Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 13. decembra 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Poslanci Národnej rady si odsúhlasili 30-minútovú prestávku na poradu klubov pred hlasovaním o osude vlády. O návrhu na vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera sa malo hlasovať o 11.00 hodine.

- Nezaradený poslanec Peter Pellegrini za odsunom vidí snahu koalície pokúsiť sa ešte o dohodu na posunutí hlasovania na iný termín. Podľa jeho slov sa šíri informácia, že koalícia už na to pripravila aj procedurálny návrh.



Bratislava - Poslanec Národnej rady Ján Krošlák bude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Zároveň avizuje vystúpenie z klubu Sme rodina. Rovnako oznámil odchod z klubu Sme rodina aj Martin Borguľa, ktorý bude tiež hlasovať za pád vlády.



Bratislava - Nezaradená poslankyňa Národnej rady Slavěna Vorobelová bude hlasovať za pád vlády.



Bratislava - Poslanci Národnej rady zoskupení v občiansko-demokratickej platforme žiadajú premiéra Eduarda Hegera a predsedu hnutia OĽANO Igora Matoviča, aby sa do poslednej chvíle usilovali o takú dohodu so stranou SaS, ktorá aj za cenu rekonštrukcie vlády zabráni jej pádu. Tento krok by podľa nich umožnil nájsť novú demokratickú väčšinu na podporu vlády Hegera.

Na snímke sprava premiér Eduard Heger, minister financií Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec (všetci OĽANO) diskutujú v pléne Národnej rady (NR) SR pred hlasovaním o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) v Bratislave v utorok 13. decembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Memorandum s lekármi je záväzkom pre každú vládu. Vyhlásil to šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský v súvislosti s hlasovaním o vyslovení nedôvery vláde.



Bratislava - Zamestnávatelia združení v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska vítajú spustenie kompenzačnej schémy na vysoké ceny energií za mesiace august a september, avšak upozorňujú, že štátna pomoc musí pokryť celé obdobie vykurovacej sezóny.



Ružomberok Najnovší návrh zonácie národných parkov môže podľa štátneho podniku Lesy SR znížiť zamestnanosť v regiónoch. Zmenšiť by sa po novom mala aj produkcia drevnej hmoty na trhu a potenciál jej spracovania v drevárskom priemysle. Súvisí to s plánovaným prechodom kompetencií z Lesov SR na správy národných parkov, ktoré budú spravovať dotknuté územia.



Bratislava - Po takmer troch rokoch pokračuje na Okresnom súde Bratislava I hlavné pojednávanie v kauze zariadenia pre seniorov Iris. V prípade figuruje ako hlavný obžalovaný falošný lekár Ivan B.

Na snímke obžalovaný Ivan B. počas pojednávania v kauze zariadenia IRIS na Okresnom súde (OS) Bratislava I., v Bratislave 13. decembra 2022.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Paríž - Medzinárodná darcovská konferencia, ktorá sa začala v Paríži, má pomôcť ukrajinskému ľudu zvládnuť túto zimu, vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že výpadkami elektrickej energie trpí 12 miliónov Ukrajincov.



Paríž - Svet musí "prehodnotiť jadrovú bezpečnosť" po tom, ako Rusko obsadilo najväčšiu európsku atómovú elektráreň v juhoukrajinskom meste Záporožie. V rozhovore pre agentúru AFP to povedal ukrajinský minister pre energetiku Herman Haluščenko.



Washington - Rusko počas takmer desaťmesačnej vojenskej agresie na Ukrajine používa desaťročia starú muníciu s vysokou mierou poruchovosti, pretože vyčerpáva svoje zásoby. Vyhlásil to nemenovaný vysokopostavený vojenský predstaviteľ USA.



Budapešť - Ciele, ktoré si Maďarsko v júli vytýčilo, sa splnili. Všetko naznačuje, že veľvyslanci členských krajín EÚ včera v Bruseli dospeli k dohode, čo znamená, že Maďarsko sa dostane k finančným zdrojom EÚ. Vyhlásil to minister zodpovedný za územný rozvoj a využitie únijných zdrojov Tibor Navracsics, informuje spravodajca TASR v Budapešti.



Atény - Právnik podpredsedníčky Európskeho parlamentu Evy Kailiovej obvinenej z korupcie uviedol, že jeho klientka je nevinná.

- Belgicko obvinilo štyri osoby vrátane Kailiovej v rámci vyšetrovania súvisiaceho s údajnými pokusmi Kataru ovplyvňovať rozhodnutia v europarlamente. Dvaja obvinení boli po vypočutí prepustení.



Washington - Americké letectvo včera oznámilo úspešné použitie hypersonickej strely. "Tento test bol prvým štartom úplného prototypu operačnej rakety," dodalo vo vyhlásení.



New York - Slovenský hokejista Juraj Slafkovský prispel v noci na dnes v NHL asistenciou k víťazstvu Montrealu nad Calgary 2:1 po nájazdovom rozstrele. Na konto si pripísal plusový bod. Adam Ružička sa v drese hostí bodovo nepresadil. New Jersey v zostave s Tomášom Tatarom prehralo na štadióne New Yorku Rangers 3:4 po predĺžení.


Slovenský hokejista Montrealu Canadiens Juraj Slafkovský (druhý sprava) sa teší so spoluhráčmi po výhre v zápase zámorskej hokejovej NHL Montreal Canadiens - Calgary Flames v Montreale v pondelok 12. decembra 2022.
Foto: TASR/AP