Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 14. decembra 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Mestám a obciam preplatia za záchranné práce počas 16 mimoriadnych situácií spolu 243.492,37 eur. Predpoludním to schválila vláda.



Bratislava – Prioritou je, aby vznikla dohoda o tom, akým spôsobom bude fungovať štát a vláda, aby mohla vyplácať energetickú pomoc. Uviedol to dopoludnia minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. To sú podľa neho veci, ktoré závisia od politickej dohody v parlamente.
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) počas rokovania mimoriadnej 79. schôdze parlamentu SR k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde 8. decembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava – Ministerstvo financií by mohlo po prijatí príslušnej legislatívy vykonávať funkciu stáleho koordinačného orgánu na vykonávanie medzinárodných sankcií. Vyplýva to z návrhu zmien vo vykonávaní medzinárodných sankcií v Slovenskej republike, ktorý dopoludnia odsúhlasila vláda.



Bratislava - Novela nariadenia vlády o nežiaducich látkach v krmivách a o iných ukazovateľoch bezpečnosti a použiteľnosti krmív sa upraví. Vyplýva to z návrhu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktorý dopoludnia schválil vládny kabinet. Novela by mala platiť od 1. januára 2023.



Bratislava - Medziročne ceny tovarov a služieb vzrástli v novembri 2022 na hodnotu 15,4 %, čo je stále najvyššia úroveň za posledných viac ako 22 rokov. Najväčší vplyv na infláciu mali naďalej rastúce ceny potravín, v novembri medzimesačne zdraželi o 2 %.



Bratislava - Študentská rada vysokých škôl vníma, že sexuálne obťažovanie v prostredí akademickej obce je dlhotrvajúci problém, ktorý je potrebné akútne riešiť. Najrozšírenejšiu formu sexuálneho obťažovania na akademickej pôde predstavuje rodovo podmienené obťažovanie.



Berlín - EÚ je jednotná v podpore Ukrajiny, povedal dnes spolkový kancelár Olaf Scholz v nemeckom parlamente. Ako uviedol, každý, kto si myslí, že blokovaním zahraničnej a bezpečnostnej politiky môže podkopať hodnoty EÚ, ku ktorým sa zaviazal každý členský štát, zlyhá.



Paríž - V súčasnosti je vo svete väznených rekordných 533 novinárov a celkovo 57 reportérov bolo počas roku 2022 zabitých. Vyplýva z dnešnej výročnej správy medzinárodnej organizácie Reportéri bez hraníc. Správa poukazuje na nárast zadržiavaných novinárov vo svete oproti vlaňajšku, keď ich bolo väznených celkovo 488.



Vatikán - Pápež František vyzval dnes ľudí, aby počas Vianoc utratili menej na vianočné darčeky a oslavy a ušetrené peniaze darovali ľudom na vojnou ničenej Ukrajine.



Kyjev - Ukrajinská vzdušná obrana zostrelila všetkých 13 dronov, ktorými ruská armáda útočila ráno na Kyjev. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Muži kontrolujú materiálne škody na budove daňového úradu, ktorú zničilo ruské ostreľovanie v centre Kyjeva v stredu 14. decembra 2022.
Foto: TASR - AP



Kyjev – Ruské sily by mohli byť schopné spustiť veľkú ofenzívu na Ukrajine do konca januára alebo februára budúceho roka aj napriek opakovaným vojenským porážkam a problémom. Uviedol to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.



Soul - Americká armáda dnes v Južnej Kórei uviedla do prevádzky regionálne veliteľstvo svojich vesmírnych síl, ktoré bude monitorovať aktivity Severnej Kórey vo vojenskej oblasti. Má za úlohu monitorovať, zaznamenávať a sledovať prichádzajúce raketové strely a posilňovať celkovú spôsobilosť armády v oblasti vesmíru.
Americkí vojaci sa účastnia na ceremónii, na ktorej uviedli do prevádzky regionálne veliteľstvo svojich vesmírnych síl (USSF) na základni vzdušných síl USA (US Air Force; USAF) v meste Pchjongtchek v stredu 14. decembra 2022.
Foto: TASR - AP



Praha - Utečenci z Ukrajiny si budú môcť predĺžiť dočasnú ochranu v Česku o rok – do konca marca 2024. Postup schválila včera Poslanecká snemovňa.



Bratislava - Na východnom a strednom Slovensku sa môžu dnes tvoriť snehové jazyky či záveje. V niektorých okresoch sa očakáva aj silný vietor na horách. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali pre viaceré okresy výstrahy prvého stupňa.



Košice - Sedem ľudí utrpelo zranenia po tom, ako autobus mestskej hromadnej dopravy narazil do posýpača. K zrážke došlo včera večer v Košiciach.
Snímka z miesta nehody.
Foto: FB: Polícia SR - Košický kraj



Bratislava - Prostredníctvom 1002 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 167 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli tri obete.



New York - Slovenský hokejový obranca Erik Černák strelil prvý gól v sezóne, keď prispel k víťazstvu Tampy Bay nad tímom Seattle Kraken 6:2. Jednou z hviezd nočných zápasov bol útočník Washingtonu Alexander Ovečkin, ktorý strelil hetrik na ľade Chicaga a dostal sa na métu 800 gólov.