Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 7. decembra 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady začali siedmy rokovací deň 78. schôdze diskusiou o správe o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry a poznatkoch úradu o stave zákonnosti za rok 2021. Predniesol ju špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

- Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico označil špeciálneho prokurátora za najväčší problém právneho štátu. Počas diskusie k správe o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry kritizoval aj viacerých prokurátorov, ktorí podľa neho kryjú zločiny. Daniel Lipšic to odmietol a vyzval Roberta Fica, aby na nich neútočil, pretože sa nemôžu brániť.



Bratislava - Poslanci Národnej rady za ĽSNS budú hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Na hlasovanie prídu všetci siedmi poslanci. Zároveň tiež podporia novelu ústavy z dielne Sme rodina, ktorá má umožniť skrátenie volebného obdobia a je v druhom čítaní.



Bratislava - Vláda schválila národnú stratégiu riadenia hraníc na roky 2023 až 2026 a aj vznik riadiaceho výboru.



Bratislava - Ministerstvo práce podľa zákona o cestovných náhradách zvýšilo zamestnancom stravné. Minimálna hodnota stravného lístka sa v reakcii na zvýšenie stravného počas pracovnej cesty zvýši od začiatku januára na 5,10 eura zo 4,80 eura.



Bratislava - Ministerstvo hospodárstva vyhlásilo novú výzvu na modernizáciu bioplynových staníc v celkovej výške desať miliónov eur z prostriedkov plánu obnovy. Podporené budú projekty zamerané na modernizáciu existujúcich bioplynových staníc na výrobu elektriny, maximálna výška príspevku na jeden projekt je jeden milión eur.



Bratislava - Národná kriminálna agentúra začala trestné stíhanie v kauze obstarávania právnych služieb Fondom národného majetku.



Bratislava - Na Okresnom súde Bratislava I sa začal proces s exministrom hospodárstva a bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom R. v kauze Maják nádeje. Čelí podozreniam zo spáchania pokračovacieho zločinu subvenčného podvodu.

Na Okresnom súde (OS) Bratislava I sa v stredu 7. decembra 2022 začal proces s exministrom hospodárstva a bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom R. (na snímke vľavo) v kauze Maják nádeje.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Prostredníctvom 867 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 147 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli dve obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 401 pacientov.



Kyjev - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba stanovil dve podmienky, za akých by bol Kyjev ochotný viesť mierové rozhovory s Moskvou: Rusko by sa muselo vzdať svojich vojnových plánov a stiahnuť svoje sily z územia Ukrajiny.



Budapešť - Maďarská vláda vzhľadom na medzinárodnú krízovú situáciu zrušila s platnosťou od včerajšej 23.00 hodine cenový strop pre pohonné látky.



Luxemburg - Ekonomika eurozóny v 3. štvrťroku rástla o niečo rýchlejšie, než sa predpokladalo. Hrubý domáci produkt za tri mesiace od júla do septembra 2022 na sezónne upravenej báze medzikvartálne stúpol o 0,3 percenta.



Karlsruhe - Nemecká polícia prehľadala počas rozsiahlych razií zameraných voči členom krajne pravicového hnutia Reichsbürger (Ríšski občania) zhruba 100 objektov v 11 spolkových krajinách. Zadržala 25 osôb, ktoré prokuratúra obviňuje z plánovania štátneho prevratu.



Amsterdam - Holandský kráľ Viliam Alexander nariadil nezávislé vyšetrovanie úlohy holandskej kráľovskej rodiny v koloniálnom období.



Londýn - Rusko v poslednej dobe začalo budovať ďalšie obranné pozície na hraniciach s Ukrajinou, uviedlo v správe o vývoji ruskej ofenzívy britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na tajné služby.

Mestskí pracovníci čistia oblasť vedľa spálených áut po tom, čo ruskí predstavitelia v Donecku uviedli, že išlo o ostreľovanie ukrajinskými silami v Donecku, hlavnom meste Rusmi kontrolovanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, v utorok 6. decembra 2022.
Foto: TASR/AP


Vilnius/Praha - Vysielanie ruského exilového televízneho kanála Dožď bude zastavené nielen v Lotyšsku, ale aj v susednej Litve.



Barcelona - Až 155 osôb sa zranilo pri dnešnej zrážke vlakov blízko Barcelony, nikto však neutrpel vážne zranenia.



New York - Juraj Slafkovský prispel v noci na dnes jednou asistenciou k víťazstvu Montrealu na ľade Seattlu 4:2. Bol to pre neho ôsmy kanadský bod (4+4) v prebiehajúcej sezóne NHL.

- Tomáš Tatar sa tešil z triumfu New Jersey 3:0 nad Chicagom.

- Tampa Bay s Erikom Černákom podľahla doma Detroitu 2:4.