Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR – 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 30. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 30. novembra 2022 – 11.45 h.



Bratislava - Národná rada predpoludním začala rokovať o návrhu zákona o štátnom rozpočte na budúci rok. Plénu ho predstavil minister financií Igor Matovič.

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) počas 78. schôdze NRSR v Bratislave v stredu 30. novembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Parlamentný zdravotnícky výbor odobril ráno návrh na zvýšenie platov lekárov. Plénu Národnej rady ho odporúča schváliť v skrátenom legislatívnom konaní. Navrhované zmeny sú reakciou na požiadavky Lekárskeho odborového združenia.



Bratislava – Kabinet Eduarda Hegera dopoludnia zmenil uznesenie vlády z júla 2019, podľa ktorého mal dostať Slovenský zväz ľadového hokeja na rozvoj hokejovej infraštruktúry a odstraňovanie pohybovej negramotnosti detí a mládeže dotáciu 10,2 milióna eur. Výšku dotácie vláda aktualizovala na už poskytnutých 9,52 milióna eur.



Bratislava - Slovenská technická univerzita v Bratislave sa v pondelok pripojila k vedeckým inštitúciám EÚ, ktoré získali značku HR Excellence in Research. Ocenenie udeľuje Európska komisia.



Bratislava – Slovenská vláda dopoludnia schválila zmluvu medzi Slovenskou republikou a Kirgizskou republikou o zamedzení dvojitého zdanenia v oblasti daní z príjmov a zabránení daňovému úniku a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam.



Bratislava Spoločnosť Leitech zriadi v Starej Ľubovni prevádzku na výrobu pásov ratrakov. Na tento zámer dostane od ministerstva hospodárstva investičný stimul vo forme úľavy na dani z príjmov v celkovej maximálnej výške 864.140 eur. Vyplýva to z návrhu investičnej pomoci, ktorú predpoludním schválila vláda.



Bratislava - Slovensko čelí problému nesprávneho zaraďovania žiakov z vylúčených komunít do špeciálnych škôl a umelého vytvárania segregovaných tried. Tvrdí to exminister školstva a poslanec Národnej rady Branislav Gröhling. Pripomenul, že na to upozorňuje Štátna školská inšpekcia, ale aj Európska komisia.



Luxemburg - Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne sa v novembri 2022 znížilo na 10 % z rekordných 10,6 % v októbri. Rýchly odhad predpoludním zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.



Brusel - Európska komisia by mala dnes predstaviť možnosti, ako zhabať majetok ruského štátu a oligarchov a potrestať aj touto cestou Rusko za vojnové zločiny páchané na Ukrajine. Predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová ráno uviedla, že Rusko musí zaplatiť za svoje hrozné zločiny.



Brusel - Súd v Bruseli dopoludnia začal pojednávanie s desiatimi obžalovanými za prípravu bombových útokov 22. marca 2016. Útoky na bruselskom letisku a v metre si vyžiadali 32 obetí vrátane troch atentátnikov, ďalších viac než 300 ľudí utrpelo zranenia.



Washington - Ak by Turecko začalo pozemnú operáciu v Sýrii, vážne by to ohrozilo zisky dosiahnuté v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát. Včera to uviedol Pentagón, ktorý apeloval na Ankaru, aby sa zdržala takýchto krokov.



Soul – Juhokórejská armáda vyslala dnes svoje stíhačky k dvom čínskym a šiestim ruským vojenským lietadlám, ktoré vstúpili do juhokórejskej zóny protivzdušnej obrany.



Washington - Americký Senát včera schválil návrh zákona, ktorý na federálnej úrovni chráni manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Návrh podporilo 61 senátorov a 36 bolo proti.



Tokio - Súd v japonskom hlavnom meste Tokio dnes rozhodol, že zákaz manželstiev medzi osobami rovnakého pohlavia je ústavný.

Ľudia kráčajú k budove súdu v Tokiu v stredu 30. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Prostredníctvom 829 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 126 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudla jedna obeť.



Kodaň - Čoraz viac ľudí v Európe žije s HIV bez toho, aby bolo diagnostikovaných, uviedli dnes v novej správe Svetová zdravotnícka organizácia a zdravotnícka agentúra EÚ. S vírusom, ktorý spôsobuje chorobu AIDS, sa pritom stále spája hanba.



Peking - Čínska kozmická loď Šen-čou 15 s trojčlennou posádkou tajkonautov na palube sa pripojila na obežnej dráhe Zeme k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác).



New York - Slovenský hokejový obranca Martin Fehérváry strelil svoj prvý gól v sezóne 2022/2023. Prispel ním k víťazstvu Washingtonu Capitals na ľade Vancouveru Canucks 5:1, keď v 56. minúte presným zásahom do prázdnej bránky uzavrel skóre.


Na snímke slovenský hokejový obranca Martin Fehérváry (Washington Capitals) v zápase NHL Vancouver - Washington, Vancouver, 30. novembra 2022.
Foto: TASR - AP