Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 25. novembra 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Proti násiliu na ženách sa musíme postaviť všetci, ženy aj muži spolu. Aby každá žena a každé dievča mohli žiť na Slovensku bezpečne a bez násilia. Zdôraznila to prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti násiliu na ženách.



Bratislava/Prešov - Krajská prokuratúra v Prešove vylúčila cudzie zavinenie v súvislosti so smrťou bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Na základe vyšetrovania zamietla sťažnosti k zastaveniu vyšetrovania zo strany Úradu inšpekčnej služby.



Prešov - Dve obete si vyžiadal požiar, ku ktorému došlo včera pred polnocou v bytovom dome na Prostějovskej ulici v Prešove. Policajný vyšetrovateľ začal v súvislosti s požiarom trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia.

Na snímke bytový dom na Prostějovskej ulici v Prešove po požiari, ku ktorému došlo vo štvrtok (24. 11.) pred polnocou. Požiar si vyžiadal dve obete. V Prešove, 25. novembra 2022.
Foto: TASR - Roman Hanc


Bratislava - Opozičná strana SaS vyzýva vládu na návrat k systémovým riešeniam v otázke platov lekárov. Zároveň vyzýva Lekárske odborové združenie, aby ustúpilo zo svojich požiadaviek a pôvodnú finančnú ponuku vlády prijalo.



Bratislava - Slovenská komora zdravotníckych záchranárov vyzýva vládu a Lekárske odborové združenie na dohodu tak, aby nedošlo k vyhláseniu núdzového stavu a ohrozeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti pre pacientov.



Bratislava – Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo výzvu na zníženie emisií oxidu uhličitého (CO2) v hodnote 357,3 milióna eur. Výzva bude otvorená do 20. januára budúceho roka a je určená podnikom platiacim povolenky na vypúšťanie CO2, ktoré znížia emisie aspoň o 30 percent.



Spišská Nová Ves - Firma Embraco Slovakia a Odborový zväz KOVO sa dohodli na celkovom medziročnom zvýšení miezd pre svoj závod v Spišskej Novej Vsi na rok 2023 približne o desať percent.



Bratislava - Prostredníctvom 651 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 111 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli tri obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 302 pacientov.



Bratislava - V októbri zomrelo 4601 ľudí, čo je štvrtý najnižší počet za posledných dvanásť mesiacov. Narástli úmrtia na ochorenie COVID-19, ktorému podľahlo takmer 150 osôb. Ide o viac než dvojtretinový medzimesačný nárast úmrtí na toto ochorenie. Vyplýva to z predbežných dát o počtoch zomretých a príčinách úmrtí v októbri 2022, ktoré zverejnil Štatistický úrad.



Kyjev - Trvalý mier sa nedosiahne, kým nebude Krym vrátený Ukrajine. Dnes to v rozhovore pre britský ekonomický denník Financial Times povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Miestna obyvateľka odstraňuje materiálne škody po raketovom útoku ruskej armády v Chersone vo štvrtok 24. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská v rozhovore pre britskú stanicu BBC zdôraznila, že jej krajina vydrží nadchádzajúcu zimu napriek výpadkom dodávok elektriny spôsobeným ruskými raketovými útokmi. Ukrajina bude podľa jej slov pokračovať vo "vojne svetonázorov", pretože "bez víťazstva nemôže prísť mier".



Kyjev - Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov potvrdil, že na anektovanom Krymskom polostrove boli zabití iránski poradcovia pomáhajúci Rusku. Olexij Danilov zároveň upozornil, že cieľom útoku na okupovaných územiach Ukrajiny budú aj všetci ostatní Iránci podporujúci vojenskú inváziu Moskvy.



Berlín - Nemecký Spolkový snem na základe vôle vládnucej koalície a opozičných kresťanských demokratov uzná cielený hladomor, ktorý pred 90 rokmi vyvolal na Ukrajine sovietsky diktátor Josif Vissarionovič Stalin, za genocídu.



Peking - Slovenský hokejový útočník Tomáš Jurčo podpísal zmluvu do konca sezóny 2022/2023 s účastníkom Kontinentálnej hokejovej ligy Červená hviezda Kchun-lun. Pre 29-ročného krídelníka pôjde o druhé pôsobenie v KHL. Tomáš Jurčo bude deviatym Slovákom, ktorý v ročníku 2022/2023 nastúpi v KHL. Útočník Samuel Buček už medzičasom zamieril do Třinca.