Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR – 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 16. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 16. novembra 2022 – 11.45 h.



Bratislava - Slovensko posilnilo svoju bezpečnosť. Národné aj medzinárodné systémy sú plne v pohotovosti. SR má zabezpečený vzdušný priestor tak, ako nikdy predtým. Predpoludním to uviedol premiér Eduard Heger v súvislosti s dopadom rakiet na územie Poľska.

Na snímke zľava premiér SR Eduard Heger, minister obrany Jaroslav Naď (obaja OĽANO) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer dali vyhlásenie k incidentu v Poľsku pred 118. zasadnutím vlády SR v Bratislave v stredu 16. novembra 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava – Slovenská vláda eviduje prerušenie dodávok ruskej ropy ropovodom Družba do rafinérie Slovnaft. Minister hospodárstva Karel Hirman kolegov pravidelne o situácii informuje a v súčasnosti nie je dôvod na akékoľvek obavy. Pred zasadnutím vlády to povedal premiér Eduard Heger.



Budapešť - Ropovod Družba bude pravdepodobne možné reštartovať v krátkom čase, keďže samotné potrubie nebolo poškodené. Vyhlásil to maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.



Bratislava - Vláda schválila predpoludním zmenu účelu použitia nevyčerpaných kapitálových výdavkov z predchádzajúcich rozpočtových rokov v kapitole Ministerstva financií v celkovej sume 9,57 milióna eur.



Varšava - Veliteľ poľských pozemných síl generál Mieczyslaw Bieniek vyhlásil, že ak sa potvrdí, že včera popoludní zasiahla Poľsko ruská raketa, bude to veľmi vážny incident, lebo zabila dvoch ľudí. Generál "je však silne presvedčený, že išlo o zablúdenú muníciu, ktorá dopadla na poľské územie", preto podľa neho nie je dôvod aktivovať článok 5 Severoatlantickej zmluvy.



Nusa Dua - Raketu, ktorá včera dopadla na východe Poľska, mohli vypáliť ukrajinské sily v snahe zostreliť ruskú strelu. S odvolaním sa na americké vládne zdroje o tom informovali agentúry AP a DPA.



Nusa Dua - Lídri krajín skupiny G20 v spoločnom vyhlásení uviedli, že väčšina z nich "čo najdôraznejšie odsudzuje" ruskú agresiu voči Ukrajine.



Nusa DuaVedúci predstavitelia NATO a skupiny G7 označili raketové útoky, ktoré podniklo včera Rusko na ukrajinské mestá a civilnú infraštruktúru, za barbarské. Uvádza sa to v ich spoločnom vyhlásení, ktoré dnes prijali po svojej mimoriadnej schôdzke usporiadanej v súvislosti s najnovším vývojom na Ukrajine, ako aj v Poľsku. Schôdzka sa konala na okraj summitu G20 na indonézskom ostrove Bali.



Moskva - Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev uviedol, že dopad rakety na poľské územie dokazuje, že Západ sa približuje k ďalšej svetovej vojne.

Policajti kontrolujú vodičom doklady na kontrolnom stanovišti neďaleko areálu bývalého poľnohospodárskeho družstva v obci Przewodów na východe Poľska v stredu 16. novembra 2022, kde dopadla v utorok podľa poľskej vlády raketa ruskej výroby.
Foto: TASR/AP


Peking - Čína vyzvala na zachovanie pokoja v súvislosti s incidentom, pri ktorom včera zasiahla raketa poľnohospodársky objekt v poľskej obci Przewodów, približne šesť kilometrov od ukrajinských hraníc.



Bratislava/Pezinok - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje dnes proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Čítajú sa zápisnice z pôvodného procesu.



Bratislava - Prostredníctvom 912 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 155 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo sedem obetí. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 335 pacientov.



Bratislava - Spotrebiteľské ceny v októbri 2022 podľa európskej harmonizovanej metodiky medziročne vzrástli o 14,5 %, v septembri 2022 bola táto hodnota 13,6 %. Medzimesačná harmonizovaná inflácia dosiahla v októbri 1,3 %, zatiaľ čo v októbri minulého roka bola jej hodnota 0,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad.



Mys Canaveral - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír dnes úspešne vypustil superťažkú raketu Space Launch System (SLS) na cestu k Mesiacu. Raketa bez ľudskej posádky odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska v americkom štáte Florida o 01.47 h miestneho času (07.47 h SEČ).

Na snímke štart superťažkej rakety Space Launch System (SLS) s modulom Orion bez ľudskej posádky z Kennedyho vesmírneho strediska v americkom štáte Florida v stredu 16. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


New York - Hokejisti New Jersey v zostave s Tomášom Tatarom predĺžili svoju víťaznú sériu v zámorskej NHL na desať zápasov. V noci na dnes uspeli na ľade Montrealu 5:1. Tatar prvýkrát po siedmich dueloch nebodoval, naprázdno vyšiel aj Juraj Slafkovský v drese domácich.

- Anaheim s Pavlom Regendom otočil skóre domáceho súboja s Detroitom a vyhral 3:2 po predĺžení. Washington s Martinom Fehérvárym prehral na ľade Floridy 2:5.