Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 22. decembra 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Neuvážené rozhodnutie o dodatočnom zdanení spoločnosti Eustream môže fatálne postihnúť finančnú situáciu spoločnosti, ale aj značne ohroziť prepravu plynu cez Slovensko. Krátko pred hlasovaním o tomto návrhu v Národnej rade na to upozornil minister hospodárstva Karel Hirman.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa rozhodla vrátiť Národnej rade novelu zákona o pozemných komunikáciách. Upozornila, že v nej nebola ani po podaní stanoviska Ministerstva financií dodatočne vykonaná kvantifikácia vplyvu na verejné financie, ani nebola vedená diskusia o tomto vplyve tak, ako to požaduje Ústavný súd pre naplnenie požiadaviek súladu s ústavnou hodnotou rozpočtovej zodpovednosti.

Na snímke prezidetka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Do konca roka môže exspirovať 200.000 dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. Vyplýva to z vyjadrenia Ministerstva zdravotníctva.



Washington - Pomoc smerovaná Ukrajine z USA nie je charitou ale investíciou do svetovej bezpečnosti. Vyhlásil to včera ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v príhovore, ktorý predniesol v americkom Kongrese.



Kyjev — Ukrajinské hlavné mesto Kyjev bude mať začiatkom januára nadchádzajúceho roka aj pri najoptimistickejšom scenári elektrinu len najviac desať hodín denne, upozornil včera poradca ministerstva energetiky Olexandr Charčenko.



Londýn - Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl tvrdí, že straty ruskej armády na Ukrajine už presiahli hranicu 100.000 mužov. Uvádza sa to v najnovšej zvodke generálneho štábu zverejnenej dopoludnia britskou stanicou BBC.



Bratislava - Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho sa zúčastnia na hlasovaní o štátnom rozpočte na rok 2023, no nepodporia ho. Predseda Hlasu-SD Pellegrini to povedal pred dnešným hlasovaním v Národnej rade.

- Líder SaS Richard Sulík nebude o návrhu štátneho rozpočtu v Národnej rade hlasovať slobodne, je politicky vydieraný. Vyhlásil to predpoludním predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Argumentuje zadržaním a obvinením viacerých osôb pre ekonomickú trestnú činnosť, pričom hovorí o ich obchodných prepojeniach na podnikateľov v pozadí SaS.

- Nezaradený poslanec Národnej rady Tomáš Valášek krátko pred hlasovaním o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok avizoval, že ho podporí. Návrh podľa neho nie je hrozný, ale ani skvelý.

Na snímke nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - V roku 2022 sa podarilo zvrátiť negatívnu trajektóriu tohtoročného financovania verejných vysokých škôl. V hodnotení roka 2022 to uviedol prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil.



Bratislava - Súčasný stály predstaviteľ Slovenskej republiky pri OSN v New Yorku, veľvyslanec Michal Mlynár bude zástupcom výkonnej riaditeľky Programu OSN pre ľudské sídla so sídlom v Nairobi. Včera to oznámil generálny tajomník OSN António Guterres.



Bratislava - Počet zomretých sa v novembri priblížil k stavu z obdobia pred pandémiou, na ochorenie COVID-19 podľahlo vyše 80 osôb.



Bratislava - Prostredníctvom 672 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 110 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli dve obete.



Bratislava - Na celom území Slovenska treba ráno rátať s poľadovicou. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav. Zároveň v okrese Michalovce platí druhý stupeň hydrologickej výstrahy pred povodňou.



Žilina – Po včerajšom vykoľajení nákladného vlaku v Žiline obnovili dopravu zníženou rýchlosťou 10 kilometrov za hodinu. Nehodová udalosť spôsobila meškanie 70 osobných vlakov od štyroch do 221 minút, meškanie 16 nákladných vlakov a množstvo vlakov odriekli.

Na snímke vykoľajený pracovný vlak na železničnej vlakovej stanici v Žiline 21. decembra 2022.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Singapur - Ceny ropy pokračujú dnes v raste, štvrtý deň po sebe, k čomu prispeli správy z USA o výraznejšom, než očakávanom poklese zásob ropy. Navyše, klesli aj zásoby ropných destilátov, pričom sa očakával ich rast.



Tchaj-pej - Taiwan vyslal stíhačky k 39 čínskym lietadlám, ktoré vstúpili do taiwanskej zóny protivzdušnej obrany. Dnes o tom informovalo taiwanské ministerstvo obrany,



New York - Slovenský hokejista Tomáš Tatar prispel v noci na dnes v NHL gólom k víťazstvu New Jersey na ľade Floridy 4:2. Štyridsať sekúnd pred koncom v páde do prázdnej bránky spečatil triumf Devils.