Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 9. decembra 2022 - 11.45 h.



Bratislava - SaS sa do žiadnej vlády v tomto volebnom období nevráti. Zdôraznil to líder strany Richard Sulík. Reagoval na vyjadrenia predsedu Smeru-SD Roberta Fica, podľa ktorého nechce Richard Sulík predčasné voľby, chce sa len vrátiť naspäť do vlády.



Bratislava - Súčasná vláda je protikorupčná len do takej miery, do akej to dovolí predseda Sme rodina a Národnej rady Boris Kollár. Vyhlásila to exministerka spravodlivosti a poslankyňa za SaS Mária Kolíková v úvode parlamentnej diskusie k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Vyčíta koalícii, že nezmenila paragraf 363 Trestného poriadku i nevydanie lídra Smeru-SD Roberta Fica súdu na väzobné stíhanie.



Bratislava - Táto vláda musí padnúť, v krajine dochádza k rozkladu demokracie, právneho štátu i sociálneho štátu. Vyhlásil to šéf Smeru-SD Robert Fico v Národnej rady počas debaty k návrhu na odvolanie vlády. Všetci 27 poslanci Smeru-SD podporia pád vlády, budú prítomní na hlasovaní. Po odvolaní vlády musia podľa predsedu Smeru-SD nasledovať predčasné voľby, považuje to za najspravodlivejšie riešenie.



Bratislava - Bratislavská rafinéria Slovnaft by mohla napriek embargu Európskej únie vyvážať produkty vyrobené z ruskej ropy na Ukrajinu aj po 5. februári budúceho roka. Uviedol to minister hospodárstva Karel Hirman. O výnimke na takýto vývoz sa podľa ministra aktuálne rokuje v Bruseli.



Bratislava - Slovensko je aj naďalej pripravené pomáhať Ukrajine. Po návrate z oficiálnej návštevy Kyjeva to potvrdili minister obrany Jaroslav Naď a minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.



Bratislava - V roku 2023 sa pre dopravcov pri mýte nič nemení. Mýto sa bude vyberať rovnakým spôsobom a za nezmenených finančných podmienok. Oznámil to podpredseda predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti Jaroslav Ivanco.

Na snímke podpredseda predstavenstva, riaditeľ úseku spoplatnenia a IT Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Jaroslav Ivanco počas tlačovej konferencie o rokovaniach NDS a spoločnosti SkyToll v Bratislave 9. decembra.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Štatistický úrad informoval, že celkový vývoz tovaru zo Slovenska dosiahol v októbri 2022 hodnotu 9,4 miliardy eur, pri medziročnom raste o 18,3 percenta. Zvýšil sa aj celkový dovoz tovaru, a to o 21,6 percent na 9,2 miliardy eur. Bilancia zahraničného obchodu s tovarom skončila s prebytkom 199,5 milióna eur.



Bratislava - Prostredníctvom 731 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 128 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli dve obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 392 pacientov.



Kyjev - Nemocnica v meste Cherson na juhu Ukrajiny sa dnes ráno stala terčom ruského ostreľovania. V príspevku na sociálnej sieti Telegram to oznámil gubernátor a šéf vojenskej správy Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč.

Personál detskej nemocnice sa stará o malé siroty v juhoukrajinskom meste Cherson, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Moskva - Mohutný požiar, ktorý vypukol v noci na dnes vo veľkom nákupnom a zábavnom centre v meste Chimki ležiacom severozápadne od Moskvy, si vyžiadal minimálne jednu obeť.



New York - Erik Černák sa jednou asistenciou podieľal na víťazstve hokejistov Tampy Bay v zámorskej NHL nad Nashvillom 5:2.


Val d'Isere - Andreas Žampa sa napriek zlomenine ruky postaví na štart zajtrajšieho obrovského slalomu Svetového pohára vo Val d'Isere. Súťaž absolvuje aj jeho brat Adam Žampa.



Ottawa - Filip Mešár bodoval aj v druhom zápase po zranení. K víťazstvu Kitchener Rangers v kanadskej juniorskej lige OHL na ľade Peterborough Petes 4:3 prispel dvoma asistenciami. Jeho prihrávku na gól na 4:0 označilo vedenie ligy na svojom webe za najkrajšiu akciu včerajších zápasov s titulkom: "Mešárov magický pas".



Bratislava - Slovenský futbalový reprezentant Ján Greguš je blízko k návratu zo zámorskej MLS do Európy. Prejavili o neho Glasgow Rangers i Stade Rennes.