Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 28. novembra 2022 - 11.45 h.



Bratislava Medzi najzávažnejšie oblasti, ktoré ovplyvňujú finančnú stabilitu na Slovensku, patrí zhoršenie finančnej situácie časti podnikov a domácností, zastavenie trendu nadmerného rastu úverov na bývanie a zadlžovania domácností, ale aj otázka likvidity bánk a ceny financovania bánk. Vyplýva to zo správy o finančnej stabilite, ktorú predstavili zástupcovia Národnej banky Slovenska.



BratislavaDotiahnuť míľniky z plánu obnovy a odolnosti do konca, ale aj zatraktívnenie pozície učiteľov či vysokoškolského prostredia sú priority, ktorým sa chce počas svojho funkčného obdobia venovať minister školstva Ján Horecký. Ako uviedol v rozhovore pre TASR, dotiahnutie jednotlivých míľnikov v rámci plánu obnovy je veľkou prioritou, dôležitosť je podľa neho potrebné klásť práve kurikulárnej reforme.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Na pozvanie prezidentky Zuzany Čaputovej pricestuje na oficiálnu návštevu Slovenska holandský kráľ Viliam Alexander a kráľovná Maxima. Návšteva sa uskutoční v dňoch 7. až 9. marca 2023.



Bratislava - Prostredníctvom 193 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 40 prípadov nákazy novým koronavírusom. Nepribudli žiadne obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 301 pacientov.



Prešov - Do konca týždňa by sa mohli do svojich bytov vrátiť obyvatelia bytovky na Prostějovskej ulici po štvrtkovom (24. 11.) požiari. Uviedol to primátor Prešova František Oľha, podľa ktorého sa rieši strop medzi ôsmym a deviatym poschodím. Požiar si vyžiadal dve obete a dvoch zranených.



Bratislava Takmer 24 miliónov kusov cigariet, viac ako 32 ton tabaku a výrobnú linku zaistila Finančná správa v rámci akcie Plavec v nelegálnej výrobni cigariet na východe Slovenska. Zadržaných bolo 20 osôb a škoda na spotrebnej dani z tabaku bola predbežne vyčíslená na 6,2 milióna eur. Z hľadiska výšky škody ide o historicky najväčší záchyt od roku 2018.

Na snímke zľava prezident Finančnej správy (FS) Jiří Žežulka a riaditeľ Kriminálneho úradu (KÚ) Finančnej správy (FS) Peter Grinč informujú o výsledkoch akcie s názvom Plavec na tlačovej konferencii v Bratislave v pondelok 28. novembra 2022.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Združenie miest a obcí Slovenska požaduje posunúť zavedenie úpravy odpadu na 1. január 2025. Na Slovensku podľa samospráv chýbajú technológie na zabezpečenie úpravy odpadov. Envirorezort chce posunúť zavedenie povinnosti z januára 2023 na január 2024.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni od 21. do 27. novembra na Slovensko 17.642 osôb z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 704 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 17.810 ľudí.



Viedeň Železničná doprava v Rakúsku vrátane cezhraničnej sa dnes na 24 hodín zastavila. Dôvodom je štrajk železničných zamestnancov, ktorým sa nepodarilo so zamestnávateľmi dohodnúť na zvýšení platov.



Londýn - Ruské sily aj naďalej každodenne delostrelecky ostreľujú juhoukrajinské mesto Cherson a počas včerajšieho dňa odtiaľ hlásili 54 útokov. TASR o tom informuje podľa správy britského ministerstva obrany.



Sarajevo - Zemetrasenie s magnitúdou 4,6 dnes zasiahlo strednú oblasť Bosny a Hercegoviny, oznámilo Európske stredomorské seizmologické centrum. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne materiálne škody.



Sydney - Rýchly pokrok čínskych vojenských spôsobilostí predstavuje čoraz väčšie riziko pre americkú nadvládu vo vesmíre. Uviedla to veliteľka amerických vesmírnych síl Nina Armagnová.



Canberra - Austrálske úrady znížili úroveň teroristickej hrozby v krajine prvýkrát od roku 2014 z "pravdepodobnej" na "možnú".

Generálny riaditeľ Austrálskej bezpečnostnej spravodajskej organizácie (ASIO) Mike Burgess gestikuluje v Canberre v pondelok 28. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Nitra - Hokejisti HK Nitra nenadviazali na víťazné ťaženie v Kontinentálnom pohári a v Tipos extralige prehrali doma už piaty zápas za sebou. Napriek výraznej streleckej prevahe tentoraz podľahli Trenčínu 3:4. Už čoskoro ma klub oznámiť meno nového trénera, ktorý bude pracovať na zlepšení výsledkov.