Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 4. novembra 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu plánuje ušetriť aspoň 15 percent spotreby energií. Vychádza pri tom zo strategického materiálu schváleného vládou. V tejto súvislosti pripravilo viacero opatrení.



Bratislava - Pacientku, ktorá bola zranená pri útoku na Zámockej ulici v Bratislave, včera prepustili z nemocnice. V centre Bratislavy došlo 12. októbra pred podnikom, ktorý navštevuje LGBTI+ komunita, k streľbe. Na mieste zomreli dvaja muži.



Peking - Nemecký kancelár Olaf Scholz požiadal predpoludním čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, aby Peking využil svoj vplyv na Moskvu, nech Rusko zastaví vojnu na Ukrajine. Vyzval tiež ruského prezidenta Vladimira Putina, aby predĺžil dohodu o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov, ktorej platnosť vyprší 19. novembra.

Čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) víta nemeckého spolkového kancelára Olafa Scholza pred ich stretnutím v Pekingu 4. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Istanbul – Rusko a Turecko dosiahli dohodu o bezplatnom dodávaní obilnín do afrických krajín zápasiacich s nedostatkom potravín. Oznámil to dopoludnia turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.



Kyjev - Približne 4,5 milióna ľudí zasiahli výpadky elektriny, ktoré nastali v dôsledku ruských útokov na energetickú infraštruktúru Ukrajiny. Povedal to včera ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.



Moskva - Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev označil dopoludnia ruskú vojnu na Ukrajine za konflikt so Satanom. Varoval, že Moskva môže všetkých svojich nepriateľov poslať do pekelného ohňa.



Soul - Juhokórejské vojenské stíhačky vzlietli dnes na poplach, keď armáda zaznamenala vo vzduchu 180 severokórejských vojnových lietadiel. K eskalácii prichádza v období, keď Soul a USA organizujú dosiaľ najväčšie spoločné vzdušné vojenské cvičenie, ktoré rozhnevalo Pchjongjang.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Vývoj spotrebiteľských cien pohonných látok v 43. týždni v porovnaní s cenami v 42. týždni ovplyvnili nižšie ceny 95-oktánového a 98-oktánového benzínu a skvapalneného ropného plynu. Vzrástli ceny motorovej nafty. Ceny stlačeného zemného plynu a skvapalneného zemného plynu sa nezmenili.



Frankfurt nad Mohanom - Spoločná európska mena sa na konci týždňa pred zverejnením dôležitých údajov z USA posilnila. Ráno sa predávala po 0,9782 USD, teda pri o niečo vyššom kurze ako včera večer.



Varšava - Americká spoločnosť Westinghouse, ktorá bude v Poľsku stavať prvú jadrovú elektráreň, je ochotná tamojšej vláde ponúknuť pôžičku až 17 miliárd dolárov na jej výstavbu. Včera to potvrdil poľský minister rozvoja a technológie Waldemar Buda.



Bratislava - Referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie je súčasťou štvavej kampane šéfa opozičného Smeru-SD Roberta Fica. Myslí si to ministerka investícií a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Považuje to za zbytočne vyhodené peniaze. Jej strana neodporúča ľuďom zúčastniť sa na referende.

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) počas 114. schôdze vlády SR v Bratislave 2. novembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Poslanec Národnej rady Juraj Šeliga podáva na Generálnu prokuratúru podnet na obnovenie vyšetrovania únosu Vietnamca z roku 2017. Ako argumentoval, existuje dôvodné podozrenie, že slovenský vládny špeciál a slovenské štátne orgány boli zapojené do únosu vietnamského občana.



Washington – Bývalý americký prezident Donald Trump včera jasne naznačil, že by sa mohol opätovne uchádzať o post šéfa Bieleho domu. Na mítingu v štáte Iowa povedal, že v roku 2024 bude veľmi pravdepodobne znova kandidovať.



Bratislava - Prostredníctvom 937 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 208 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli štyri obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 501 pacientov.



Londýn - Britským lekárom sa podarilo vyliečiť muža, ktorý bol 411 dní pozitívny na ochorenie COVID-19. Ide celosvetovo o najdlhšie zaznamenanú infekciu covidom spomedzi ľudí, ktorým sa ochorenie podarilo prekonať.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/DPA


New York - Slovenský hokejový útočník Tomáš Tatar prispel asistenciou k víťazstvu New Jersey na ľade Edmontonu 4:3. Tatar bol pri vyrovnávajúcom góle na 3:3, ktorý dal v 57. min Ryan Graves.



Brazília - Brazílske úrady začali včera vyšetrovať bývalého majstra sveta formuly 1 Nelsona Piqueta v spojitosti s videozáznamom, v ktorom Piquet žiada smrť pre novozvoleného prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu.