Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 10. novembra 2022 - 11.45 h.



Helsinki Slovenského premiéra Eduarda Hegera prijal predpoludním fínsky prezident Sauli Niinistö. Heger na stretnutí vyjadril jednoznačnú podporu Slovenska pre vstup Fínska do Severoatlantickej aliancie.

Fínsky prezident Sauli Niinistö (vpravo) a slovenský premiér Eduard Heger si podávajú ruky počas stretnutia 10. novembra 2022 v Helsinkách.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Možnosti štátnej podpory podnikov sa rozšíria o dotácie na vysoké ceny elektriny a plynu. Vyplýva to z novely zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva, ktorú predpoludním schválili poslanci Národnej rady.

- Možnosť špeciálneho spôsobu hlasovania v súvislosti s ochorením COVID-19 bude platiť aj v referende týkajúcom sa predčasných volieb. Návrh zákona, ktorý umožňuje podobný postup ako pri samosprávnych voľbách, rovnako schválila Národná rada.



Bratislava - Najvyšší správny súd doposiaľ eviduje vyše 60 volebných žalôb v súvislosti s voľbami do orgánov samosprávy obcí a samosprávnych krajov. Lehota na ich podávanie sa skončila. Pribudnú k nim ešte tie, ktoré žalobcovia odoslali včera. Konečný počet žalôb zverejní súd na budúci týždeň.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že jeho krajina bude konať v súvislosti so stiahnutím ruských vojsk z mesta Cherson na juhu Ukrajiny "veľmi opatrne".



Washington - Vyše 100.000 ruských vojakov zahynulo na Ukrajine alebo tam bolo ranených. Vyhlásil to včera predseda zboru náčelníkov štábov americkej armády generál Mark Milley, podľa ktorého podobný počet obetí pravdepodobne zaznamenala aj ukrajinská armáda.



Peking - Čínsky prezident Si Ťin-pching nariadil armáde, aby všetko svoje úsilie zamerala na boj a prípravu na vojnu. Uviedol tiež, že Čína sa v súvislosti s Taiwanom nachádza v "nestabilnej a neistej" situácii.



Jakarta - Ruský prezident Vladimir Putin sa nezúčastní na summite lídrov skupiny G20, ktorý sa na budúci týždeň uskutoční na indonézskom ostrove Bali. Pre agentúru AFP to povedala predstaviteľka ruského veľvyslanectva v Indonézii.



Washington - Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorí monitorovali voľby do amerického Kongresu, vyjadrili znepokojenie v súvislosti s "rozšírenými dezinformáciami" zameranými na diskreditáciu volebného procesu. Vo svojom hodnotení však OBSE vyzdvihla, že voľby splnili pravidlá politickej súťaže a boli profesionálne zorganizované.

Členka volebnej komisie Alany Gonzalezová pripravuje ďalšiu zástenu vo volebnej miestnosti, ktorou je práčovňa neďaleko letiska Midwav v Chicagu počas volieb do oboch komôr Kongresu v utorok 8. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Maďarská vláda zriadila Vojenský úrad predsedu vlády, ktorého činnosť bude súvisieť s plnením úloh rezortu obrany a ozbrojených síl.



Šarm aš-Šajch - V dejisku klimatickej konferencie OSN, ktorá sa koná v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch, sa dnes ráno uskutočnil tichý protest s cieľom upozorniť na porušovanie ľudských práv na celom svete, najmä však v Egypte.



Washington - Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že na vzťahy amerického podnikateľa a miliardára Elona Muska s inými krajinami sa oplatí pozrieť bližšie. Takto reagoval na otázku novinárov, či si myslí, že Musk predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť Spojených štátov.



Bratislava - Štatistický úrad informoval, že priemyselná produkcia v septembri 2022 medziročne klesla o 1,9 %, tempo poklesu však bolo nižšie ako v júli či v jarných mesiacoch. Medzimesačne, po zohľadnení sezónnych vplyvov, sa priemyselná produkcia znížila o 0,8 %.

- Z údajov, ktoré dnes zverejnil Štatistický úrad vyplýva aj to, že zamestnanosť na Slovensku klesla v septembri až v polovici z desiatich sledovaných odvetví. Najviac zasiahnutý bol priemysel a veľkoobchod.



Bratislava - Prostredníctvom 1285 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 158 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo päť obetí. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 431 pacientov.



New York - Slovenský hokejista Pavol Regenda si otvoril strelecký účet v zámorskej NHL. Dvadsaťdvaročný útočník sa vrátil do zostavy Anaheimu z farmy v AHL a v nočnom zápase s Minnesotou otvoril skóre. Jeho Ducks však nakoniec prehrali 1:4.

Slovenský hokejista v drese Anaheimu Ducks Pavol Regenda sa teší po strelení gólu v zápase zámorskej hokejovej NHL Anaheim Ducks - Minnesota Wild v Anaheime v stredu 9. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


- Z víťazstva sa netešil ani Martin Fehérváry, ktorého Washington podľahol doma Pittsburghu rovnako 1:4.

- Montreal bez potrestaného slovenského útočníka Juraja Slafkovského, ktorý si odpykáva dvojzápasový dištanc za faul na Matta Luffa, zdolal doma Vancouver 5:2 a zaznamenal druhý triumf po sebe.