Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 15. decembra 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Igor Matovič ponúka SaS svoju demisiu na post ministra financií. Žiada za to stiahnutie podpisov pod návrh na vyslovenie nedôvery vláde a podporu štátnemu rozpočtu.



Bratislava - Premiér Eduard Heger verí, že ak strane SaS záleží na Slovensku a občanoch, prijme ponuku ministra financií Igora Matoviča. Zároveň oznámil, že o 12.00 hodine sa stretáva so šéfom SaS Richardom Sulíkom.

Tlačová konferencia predstaviteľov hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) v Bratislave 15. decembra 2022. Na snímke vpravo minister financií SR Igor Matovič, vľavo premiér SR Eduard Heger.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Poslanec Národnej rady Patrick Linhart odchádza z klubu Sme rodina. Svoj krok odôvodnil tým, že sa nepodarilo presadiť potravinový semafor.



Bratislava - Na pomoc domácnostiam a malým a stredným podnikom s vysokými cenami energií vyčlenili jednotlivé ministerstvá z nevyčerpaných fondov Európskej únie zatiaľ 1,055 miliardy eur.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva aktuálne nevidí zásadný dôvod, pre ktorý by sa projekt výstavby univerzitnej nemocnice v Martine nemal stihnúť podľa plánov. Na to, že bez zrýchlenia procesu prípravy je ohrozené úplné financovanie nemocnice z prostriedkov plánu obnovy, upozornil tento týždeň Útvar hodnoty za peniaze ministerstva financií.



Bratislava - Prostredníctvom 836 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 146 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli tri obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 477 pacientov.



Bratislava - Americký úrad pre letectvo a vesmír publikoval dnes snímku dňa, ktorá pochádza od slovenského astrofotografa a popularizátora astronómie Tomáša Slovinského.


Brusel - Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa dohodli na výraznom zvýšení spoločného rozpočtu na budúci rok. Civilný rozpočet spojencov z NATO na rok 2023 sa zvýši približne o 27,8 percenta na 370,8 milióna eur, pričom vojenský rozpočet bol stanovený na 1,96 miliardy eur, čo predstavuje nárast o 25,8 percenta v porovnaní s rokom 2022.



Brusel - Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a český premiér Petr Fiala v mene predsedníckej krajiny v Rade Európskej únie podpísali spoločnú deklaráciu na podporu digitálnej transformácie založenej na hodnotách Únie.



Brusel - Členským krajinám Európskej únie sa včera nepodarilo dohodnúť na deviatom balíku sankcii voči Rusku. Nový balík sankcií stagnuje z dôvodu sporu o tom, či by Únia mala umožniť prevoz ruských hnojív cez európske prístavy aj v prípadoch, keď sú majiteľmi spoločností – ktoré tieto hnojivá vyrábajú - oligarchovia zaradení na čierny zoznam.



Kodaň - Dánska sociálnodemokratická premiérka Mette Frederiksenová predstavila svoju novú vládu, ktorá vzišla z parlamentných volieb 1. novembra. Jej predchodca Lars Lökke Rasmussen, líder koaličnej centristickej strany Umiernených, sa stal ministrom zahraničných vecí. Jakob Ellemann-Jensen, šéf Liberálnej strany, ktorá je tretím koaličným partnerom vo vláde, je novým ministrom obrany.

Dánska premiérka Mette Frederiksenová počas predstavenia novej vlády 14. decembra 2022 v Kongens Lyngby.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Dvaja ľudia prišli dnes o život pri ruskom ostreľovaní nedávno oslobodeného mesta Cherson na juhu Ukrajiny. Uviedol to zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko.



Varšava - Dolná komora poľského parlamentu schválila rezolúciu, ktorou Rusko vyhlásila za krajinu podporujúcu terorizmus.



Moskva - Dvaja ľudia zahynuli a ďalších päť osôb utrpelo zranenia pri veľkom požiari, ktorý dnes ráno zachvátil ropnú rafinériu na východnej Sibíri.



Bejrút - Na juhu Libanonu bol zabitý írsky člen mierových jednotiek Organizácie Spojených národov a ďalší traja utrpeli zranenia po tom, ako sa ich konvoj dostal pod paľbu.



New York - Slovenskí hokejoví útočníci Juraj Slafkovský a Adam Ružička si v noci na dnes pripísali v NHL asistencie. Z víťazstva sa však netešili. Montreal so Slafkovským prehral na ľade Ottawy 2:3, Ružičkovo Calgary podľahlo doma Vancouveru 3:4 po predĺžení.