Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Správy TASR – 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 18. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 18. novembra 2022 – 11.45 h.



Bratislava - Maďarsko by sa mohlo zapojiť do iniciatívy na ochranu vzdušného priestoru Slovenska. Záujem prejavilo v októbri. O téme sa v súčasnosti diskutuje na expertnej úrovni.



Bratislava - Ukrajina si prevzala siedmy kus objednanej húfnice Zuzana 2. V dohľadnej dobe odovzdajú aj posledný ôsmy kus techniky, ktorý štátna akciová spoločnosť Konštrukta-Defence dodáva na základe komerčného predaja. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď.



Bratislava - Do tohtoročnej bubnovačky sa dopoludnia zapojila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Informuje o tom na sociálnej sieti s tým, že bubnovaním symbolicky upozornili na problém násilia, týrania a zneužívania detí.



Bratislava V školách je potrebné zabezpečiť bezpečné, inovatívne, ale aj konštruktívne prostredie na rozvoj detí. Inšpirovať sa je pritom potrebné Fínskom. Uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu Ján Horecký.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký počas rozhovoru pre TASR v Bratislave 15. novembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Štokholm - Švédski vyšetrovatelia našli na mieste, kde bolo poškodené potrubie plynovodov Nord Stream, stopy výbušnín, čo potvrdzuje, že išlo a sabotáž. Oznámila to predpoludním švédska prokuratúra.



Kyjev - Viac než desať miliónov Ukrajincov zostalo včera bez dodávok elektrickej energie v dôsledku ďalšej masívnej vlny ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Oznámil to včera večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Pes so svietiacim obojkom kráča ulicami Kyjeva počas výpadku elektriny vo štvrtok 17. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Vatikán - Vatikán je pripravený urobiť všetko pre to, aby sprostredkoval a ukončil konflikt na Ukrajine. Pápež František to povedal v dnešnom rozhovore pre taliansky denník La Stampa.



Frankfurt nad Mohanom - Európska centrálna banka bude pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb. Dokonca možno bude nútená utlmiť ekonomickú aktivitu, aby dostala pod kontrolu infláciu. Uviedla dopoludnia šéfka banky Christine Lagardová.



Šarm aš-Šajch - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková ráno vyhlásila, že návrh EÚ zo včera večera na klimatickom summite OSN v Egypte, ktorý počíta s vytvorením finančného fondu pre zraniteľné krajiny trpiace následkami klimatických zmien, je veľkým krokom.



Bratislava - Navýšenie finančných pásiem pre školské stravovanie je mimoriadne dôležité, a to z dôvodu zachovania požadovanej kvality pri príprave jedál v zariadeniach školského stravovania. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Ján Horecký potvrdil, že od 1. januára 2023 budú zvýšené príspevky na potraviny na prípravu teplého jedla pre deti v školských jedálňach.



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal dopoludnia na Špecializovaný trestný súd v Pezinku návrh na vzatie obvineného dosluhujúceho starostu bratislavského Nového Mesta Rudolfa K. do väzby.



Košice – Košický Dom umenia patrí mestu Košice. Vyplýva to z rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorý odmietol dovolanie voči rozhodnutiu krajského súdu podané košickou Židovskou náboženskou obcou. Tá sa v dlhoročnom spore domáhala od mesta vydania objektu bývalej synagógy na základe reštitučného zákona.



Lisabon - Strana OĽANO získa dnes v Lisabone plnohodnotné členstvo v Európskej ľudovej strane. Podľa vyjadrenia slovenského europoslanca za túto stranu Petra Polláka, ktorý bol poverený rokovaniami o vstupe do tábora ľudovcov, ide o úspešné ukončenie dvojročného procesu.



Bratislava – Počas dnešného dňa platia na Slovensku výstrahy pred snežením, hmlou, ale aj poľadovicou. V niektorých okresoch môže napadnúť desať centimetrov snehu.



Bratislava - Prostredníctvom 264 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 42 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo päť obetí.



Soul - Severná Kórea opálila dnes zrejme medzikontinentálnu balistickú raketu. Oznámila to juhokórejská armáda. Správu následne potvrdilo aj Japonsko. Ide už o druhý odpal rakety KĽDR za dva dni.

Na snímke ľudia sledujú správy o "teste balistickej rakety dlhého doletu" zo strany Severnej Kórey na železničnej stanici v Soule v piatok 18. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Washington - USA dôrazne odsúdili test balistickej rakety dlhého doletu, ktorý vykonala dnes Severná Kórea. Test je podľa Japonska dôkazom, že Pchjongjang by takouto raketou mohol zasiahnuť kontinentálne územie USA.



New York - Juraj Slafkovský si v noci na dnes pripísal prvú asistenciu v tejto sezóne v zámorskej NHL. Slovenský hokejista sa podieľal na góle obrancu Jordana Harrisa v 34. minúte, jeho Montreal však prehral na ľade Columbusu 4:6.