Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 21. novembra 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Lekárske odborové združenie chce upokojiť emócie a konštruktívne rokovať s vládou. Bolo by najradšej, keby sa situácia v zdravotníctve vyriešila už dnes. Vyhlásil to šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský.

- Vláda a Lekárske odborové zduženie rokujú o aktuálnej situácii v zdravotníctve za účasti ministra financií Igora Matoviča, ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského a zástupcov lekárskych odborárov. Premiér Eduard Heger na rokovaní z dôvodu pracovnej cesty v Holandsku nie je prítomný.

Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Vývoz produktov vyrobených z ruskej ropy na Ukrajinu by nemal spadať pod sankcie EÚ. Pre Ukrajinu je import nafty a benzínov strategicky dôležitý a zákaz exportu týchto ropných produktov navyše spôsobuje problémy bratislavskej rafinérii Slovnaft. Uviedol to minister hospodárstva Karel Hirman.



Bratislava - Zvýšenie počtu pedagogických asistentov z plánu obnovy blokuje rezort školstva. Projekt bol kompletne pripravený na spustenie, no ministerstvo ho dodnes zdržuje, tvrdí bývalý minister školstva a podpredseda SaS Branislav Gröhling.



Bratislava - V spojených samosprávnych voľbách zaznamenalo ministerstvo vnútra pokles platných hlasov oproti voľbám v roku 2017 a 2018, ako aj oproti predchádzajúcim rokom. Pri krajských voľbách bolo platných hlasov o sedem percent menej ako pri voľbách v roku 2017.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni od 14. do 20. novembra na Slovensko 17.504 osôb z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 644 z nich. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 19.162 ľudí.



Bratislava - Prostredníctvom 191 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 38 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudla jedna obeť. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 333 pacientov.



Budapešť - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa zúčastní na schôdzke premiérov krajín V4, ktorá sa bude konať vo štvrtok v Košiciach.

Maďarský premiér Viktor Orbán.
Foto: TASR/AP


Pezinok - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Z kvarteta obžalovaných je na pojednávaní prítomný len Marian K. Súd vykonáva vecné a listinné dôkazy.



Kyjev - Rusko na východe Ukrajiny podniklo včera takmer 400 delostreleckých útokov, uviedol v pravidelnom videoposolstve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

- K silným výbuchom došlo v sobotu večer a v nedeľu ráno aj v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny. Oznámil to šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi, podľa ktorého sa zrejme obnovilo ostreľovanie v okolí elektrárne.



Brusel - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg uviedol, že v prípade minulotýždňového dopadu rakety na územie Poľska išlo zrejme o nehodu, a nie o ruský útok na NATO. Vyšetrovanie však pokračuje.

- Explózia spôsobená pravdepodobne "zatúlanou" strelou ukrajinskej protivzdušnej obrany pripravila v zariadení určenom na sušenie obilia v obci Przewodów o život dvoch poľských občanov.



Varšava — Poľsko prijme ponuku Nemecka, ktoré mu chce poskytnúť svoje systémy protivzdušnej obrany Patriot.



Jakarta - Najmenej 46 mŕtvych a 300 zranených hlásia indonézske úrady po zemetrasení, ktoré dnes zasiahlo západnú časť ostrova Jáva.



Teherán - Irán ohlásil odvetné opatrenia v reakcii na rezolúciu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) z minulého týždňa, ktorá kritizuje nedostatočnú spoluprácu Teheránu s touto dozornou agentúrou OSN.



Chicago - Bývalý slovenský hokejista Marián Hossa sa stal ôsmym hráčom Chicaga Blackhawks, ktorému vyvesili dres v United Center. Jeho osemdesiatjednotku umiestnili na čestné miesto pred nočným zápasom s Pittsburghom Penguins (3:5) v prítomnosti rodiny a bývalých spoluhráčov z klubu. S Chicagom získal tri Stanleyho poháre v rokoch 2010, 2013 a 2015.

Na snímke Marián Hossa (uprostred) pózuje so svojimi spoluhráčmi, zľava Duncan Keith, Brent Seabrook, Niklas Hjalmarsson, Patrick Sharp, Patrick Kane a Jonathan Toews počas vyvesenia jeho dresu pred hokejovým zápasom zámorskej NHL medzi Chicagom Blackhawks a Pittsburghom Penguins 20. novembra 2022 v Chicagu.
Foto: TASR/AP


Turín - Srbský tenista Novak Djokovič sa stal šiestykrát v kariére víťazom turnaja majstrov. Vyrovnal tak rekordný zápis Švajčiara Rogera Federera. Vo finále dvojhry zvíťazil v pozícii nasadenej sedmičky nad trojkou "pavúka" Nórom Casperom Ruudom 7:5, 6:3.