informuje podľa britského denníka The Guardian.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 2986 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 15 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3278 osôb.



Paríž - Svetové trhy s plynom zostanú v budúcom roku napäté, keďže ruské dodávky plynu sa zmenšujú. Aj dopyt po plyne v Európe klesá pre opatrenia na úsporu energie a vysoké ceny. Vo svojej štvrťročnej správe o trhu s plynom to uviedla Medzinárodná agentúra pre energetiku.



Sofia - V predčasných parlamentných voľbách v Bulharsku zvíťazila konzervatívna strana bývalého premiéra Bojka Borisova Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB). Strana získala podľa predbežných výsledkov 25,4 percenta hlasov. Na druhom mieste je s 20,2 percentami reformistická strana Pokračujeme v zmene (PP) expremiéra Kirila Petkova.

Členky volebnej komisie rátajú hlasy po uzatvorení volebnej miestnosti v Sofii po predčasných parlamentných voľbách v Bulharsku v nedeľu 2. októbra 2022. V Bulharsku sa konali už štvrté parlamenté voľby za menej než dva roky.
Foto: TASR - AP


Londýn - Ruský prezident Vladimir Putin neobvykle rýchlo priznal problémy počas mobilizácie, čo poukazuje na rozsah zlej organizácie pri povolávaní mužov do armády. Uviedlo to britské ministerstvo obrany v pravidelnej správe o vývoji situácie na Ukrajine.



Ženeva - Ministri zahraničných vecí Arménska a Azerbajdžanu včera v Ženeve rokovali o budúcej mierovej dohode.



Port-au-Prince - Najmenej sedem osôb na Haiti zomrelo na následky cholery, ktorú v tomto ostrovnom štáte opätovne zaznamenali po takmer troch rokoch.



Washington – Počet obetí ničivého hurikánu Ian v Spojených štátoch stúpol na najmenej 80. Prevažná väčšina je z amerického štátu Florida, vyplýva z oznámení miestnych predstaviteľov.



BratislavaZimný štadión v bratislavskej Dúbravke prejde výraznou rekonštrukciou. Slovenský zväz ľadového hokeja v spolupráci so Správou telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta a klubom HOBA Bratislava, ktorý na štadióne pôsobí, vynaloží na jeho inováciu dovedna 880-tisíc eur.