Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 29. novembra 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Výpovede lekárov nadobudnú platnosť, ak sa ich požiadavky nezrealizujú do konca novembra. Vyplýva to z vyjadrenia podpredsedu Lekárskeho odborového združenia Miroslava Mendela. Reagoval tak na prerušenie parlamentného zdravotníckeho výboru, kde ich mal predstaviť minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Na archívnej snímke zľava Miroslav Mendel a predseda LOZ Peter Visolajský..
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Ukrajina si prevzala 30 bojových vozidiel pechoty (BVP-1) od Slovenska. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď. Slovensko dostane ako náhradu od Nemecka 15 bojových tankov Leopard 2 A4 po generálke vrátane náhradných dielov, munície a výcviku.



Bratislava - Od roku 2023 by už nemuseli autori a umelci odvádzať povinný dvojpercentný príspevok zo svojich odmien verejnoprávnym umeleckým fondom. Povinnosť odvodu má odpadnúť aj dedičom autorských práv. Vyplýva to z novely zákona o umeleckých fondoch z dielne rezortu kultúry. Dnes jej dali zelenú členovia Výboru Národnej rady pre kultúru a médiá.



Bratislava - Prostredníctvom 931 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 123 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli tri obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 300 pacientov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Envirorezort aktuálne neplánuje prehodnotiť dátum zavedenia úpravy odpadu pred jeho uložením na skládku.

- Združenie miest a obcí Slovenska požaduje posunutie účinnosti na rok 2025.



Bratislava – Opätovné zdanenie bánk vo forme osobitného odvodu výrazne obmedzí priestor na úverovanie a schopnosť bankového sektora pôsobiť stabilizujúco na celú ekonomiku. Negatívny vplyv opatrenia bude výrazne vyšší ako jeho pozitívne vplyvy v podobe vyššieho príjmu do štátneho rozpočtu. Tvrdí to Slovenská banková asociácia, ktorá začlenenie bánk do novely zákona o osobitnom odvode odmietla.



Žiar nad HronomPolicajt Vladimír N., ktorý v roku 2017 v okrese Žarnovica strieľal na unikajúce auto a zomrel pri tom 17-ročný chlapec sediaci na zadnom sedadle, dostal dvojročnú podmienku. Rozhodnutie nie je právoplatné, policajt sa voči nemu odvolal.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Pezinok - Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odročil hlavné pojednávanie s bývalým šéfom operatívcov Národnej kriminálnej agentúry Jánom K. na 7. a 8. marca 2023. Obžalovaný sa momentálne nachádza v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl.



Kyjev - Ukrajina potrebuje transformátory a vylepšenú protivzdušnú obranu, aby mohla odvracať ruské nálety na svoju energetickú infraštruktúru, povedal včera ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.



Kyjev - Ukrajinské úrady v Chersone vyšetrujú miesta, kde údajne ruskí vojaci mučili obyvateľov. Vyšetrovatelia vyše dva týždne po stiahnutí ruských okupačných síl z Chersonu oznámili, že objavili päť mučiarní priamo v meste a štyri ďalšie takéto miestnosti v jeho širšom okolí.



Bukurešť - Severoatlantická aliancia nepoľaví v podporovaní Ukrajiny, vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Zároveň vyzval spojencov, aby Kyjevu prisľúbili viac pomoci v súvislosti s prichádzajúcou zimou.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, 25. novembra 2022 v Bruseli.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prisľúbil, že jeho vláda obnoví každý objekt, ktorý zničili ruskí okupanti a varoval pred pokračujúcimi ruskými útokmi na energetickú infraštruktúru.



Teherán - Vyše 300 ľudí zomrelo v Iráne od vypuknutia rozsiahlych protestov, ktoré v polovici septembra vyvolala smrť mladej Kurdky Mahsy Amíníovej. Oznámili to iránske revolučné gardy.



New York - Slovenský hokejista Tomáš Tatar si v zámorskej NHL pripísal na konto ďalšie dva body. K triumfu New Jersey na ľade New Yorku Rangers 5:3 prispel gólom a asistenciou a na konte má v tejto sezóne 15 bodov za šesť gólov a deväť asistencií v 23 stretnutiach. Nazbieral aj 18 plusových bodov, čo ho v tejto štatistike radí na štvrté miesto v profilige.

Hráči Tampy Bay v zostave s obrancom Erikom Černákom zvíťazili v Buffale 6:5 po predĺžení. Černák mal okrem jednej strely na bránku aj dva "hity" a dvakrát zblokoval strelu súpera. Na konto mu pribudol aj jeden mínusový bod.



Turín - Bývalý český futbalista Pavel Nedvěd skončil vo funkcii viceprezidenta Juventusu Turín. Včera náhle rezignovali na svoje funkcie všetci členovia klubového predstavenstva na čele s prezidentom Andreom Agnellim, ktorý viedol Juventus vyše 12 rokov.