Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 16. decembra 2022 - 11.45 h.





Bratislava - Podpredseda Národnej rady Peter Pčolinský ráno prerušil 78. schôdzu do pondelka do 13.00 h. V úvode dnešného rokovania sa zároveň poslanci dohodli na presune niekoľkých bodov z dielne rezortov zdravotníctva a životného prostredia na pondelok.

Na snímke podpredseda NRSR Peter Pčolinský (Sme rodina) počas 78. schôdze parlamentu SR 16. decembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek kritizuje zmeny vo vyplácaní stabilizačných príspevkov. Ide podľa nej o výsmech zo strany vlády. Informoval o tom riaditeľ kancelárie komory Lukáš Kober. Podľa neho vládna kríza nie je dôvodom na to, aby si politici brali zdravotníkov za rukojemníkov.



Bratislava - V rámci výzvy Podpora regionálnej a multikultúrnej výchovy žiakov patriacich k národnostným menšinám 2022 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu podporí 30 projektov. Rezortu školstva predložili záujemcovia 99 projektov s celkovou požadovanou sumou 188.386 eur.



Bratislava - Slovenská a česká polícia spoločne vyšetrujú organizovanú skupinu, ktorá obchodovala s liekmi. Rozsah trestnej činnosti sa odhaduje na vyše 1,25 milióna eur. Na Slovensku obvinili z drogovej trestnej činnosti tri osoby a v Česku päť osôb vrátane hlavy organizovanej skupiny. Vo veci aktuálne prebieha dokazovanie.



Haag - Osobitný súd pre Kosovo so sídlom v holandskom Haagu odsúdil dnes bývalého veliteľa Kosovskej oslobodzovacej armády Saliha Mustafu za vraždy a mučenie a poslal ho do väzenia na 26 rokov. Ide o prvý a dlho očakávaný verdikt tohto súdu týkajúci sa vojnových zločinov spáchaných počas vojny v Kosove z konca 90. rokov 20. storočia.



Luxemburg - Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne sa v novembri 2022 spomalilo na 10,1 % z rekordných 10,6 % v októbri. Údaje predpoludním zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.



Kyjev Vo viacerých častiach Ukrajiny sa ráno ozvali sirény leteckého poplachu. V Kyjeve i ďalších mestách bolo počuť výbuchy a úrady hlásili zasiahnutie kritickej infraštruktúry a výpadky prúdu. Do ukrajinského vzdušného priestoru smerovalo približne 60 ruských rakiet, uviedol gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim.



Washington - Spojené štáty rozšíria svoju pomoc s výcvikom ukrajinských vojakov so zameraním na rozsiahlejšie manévre, ako aj na inštruktáž ku konkrétnym zbraňovým systémom. Včera to oznámilo americké ministerstvo obrany.



Brusel - Francúzsky prezident Emmanuel Macron včera uviedol, že bude naďalej naliehať na svojho ruského náprotivka Vladimira Putina, aby na Ukrajine zastavil ostreľovanie civilistov ťažkými zbraňami a dokončil bezpečnostný plán pre Záporožskú atómovú elektráreň.



Tokio - Japonská vláda dnes schválila zásadnú revíziu obrannej politiky vrátane výrazného zvýšenia výdavkov. Varovala pritom, že Čína predstavuje najväčšiu strategickú výzvu pre bezpečnosť krajiny.



Bratislava - Prostredníctvom 705 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 79 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli dve obete.



Lyon - Päť detí je medzi desiatimi ľuďmi usmrtenými v noci na dnes požiarom, ktorý vypukol v sedempodlažnom bytovom dome v okrajovej časti mesta Lyon na východe Francúzska.

Hasič stojí pri hasičskom aute a sanitke neďaleko bytových domov, kde vypukol požiar vo francúzskom meste Vauls en Velin pri Lyone 16. decembra 2022.
Foto: TASR/AP


Kuala Lumpur - Najmenej 12 ľudí zahynulo a ďalších osem utrpelo zranenia v noci na dnes pri zosuve pôdy v malajzijskom zväzovom štáte Selangor. Záchranárom sa podarilo zachrániť 59 ľudí, no 22 osôb zostáva nezvestných.



Lima - Nové zrážky príslušníkov peruánskej armády s podporovateľmi zosadeného prezidenta republiky Pedra Castilla si včera v meste Ayacucho na juhu Peru vyžiadali najmenej sedem mŕtvych.



Berlín - V polyfunkčnej budove DomAquarée v nemeckom Berlíne prasklo skoro ráno veľkoobjemové akvárium. Voda z neho zaplavila ulice v centre mesta.

Trosky ležia na ulici po prasknutí obrovského akvária s rybami v akváriu Seal Life v centre Berlína v piatok 16. decembra 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Predvianočnú nočnú oblohu spestrí meteorický roj U Midy nazývaný aj Ursidy. Činný bude od zajtra do 26. decembra a jeho maximum nastane vo štvrtok 22. decembra.



Melbourne - Kanadská plavkyňa Margaret MacNeilová sa postarala o prvý individuálny svetový rekord na prebiehajúcich MS v krátkom bazéne v Melbourne. Na 50 m znak triumfovala v dnešnom finále v čase 25,25 sekundy.