Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 23. novembra 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Predsedovia vlád krajín V4 sa zajtra stretnú v Košiciach. Premiéri Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska budú na samite diskutovať o aktuálnej situácii v Európe v súvislosti s agresiou Ruska na Ukrajine a energetickou krízou.



Bratislava - Zdravotnú poisťovňu zmení od budúceho roka 180.000 ľudí. Poistenci pribudnú súkromným zdravotným poisťovniam Dôvera a Union, štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni ubudnú. Vyplýva to z predbežných výsledkov prepoistenia zverejnených Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.



Bratislava - Kapitálové výdavky z roku 2020 vo výške 749.529,51 eura, pôvodne určené na rozvoj cyklistickej dopravy, majú byť použité na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu železničnej infraštruktúry. Vláda dnes odsúhlasila zmenu účelu použitia nevyčerpaných kapitálových výdavkov.



Bratislava - Slovensko by malo pristúpiť k Štatútu Medzinárodného centra pre registráciu seriálových publikácií. S návrhom, ktorý má potvrdiť súčasnú aplikačnú prax do formátu vykonávania medzinárodnej zmluvy, predpoludním súhlasila vláda.



Bratislava Nemecká spoločnosť Stiebel Eltron Slovakia plánuje v Poprade rozšírenie výroby elektrických ohrievačov a tepelných čerpadiel. Firma by mala do roku 2024 preinvestovať viac ako 26 miliónov eur a vytvoriť 92 nových pracovných miest. Vyplýva to z návrhu na udelenie investičnej pomoci, ktorý dopoludnia schválila vláda.



Bratislava - Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov odmieta vyhlásenia predsedu Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského o šetrení na laboratóriách. Nesúhlasí s takým riešením a upozorňuje, že rétorika združenia rozdeľuje zdravotníkov.



Bratislava Vedenie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu chce splniť v rámci plánu obnovy a odolnosti všetky míľniky. Medzi cieľmi je aj zavedenie právneho nároku na miesto v materskej škole alebo u iných poskytovateľov predprimárneho vzdelávania od troch rokov.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ráno po útoku na pôrodnicu v Záporožskej oblasti obvinil Rusko, že na Ukrajinu prinieslo teror a vraždenie, za ktoré sa bude musieť zodpovedať. Ruský raketový útok si vyžiadal život novorodenca.



Londýn - Británia dodá ukrajinskej armáde po prvý raz od začiatku ruskej invázie vrtuľníky, konkrétne tri stroje typu Sea King, oznámilo dopoludnia ministerstvo obrany v Londýne.



Kyjev - Ukrajine sa podarilo dobyť späť už takmer celú Mykolajivskú oblasť na juhu Ukrajiny až na posledné tri obce ležiace na Kinburskom polostrove. Oznámil to včera tamojší gubernátor Vitalij Kim.



Kyjev - Pomocou tisícok verejne prístupných vyhrievaných miestností chce ukrajinská vláda pomôcť obyvateľstvu prekonať nadchádzajúcu zimu. Včera večer to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Po celej Ukrajine sa už pripravuje viac než 4000 takýchto priestorov.

Na archívnej snímke zo 14. novembra 2022 staršia žena sedí zabalená v deke a varí jedlo na plynovom horáku počas výpadku elektriny v Kyjeve.
Foto: TASR/AP


Brusel - Provokácia maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý si v nedeľu zobral šál s mapou tzv. Veľkého Maďarska na futbalový zápas, je nemiestna a proti duchu a pravidlám, na ktorých stojí EÚ. Uviedol to slovenský europoslanec Ivan Štefanec, pod ktorého výzvu sa podpísalo ďalších sedem slovenských poslancov europarlamentu.



Bratislava - Prostredníctvom 603 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 75 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli štyri obete.



Londýn - Škótsky parlament nemôže zorganizovať druhé referendum o nezávislosti Škótska. Predpoludním o tom jednomyseľne rozhodol Najvyšší súd Spojeného kráľovstva.



Washington - Niekoľko mŕtvych a zranených si vyžiadala včerajšia streľba v hypermarkete siete Walmart v meste Chesapeake v americkom štáte Virginia.

Niekoľko mŕtvych a zranených si vyžiadala utorková streľba v hypermarkete siete Walmart v meste Chesapeake v americkom štáte Virginia. Na snímke z videozáznamu polícia zasahuje na mieste streľby 22. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Praha - Pred základnou školou v Plzni na západe Česka sa v noci na dnes upálil muž. Polícia prípad vyšetruje ako samovraždu.



Kano - Najmenej 37 ľudí zahynulo včera, keď sa pri meste Maiduguri na severovýchode Nigérie zrazili tri autobusy. Nehoda sa stala, keď sa dva komerčné autobusy čelne zrazili a začali horieť, následne do nich narazil tretí autobus.



Washington - V americkom štáte Tennessee sa narodili dvojčatá, ktoré sa vyvinuli z embryí zmrazených pred vyše 30 rokmi. Predpokladá sa, že ide o doposiaľ najdlhšie zmrazené embryá, z ktorých sa úspešne narodili deti.